Dehşet veren 'anne cinayetinde' flaş gelişme!

Sarıyer, Uskumruköy'de annesi Belgin Hızal'ı boğarak öldüren ve akıl hastalığı nedeniyle ceza verilmemesi talebiyle yargılanan Aslı Sönmezler, Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu raporuna göre akıllı çıktı.

Dehşet veren 'anne cinayetinde' flaş gelişme!
Hürriyet'te yer alan habere göre sanık Aslı Sönmezler hakkında daha önce Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi de cezai sorumluluğunun tam olduğu yönünde rapor vermişti. Sanık Aslı Sönmezler, "Ben tedavi olup iyileşmek istiyorum. Nefsi müdafaada bulundum. Annem kötü bir kadındır" dedi.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutuklu bulunan sanık Aslı Sönmezler getirildi. Şikayetçiler Mustafa Süha Hızal ile Elvide Hızal'ın avukatı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın avukatı da duruşmada hazır bulundu. Mahkeme Başkanı Münevver Aksünger, sanığın cezai sorumluluğu ile ilgili olarak Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan rapor geldiğini belirtti.

"AKIL HASTALIĞI VE ZEKA GERİLİĞİ SAPTANAMADI"

20 Nisan tarihli raporda, "Sanık Aslı Sönmezler'in herhangi bir akıl hastalığı veya zeka geriliği saptanamadığı, adli dosya tetkikinde sanığın sözkonusu suçu işlediği sırada fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını idrak etme ve bu fiil ile ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğini ortadan kaldıracak boyutta bir akli arızanın içinde olduğuna delalet edecek herhangi bir tıbbi bulgu ve belgeye de rastlanmadığı, bu duruma göre Aslı Sönmezler'in suça karşı ceza sorumluluğunun tam olduğunun bildirildiği" belirtildi.

"YENİDEN MÜŞAHADE ALTINA ALINSIN"

Raporu kabul etmediklerini belirten Aslı Sönmezler'in avukatı Mikayil Dilbaz, "Rapor hukuki dayanaktan yoksundur. Eksiktir. Dosyada müvekkille ilgili birçok rapor vardır. Bakırköy Hastanesi raporunda kendisinin akıl hastalığı olduğu kanaatine varılmış, Süleyman Demirel Hastanesi'nden alınan raporda akıl hastası olduğu bildirilmiştir. Gözlem ihtisas dairesi bir rapor vermiş, burada da bir karşı görüş şerhi bulunmaktadır. Muayene edilerek müvekkilin hastalığı tespit edilemez, müşahadesi gerekmektedir.Heyetin gerekirse aylarca gözlem altında tutarak rapor düzenlemesi gerekir. Müvekkil sanığın hayatı söz konusudur. Bipolar hastalık devamlı var olan bir hastalık değil, nöbetleri döneminde tepkileri ortaya çıkan bir hastalıktır. Raporlar çelişkilidir. Yeniden müşahade altına alınarak rapor aldırılmasını istiyoruz" dedi.

"SANIK İDRAK, BİLİNÇ VE ALFI İLE BU SUÇU İŞLEDİ"

Şikayetçiler Mustafa Süha Hızal ve Elvide Hızal'ın avukatı Handan Bakbak ise "Dosyada beş ayrı rapor ve teşhis bulunmaktadır. Ayrıca sanık ikinci celsede, 'Ben bu işin bu kadar zor olacağını düşünmemiştim. Ben resmen sürünüyorum, bana mirasımı verin, ben borçları öderim, deli zannederler kolayca çıkarım' demişti. sanık idrak, bilinç ve algı ile bu suçu işlemiştir. Ayrıca sanığın mesajlarının polis kriminalde tespitini isiyoruz. Mesajda sanık 'Ercüment 4.lobtan olursa kesin çözüm' şeklindedir. Maktülün de otopsi raporunda 4. boyun kemiğinin kırılmış olduğu belirtilmektedir. Öte yandan sanığın cezaevinde uyumlu, düzgün, sakin bir tavır sergilediği dosyada sübuttur" diye konuştu.

