Erdoğan Meclis'e geldi, Deniz Baykal salonu terk etti

TBMM'nin yeni yasama yılı açılışından öne çıkan notlar...

Deniz Baykal'dan protesto!
Hürriyet'te yer alan habere göre TBMM Başkanı İsmail Kahraman açılış konuşmasında, “Tarihimizde olmayan ve dünya tarihinde de ender rastlanan bir trajediyi yaşadık.  Milletimizin DNA’sında yiğitlik, korkusuzluk ve cesaret vardır” dedi.

15 Temmuz sonrası onarımın sürdüğü Meclis’te ana binadaki enkaz, açılışı sağlayacak ölçüde kaldırıldı.

Meclis’in giriş kapılarında, hafif hava savunma sistemli polis zırhlıları, TOMA’lar ve özel harekat timleri görev aldı. Karşı Saldırı Timleri (CAT), kulise kadar girerek özel güvenlik sağladı.

GENELKURMAY KITASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı Meclis’e gelişinde Genelkurmay karargahından getirilen 160 kişilik tören kıtası karşıladı ve uğurladı.

15 Temmuz sonrası TSK’nın yeni teşkilat yapılanması Genel Kurul’a yansıdı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, kuvvet komutanlarıyla birlikte geçmişte olduğu gibi özel locadan oturumu izledi. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ise bürokratlara ayrılan genel locada Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok ile yan yana oturdu.

Genel Kurul’a girişinde AK Parti ve MHP’liler ile CHP grubunun bir bölümü Cumhurbaşkanı’nı ayakta karşıladı. CHP’lilerin tamamı, Erdoğan ayrılırken ayağa kalkmadı. Geçen yıl ayakta karşılayan HDP’liler geliş ve ayrılışta kalkmadılar.

Refakat eden başkanvekillerine genelde oturmalarını işaret eden Erdoğan, bu kez unutunca Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı 45 dakikalık konuşmaya ayakta refekat etti.

BAYKAL’DAN PROTESTO

Eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Erdoğan konuşurken salondan ayrıldı. Baykal bunun nedenini Hürriyet’e şöyle anlattı: “Meclis’e geldiğinde ayağa kalktım, o makama saygımı gösterdim. Ancak Lozan’la ilgili söylediklerini protesto etmek amacıyla konuşması başladığında salonu terk ettim.” 

Cumhurbaşkanı, konuşmasının ardından Başkanlık Divanı’nın arkasındaki odada kısa bir zirve topladı. Erdoğan, Yıldırım, Kahraman, Akar ve kuvvet komutanlarıyla toplantı yaptı.

İÇKİSİZ İLK RESEPSİYON

TBMM’nin son yıllarda yapılıp yapılmayacağı sık sık tartışma konusu olan resepsiyonu bu kez, müziksiz ve içkisiz gerçekleşti. TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın göreve geldikten sonra yapılan ilk resepsiyondaki bu uygulama, çok konuşuldu. Kahraman neden alkol bulunmadığı sorusuna, “Olağanüstü bir durum yok, her şey normal” yanıtını verdi.