Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e tepki!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Kudüs semalarında ezanın susturulmasına inşallah izin vermeyeceğiz. İnancınıza güveniyorsanız inanç hürriyetinden niye korkuyorsunuz? Bizim ezan seslerimizden niye korkuyorsunuz?”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail'e tepki!
Yeni Şafak'tan Aybike Eroğlu'nun haberine göre İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde Uluslararası Kudüs Vakıfları Toplantısı’na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsrail’e büyük tepki gösterdi.

Kudüs’e sahip çıkmanın her Müslümanın görevi olduğunu belirten Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

"Mescid-i Aksa dendiğinde, bu kısmı Harem-i Şerif olarak ifade etmeyi eksik buluyoruz. Kubet’üs Sahra da bunların hepsi onun içindedir. Bunun böyle bilinmesini istiyorum.

HER MÜSLÜMANIN GÖREVİDİR

Kimse kimseyi aldatmasın, bunun mücadelesini veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Kudüs 3 semavi din için kutsal bir şehirdir. Kudüs aşktır.Kudüs hasrettir, insanlığın gözünün nurudur, yeryüzünde Arş-ı Ala’ya en yakın yerdir. Ümmetin ilk kıblesi, peygamberler şehri olan Kudüs, tüm Müslümanların harem-i izzeti ve namusudur.

Kudüs’e sahip çıkmak her Müslüman’ın görevidir. Kudüs davası sadece Filistinli kardeşlerimizin davası değildir. Bizler millet olarak Kudüs’e Hz Peygamberin şehrine hizmet etme onuruna nail olmuş bir neslin torunlarıyız. Çanakkale’de ve Kut’ül Amare’de kazandığımız zaferlere rağmen işgali durduramadık. Kudüs o günlerden beri huzur yüzü görmedi. Kudüs’ün tekrar barış şehri olması için gayret sarfediyoruz.

ÜSTÜNLERİN HUKUKU İŞLİYOR

Gerek inancımızdan gerekse tarihimizden tevarüs ettiğimiz sorumlulukla Kudüs’e, Kudüs davasına, Filistinli kardeşlerimizin hak ve adalet mücadelesine büyük önem veriyoruz. Kudüs’ün tekrar barış, huzur ve güven şehri olması için gayret sarf ediyoruz. Filistin meselesine adil bir çözüm bulunmadan bölgemizde barış ve istikrarın sağlanması mümkün değildir. Bunun için öncelikle uluslararası hukuka ve alınan kararla saygı gösterilmesi gerekiyor. Hiç kimse, hiçbir ülke hukukun üstünde değildir, olamaz. Ancak Filistin meselesinde yıllardır üstünlerin hukuku işliyor.

ZİYARETLERİ ARTIRALIM

Kudüs konusunun açıldığı her yerde, her platformda ısrarla vurguladığım hususu tekrarlamak istiyorum, Müslümanlar olarak Kudüs’ü, Mescid-i Aksa’yı sık sık ziyaret etmeliyiz. Vatandaşlarıma sesleniyorum. Kudüs’teki en önemli şey bizim oradaki varlığımızdır. Kudüs’ü ziyaret edelim.

UTANÇ VERİCİ BİR DURUM

Camilerde sabah ezanlarının okunmasını yasaklamayı amaçlayan bir yasa tasarısı hala İsrail parlamentosunda bekliyor. Böylesi bir konunun gündeme gelmesi dahi, utanç vericidir. Bize her fırsatta din ve vicdan özgürlüğünden dem vuranların, bu konuda sessiz kalarak adeta atılan bu adımı onaylaması ise ibretliktir. Kudüs semalarından ezanın susturulmasına inşallah izin vermeyeceğiz. Açık havayı cezaevine çevirenlere er veya geç cevabımızı vereceğiz. Barışa özlem duyduğumuz dünyada ezan yasağı gelişmelerin önünü tıkar. Meselenin takipçisi olmayı sürdüreceğiz.

NİYE KORKUYORSUNUZ?

Şunu bir defa bilmemiz lazım; eğer inancınıza güveniyorsanız inanç hürriyetinden niye korkuyorsunuz? Bizim böyle bir derdimiz yok, biz inancımıza güveniyoruz. Onun için de inanç özgürlüğünden korkmuyoruz. Ben şu anda İsrail’in yöneticilerine de bunu hatırlatıyorum; inancınıza güveniyorsanız bizim ezan seslerimizden niye korkuyorsunuz?"


Siyaset belgesi önemli bir adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi olan Emmanuel Macron’u tebrik etti. Erdoğan, görüşmede, seçim sonuçlarının AB’nin geleceğine ilişkin umutları artırdığına dikkati çekti. Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde yüz yüze bir görüşme yapma konusunda mutabık kalan Erdoğan ve Macron, Türkiye ve Fransa ilişkilerini daha ileriye taşıma konusunda kararlılıklarını da vurguladı.

Erdoğan ve Macron’un ilerleyen süreçte Türkiye ve AB ilişkilerindeki pürüzlerin aşılmasının önemine de değindikleri öğrenildi.