Deniz otobüsü kaçıran terörist öldürüldü

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Kartepe” adlı deniz otobüsü İzmit - Gölcük-Karamürsel seferini yaparken saat 18.30’da, üzerinde bomba olduğunu öne süren bir kişi tarafından kaçırıldı.

Deniz otobüsü kaçıran terörist öldürüldü

Eylemi terör örgütü PKK’nın silahlı kanadı HPG adına 3 arkadaşıyla birlikte gerçekleştirdiğini öne süren terörist, medyayla görüşmek istediğini söyleyerek bombayı patlatmakla tehdit etti.

Teröristin, deniz otobüsünün rotasını İmralı’ya çevirmek istediği iddia edilirken, içinde 5’i kadın 18 yolcu, 4’ü mürettebat ikisi stajyer 24 kişi olduğu belirtilen deniz otobüsü, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik ekipleri tarafından takibe alındı. Marmara Denizi’ni kat eden deniz otobüsü, yakıtı azalınca saat 24.00 sıralarında Silivri açıklarına demirledi.

Güvenlik Güçleri gece boyunca operasyon planı yaptı. Saatler 05:35’i gösterdiğinde operasyon emri verildi. Operasyon emrinin verilmesinden kısa bir süre sonra deniz otobüsünü rehin alan terörist ölü olarak ele geçirildi.

Deniz otobüsündeki yolcuların tahliyesine başlandı. Operasyonun ardından eylemcinin üzerindeki düzenek, güvenlik güçlerince incelemeye alındı. Yolcular da deniz otobüsüne yaklaşan sahil güvenlik botlarına bindiriliyor.

OPERASYON EMRİ 05:35’TE VERİLDİ
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, operasyondan sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Eylemin yöntemi, kimlik bilgileri ile ilgili olarak çok yoğun bir araştırma yürütüldü. Kriz merkezinde bütün güvenlik birimlerimiz elde edilen bilgileri inceledi, özellikle eylemcinin teslim olması noktasında beklentiler sürerken operasyonla ilgili tüm çalışmaları dikkatli biçimde tamamlamış, yurttaşlarımızın ve mürettebatın mağdur olmamaları için yapılacak bir operasyona ilişkin tüm detayları planlamıştır. Silivri açıklarında geminin demirlendiği andan itibaren güvenlik birimlerimizin ortak çalışmasıyla saat 05:35 itibariyle bu operasyonun gerçekleştirilmesi için karar verilmiş. Operasyonun başlamasından kısa bir süre sonra eylemci ölü olarak ele geçirildi. Yolcu ve mürettebatla ilgili bir problem yok."

Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Gemi sahile yanaştırıldıktan sonra yolcular ve mürettebat gemiden indirilecektir. Gemi, Silivri’ye yaklaştırılacak. Şahsın kimlik bilgilerinin tespiti sürdürülüyor. Eylemciyle ilgili farklı kimliklere ulaştık. Son kimliğiyle ilgili net açıklama sonra yapılacak.  Eylemcinin üzerinde kablolar, buton şeklinde bir tertibat var. Eylemcinin 28- 30 yaş arasında olduğu tahmin ediliyor"

"AİLELERE GEÇMİŞ OLSUN"
Kocaeli Valisi Ercan Topaca, operasyon düzenlenen ’’Kartepe’’ isimli deniz otobüsündeki yolcuların durumunda herhangi bir sıkıntı olmadığını bildirdi.

Operasyonun sonuçlandığını ifade eden Topaca, ’’1 kişi ölü ele geçirildi. Diğer vatandaşlarımızda da herhangi bir sıkıntı olmadığını biliyoruz. Çok ayrıntılı bilgiler henüz yok. Kişinin kimliği ile ilgili ilerleyen saatlerde bütün ayrıntılar ortaya çıkacaktır. Şu an itibariyle biz tabi yaptığımız çalışmalarda, İstanbul’da yürütülen operasyona buradan teknik destek verdik, bilgi aktarımında’’ dedi.

Topaca, gemideki yolcu ve mürettebata herhangi bir şey olmamasının kendilerini sevindirdiğini kaydederek, ’’Geçmiş olsun diyoruz ailelere. Tabi bunun bir soruşturma süreci olacaktır. Oradaki kişilerin ifadelerine falan başvurulacaktır. Bu biraz zaman alabilir. O soruşturma ve ifadelerin alınmasından sonra da kesin açıklama yapılacaktır. Ama şu an itibariyle söyleyeceklerimiz bunlar’’ diye konuştu.

Kaçırılan deniz otobüsünün kaptanı Cumhur Tunçel’in eşi Nihal Tunçel de, eşinin ve diğer yolcuların kurtulmasının kendisini sevindirdiğini ifade etti.

