Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “kararını ver” çağrısı!

Türkiye’nin iç işlerine müdahalelerini her geçen gün daha da arttıran Avrupa Birliği ile ilişkiler, 16 Nisan Referandumu sonrası yeni bir döneme evriliyor. AB’nin aylardır sözünü tutmadığı vize muafiyeti, yeni dönemde ele alınacak ilk gündem maddesi olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “kararını ver” çağrısı!
Yeni Şafak'tan Kıymet Sezer'in haberine göre Türkiye’ye verdiği sözleri yerine getirmeyen Avrupa Birliği ile ilişkilerde, gerek vize ve geri kabul anlaşmalarının akıbeti konusunda gerekse Türkiye’nin üyelik sürecine ilişkin kararlı bir döneme giriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kararını açıkla” diye seslendiği AB’ye vize muafiyeti anlaşmasına ilişkin son bir teklif sunulacak.

TEKLİF HAZİRAN'A KALMAZ

AB’nin aylardır sözünü tutmadığı vize muafiyeti, yeni dönemde ele alınacak ilk gündem maddesi olacak. Geri kabul anlaşması kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmesine karşın halen vize muafiyetinin tanınmadığı Türkiye, şuana kadar anlaşmaya sadık kaldı. Ancak bu konuda AB’ye son bir teklif sunmaya hazırlanılıyor. Bir süredir Dışişleri Bakanlığı’nda üzerinde çalışılan teklifin tamamlanma aşamasında olduğu öğrenildi. AB’ye “son teklif” niteliğindeki belgenin Haziran ayına kalmadan sunulacağı belirtiliyor.

TAKVİM SUNULACAK TAKVİM İSTENECEK

Teklif, AB’nin vize muafiyeti konusunda Türkiye’nin önüne sürdüğü şartlara ilişkin bir takvimlendirmeyi içeriyor. Türkiye, şartların karşılanacağını tarih vermek suretiyle muhataplarına taahhüt edecek. Türkiye’ye AB’den gelen terör mevzuatında iyileştirme baskısı da teklifte yer alacak konular arasında. Türkiye, AB’li muhataplarına karşı karşıya bulunulan tehditleri hatırlatacak ve bu konuda da iyi niyetini göstermek adına yapılabilecekleri belirtecek. Terör tehdidinin kalkması halinde bu konuda da mevzuatın yenileneceği taahhüt edilecek. Türkiye, taahhütleri karşılığında AB’nin vizeleri vakit geçirmeksizin kaldırmasını talep edecek. Yine geri kabul kapsamında AB’nin taahhüt ettiği mali yükümlülüklerin de yerine getirilmediği hatırlatılacak. Türkiye, AB’ye sunacağı takvime karşı AB’den de net bir takvim sunmasını isteyecek.

GERİ KABUL FESHOLUR

AB’nin sözlerini tutmamasına rağmen geri kabul anlaşmasına sadakatini muhafaza eden Türkiye, AB’den gelecek yanıta göre yön çizecek. AB’nin net bir takvim vermeyip süreci uzatma eğilimini sürdürmesi halinde geri kabul anlaşması askıya alınacak.

İLİŞKİLERİ ETKİLER

AB’nin vize muafiyeti sözünü tutmaması halinde ilişkilerin bambaşka bir sürece evrilebileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Daha kararlarını bile bilmiyoruz” sözlerinin ardından yeni dönemde Türkiye’nin AB üyelik ısrarından vazgeçmek dahil köklü kararlar alabileceği belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum sonrası bu rotayı, “Gerekirse AB üyeliğini de referanduma sunarız” sözleriyle dile getirdi.