Demirtaş: 'Halk isterse birden fazla parlamento kurar'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Arkadaşlarımız tutuklanır, milletvekilliklerinin düşürülmesine kadar gidilirse hiçbir seçenek bizim açımızdan tartışılmaz olmayacaktır. Parlamentoları partiler değil, halk kurar ve halk isterse birden fazla parlamento da kurar" dedi.

Demirtaş: 'Halk isterse birden fazla parlamento kurar'
Hürriyet'te yer alan habere göre partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Demirtaş, Miraç Kandili'nin hayırlı olmasını temenni etti. Demirtaş, İstanbul'da yapılan 1 Mayıs kutlamalarında partililerin hedef gözetilerek müdahaleye uğradığını savunarak, kitlelerin alanlara akmasının engellendiğini öne sürdü.

"Sokağın canlı, diri olmadığı bir ülkede zaten diktatörlük inşa edilmiş demektir" diyen Demirtaş, Türkiye'nin her yerinde insanların hükümete yönelik protestolarını rahatlıkla yapması gerektiğini belirtti.

Demirtaş, Kilis'e sadece birkaç ayda 60 roketin altıldığını ve bunun göstere göstere yapıldığını ileri sürerken, PYD'nin sınırın öbür tarafından Türkiye'ye tek bir çakıl taşı dahi atmadığını iddia etti. Her gün bir yerlerde bombaların patladığını vurgulayan Demirtaş, hükümetin yıllardır muhalefetteymiş gibi davrandığını söyledi.

DOKUNULMAZLIK TARTIŞMASI

Anayasa Komisyonundaki kavgaya da değinen Demirtaş, şöyle devam etti:

"AKP cenahının seçip komisyonlara gönderdiği tetikçi ekibin de niyetinden anlaşılıyor ki bunlar şiddetle, silahla, zorbalıkla bütün Türkiye'yi dizayn etmeye çalışıyorlar. Dokunulmazlıklar mevzusu bütün bu darbe sürecinden asla bağımsız ele alınmayacak bir girişimdir. 7 Haziran darbesi Türkiye'deki askeri darbeler dışında, 28 Şubat dışında gerçekleşmiş başka bir tür darbedir. Darbe halen devam ediyor.  Bizde bu darbeyi durdurmaya çalışan tek gücüz. Dokunulmazlık mevzusu doğrudan bunlarla bağlantılıdır. Süreci başlatan da saraydaki zatın kendisidir."

HDP milletvekilleri üzerinden intikam alınmaya çalışıldığını savunan Demirtaş, "Tetikçi bir ekip göndermişler oraya. Bunlar milletvekili seçerken buna dikkat etmişler. Özellikle kafası basmayan bir grup tetikçiyi bu günlerde, kazma olarak, sopa olarak, kalas olarak kullanmak için özellikle seçmişler. Stajyer Başbakan çıkmış bunları kutluyor" ifadesini kullandı.

Selahattin Demirtaş, komisyon çalışmalarıyla ilgili asıl kutlanması gerekenin HDP milletvekilleri olduğunu dile getirdi. Demirtaş, dokunulmazlıklara ilişkin konuşma aşamasının geçildiğini, teklifin Genel Kurula getirileceğini, bunun adının da dokunulmazlıkların kaldırılması değil "HDP'yi tasfiye etme yasası ve Kürtler başta olmak üzere bütün farklılıkları parlamentodan atma yasası" olduğunu söyledi.

'MAHKEMEYE GİTMEYECEĞİZ'

Tek bir arkadaşlarının bile ifade için çağrıldıklarında savcılığa veya mahkemeye gitmeyeceklerini belirten Demirtaş, "Öyle bu iş tereyağından kıl çeker gibi sizin istediğiniz mecrada yürümeyecek. Siz buraya seçimle biz KPSS sınavıyla gelmedik." dedi.

Demirtaş, şunları kaydetti:

"Sizlerle eşitiz biz. Parlamento halkın iradesidir, burayı savunacağız. Arkadaşlarımız tutuklanır, milletvekilliklerinin düşürülmesine kadar gidilirse hiçbir seçenek bizim açımızdan tartışılmaz olmayacaktır. Parlamentoları partiler değil, halk kurar ve halk isterse birden fazla parlamento da kurar. Halk böyledir. Eğer ki o noktaya getirmek arzusundaysalar şu grup, 59 kişiyle halkının yanında olur. Halk ne isterse onu yapmaya muktedir olur ve bizde halkımızın önünde asla engel olmayız. Parlamentonun iradesini savunmak AKP'nin iradesini savunmak değildir."