Tunçel, deniz otobüsü kaçırıldıktan sonra eşiyle görüşme fırsatı bulduğunu aktararak, ’’Devletimizden Allah razı olsun. Kurtuldular hepsi. Önce eşim sonra da bütün yolcular, sağlıkları yerinde. O yüzden mutluyum yani. Saatler geçmek bilmedi burada. Sağolsunlar hepsi çok yardımcı oldular, Valimiz, Belediye Başkanımız. Yani çok mutluyum söyleyecek bir şey bulamadım. Eşimle birkaç kez konuşma fırsatı buldum. Fakat sadece ’iyiyiz’ dedi, sorularıma cevap vermedi. Yaklaşık 16 saat sürdü’’ şeklinde konuştu.


İŞTE DAKİKA DAKİKA OLAY:

MARMARA’DA ZİKZAKLAR
* Marmara Denizi’nde zikzaklar yaparak dolaşan "Kartepe" şu anda Selimpaşa açıklarında demirledi. Eylemcilerin yakıt ve yiyecek talebi geldi.

* PKK’nın silahlı kanadı HPG üyesi olduğunu söyleyen eylemciler, yolcuların cep telefonlarını topladı. Yolcular yakınlarıyla irtibat kuramadı.

BAKAN YILDIRIM’DAN AÇIKLAMA GECİKMEDİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, gelişmeleri takip ettiği Denizcilik Müsteşarlığından ayrılırken yaptığı açıklamada, İzmit-Gölcük seferini yapan Kartepe isimli deniz otobüsünün saat 18.30 sıralarında kaçırıldığının, eylemciler tarafından el konulduğunun rapor edildiğini söyldi.

Daha sonra geminin İzmit Körfezi’nin batısına doğru yönlendirildiğini ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

’’Şu an itibariyle Selimpaşa’nın 1-1,5 mil açığında demirletilmiş durumda. Yakıtları azaldığından ve kumanya ihtiyacı olduğundan bahisle kaptan aracılığıyla talepleri var. Bu talepler değerlendiriliyor. Sahil Güvenlik Komutanlığı, İstanbul polisi, İçişleri Bakanı’nın koordinasyonunda bu olayı takip ediyorlar. Bakanlığımız, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Ana Arama-Kurtarma Merkezi de bu operasyona destek veriyor. Yolcu sayısı, mürettebat sayısı, terörist sayısı konusunda muhtelif rakamlar var, kesin rakam vermemiz şu anda çok mümkün değil. Terörist veya eylemcinin 4 olduğunu söyleyen var, 1 olduğunu söyleyen var. Rivayetler muhtelif, ama 18 yolcu 5’i kadın olmak üzere, artı 4 mürettebat, 2 stajyer olduğu şeklinde gelen bilgiler var.’’

Teröristin ’’yakıt, yemek ve içecek’’ talebinde bulunduğunu belirten Yıldırım, ’’Bunların organizasyonu, denizde yakıt, kumanya verilmesi, ona göre araçların tertiplenmesi ciddi anlamda zaman alan, organizasyon gerektiren işler’’ dedi.

YALOVA POLİSİ BOT İLE DENİZE AÇILDI
Yalova Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Deniz Şubesi bünyesindeki "Polis-1 Yalova" adındaki özel bot ve zodyaklara binen yaklaşık 25 polis, çelik yeleklerini giyip silahlarını alarak feribotu kontrol altında tutmak üzere denize açıldı.Yalova polisi, deniz otobüsünün kaçırılmasından sonra sahildeki resmi ve sivil ekip sayısını da artırdı.

İDO SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
Kaçırılma haberi üzerine İstanbul ile Yalova arasında sefer yapan İDO’ya ait deniz otobüsü ve feribot seferleri iptal edildi.

MÜRETTEBATIN İSİMLERİ
Gemi Kaptanı’nın Cumhur Tuncer, gemi mühendisinin Hüseyin Karaaslan olduğu, gemide Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş’ın da personel olarak görev yaptığı bildirildi.

İSTANBUL BOĞAZI’NDA ÖNLEMLER
"Kartepe" adlı yolcu gemisinin kaçırılmasının ardından İstanbul Boğazı’nda alınan güvenlik önlemleri arttırıldı. Kaçırılan geminin geçiş güzergahı üzerinde bulunan vapur iskelelerinde önlemleri üst seviyeye alındı.Kritik bölgelerdeki bazı iskelelerinde bir süreliğine kapalı tutulduğu öğrenildi.
Öte yandan akaryakıt taşıyan bazı gemilerin İstanbul Boğazından geçişine izin verilmediği öğrenildi.

İMRALI’DA DA ÖNLEM
Bölücübaşı Abdullah Öcalan’ın hükümlü olarak bulunduğu İmralı’ya gitme ihtimaline karşı adada da geniş güvenlik önlemleri alındı. 5 mil yanaşma yasağı bulunan ve alarma geçirilen İmralı Adası çevresinde hücum botların hazır bir şekilde beklediği öğrenildi.