"SANIĞIN CEZALANDIRILMASINI TALEP EDERİM"

Şikayetçi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı ise "Sanığın bipolar rahatsızlığı olsa bile bu hastalık sanığın iradesine etki eden akıl hastalığı seviyesinde değildir. Bu nedenle rapor yerindedir. Sanığın cezalandırılmasını talep ederim" dedi.

"PİŞMANIM, KÖTÜ BİR İNSAN DEĞİLİM"

Sanık Aslı Sönmezler de "Şikayetçi tarafın iddialarını kabul etmiyorum. Bu dava benim için hayati bir davadır. Annem benden masonik bilgileri saklamış, beni şizofren yapmıştır. Ben tedavi olup iyileşmek istiyorum. Nefsi müdafaada bulundum. Annem kötü bir kadındır. Kimse annesini öldürmek istemez, katil olmak istemez, pişmanım. Ben kötü bir insan değilim. Mesajla ilgili söylenenler yalandır. Ercüment isimli bir tanıdığım yoktur" dedi.

YENİDEN MÜŞAHADE TALEBİ REDDEDİLDİ

Sanığın Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Dairesi'nde müşahade tutulduğunu belirten Mahkeme heyeti, Adli Tıp 4. İhtisas Kurulu ve Adli Tıp Kurumu Gözlem İhtisas Kurulu'nun raporu değerlendirilerek Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'ndan rapor alınmış olması gerekçesiyle sanığın yeniden müşahade altına alınması talebini reddetti.

SANIK AVUKATI REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Bunun üzerine sanık Aslı Sönmezler'in avukatı reddi hakim talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, sanık avukatına reddi hakim talebinin gerekçelerini bildirmesi için süre verilmesine, gerekçeler bildirildikten sonra talebin değerlendirilmesine karar verdi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, duruşmayı erteledi.

İDDİANAME

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre, 26 Aralık 2015 tarihinde sanık Aslı Sönmezler annesini boğarak öldürdükten sonra 155'i arayarak polise teslim oldu. Olay yerine giden jandarma, Aslı Sönmezler'i kendilerini beklerken, 57 yaşındaik annesi Belgin Hızal'ı da mutfakta yüzüstü yerde yatar vaziyette buldu. Adli Tıp Kurumu'nca annenin boğma sonucu öldürüldüğü belirlendi. Tanık olarak dinlenen Belgin Hızal'ın teyzesi Cavide Y., Aslı Sönmezler'in ABD'de üniversite bitirdiğini, kendisinin akıl hastası olduğunu ve hastanede tedavi gördüğünü belirtti. Belgin Hızal'ın ablası tanık Elvide H. de kız kardeşiyle A.S'nin arasında çoğu zaman tartışmalar yaşandığını, tartışmaların nedenin kızının ruhsal rahatsızlığından kaynaklandığını ifade etti. Elvide H., sanığın kendisine verilen ilaçları kullanmadığını da anlattı. Cinayetten sonra İstanbul Adli Tıp Şube Müdürlüğü'ne sevk edilen sanığın "Bipolar affektif bozukluk (duygudurum bozukluğu)" rahatsızlığı bulunduğu belirtildi. Aynı şekilde sanığın avukatı da 5 profesörün imzaladığı 10 Şubat 2016 tarihli, müvekkilinin cezai ehliyeti olmadığına dair raporu savcılığa sundu. Psikiyatrist Prof.Dr. M.Özkan Pektaş'ın hazırladığı raporda sanığın "kronik psikotik bozukluk" denen hastalık bulunduğu belirtildi. İddianamede sanığın akıl hastalığının etkisiyle öz annesini boğarak öldürdüğünü  ifade edilerek ceza verilmeyip tedavi altına alınması talebiyle hakkında dava açıldı.