Deniz Seki: 'Ya doğacağım, ya öleceğim...'

Hakkında çıkarılan yakalama kararından saatler önce konuşan Deniz Seki, Türkiye'nin gündemine oturdu. Röportajın ikinci bölümünde kendisini yok etmek isteyenlere ateş püsküren şarkıcı son sözünü söyledi...

Deniz Seki: 'Ya doğacağım, ya öleceğim...'
Akşam'dan Önder Sarıahmetoğlu'nun röportajı...

- Şimdi ne olacak? Bir plan yaptınız mı? 


Sonucun bu noktaya gelebileceğine inanmadığım için kesinlikle yaşantımın bu zor dönemine yönelik bir plan yapmadım. Yaşayıp hep birlikte göreceğiz. Son aylarda mahkemelere yansıyan birçok davada yapılan yanlışların fark edildiğini, çözümler üretildiğini gördük. Bir şans bekliyorum. Yaşamak için bir şans... Çıkacak sonuç bir insanı yeniden doğuracak veya öldürecek. İnançlıyım, devlete, adalete, hukuka inancımı sarsmadan bekliyorum. İnançlı bir insan olarak bu kötü günler geçmişte kalacak diyorum.

- En çok neyi geride bıraktığınız için üzgün ve düşüncelisiniz?
Güven. Yapmadıklarıma duyduğum güven, geleceğe duyduğum güven ve insanlara duyduğum güven!

- İlk günden bu zamana kadar, yaşanan bir olayı tersine çevirme ya da silme şansınız olsa neyi değiştirir ya da silersiniz?
Geleceğimi düşünmeden, kendilerini koruyabilmek için beni silen insanları… En büyük silgiyle, bir daha izlerini göremeyeceğim kadar… Öğrendim ki; Seni seveni sev, mutlu sen ol o zaman. Sarıl hep ona/ yarına belki yok zaman.

- Kimler bu süreçte yanınızda, kimler ısrarla uzağınızdaydı?
Ailem, beni yakından tanıyan arkadaşlarım... Ayrıca haksızlığa uğrayıp haklılığını ispat edemeyenler. Sevenlerim, dinleyicilerim beni hiç bırakmadı. Uzağımda olanlar o kadar uzaktaydı ki ‘onlar’ diye birileri yok.

- Adalet kelimesi sizin için ne ifade ediyor? Hayatınızdaki anlamı değişti mi?
Hayatımda hâlâ anlamının olmasını istiyorum. Anlamını yitirmemesini. Köroğlu misali adaleti dağlarda arama yılları yüzyıllar öncesinde kaldı. İnsan hayatının hukuki hatalarla son bulmadığını görmek, sözlerin eylemlere dönüştüğünü, masumun suçlunun ayrılacağı bir hassasiyette adalet terazisi görmek istiyorum.

HERKESİN YÜREĞİNDE İZ BIRAKACAK

- Belirsizlikte motive olmak zordur, güç gerektirir. Bu gücü nasıl buldunuz ve stüdyoya hangi psikolojiyle girdiniz?

Bunca haksızlığa rağmen hâlâ ayakta durmaya çalışan, güçlü bir çiçek gibi solmayan, 'bir yazı görmek için acaba kaç kış görmek gerek' diye düşünen bir Deniz olarak…

- Bu albümde kimlerle çalıştınız?
İskender Paydaş, Sadun Ersönmez aranjörlerim. İsra Gülümser, Sezen Aksu, Ebru Sezgin, Muhammet Fuat, Aysel Gürel, Ömür Göksel şarkıları var içinde. İskender'le ortak bir bestemiz de var. Kalanlar benim bestelerim. Toplam 12 şarkı. Adı İz… Deniz’den bir iz olsun istedim. Herkesin yüreğinde gerçekten iz bırakacak bir albüm yaptığıma inanıyorum.

- Bu albümü diğerlerinden ayıran özellikler neler sizce?
Umudunu yitirmemiş bir iç sesin dışa vuruşudur. Bunun içinde sevinç, mutluluk, neşe, huzur ve tüm yaşadıklarımın toplamından çıkan melodilere dökülmüş sözler var.

- Hayatınızın özeti bir şarkıdan ibaret olsa, hangi şarkınız olur bu?
Hayat iki bilet/Biri gidiş biri dönüş/Sen ister dövüş ister seviş.

YAŞADIKLARIMI GENÇLERLE PAYLAŞMAK İÇİN FIRSAT VERİN!

- Madde kullanan gençlere ve özellikle ünlü isimlere ne söylemek istersiniz? 

Gençlere bir proje kapsamında yaklaşmama izin verilmesini istiyorum. Bu konuda çekinceli davranıldı. İnsan hayatına kıymadım, kimsenin yaşamına da zarar vermedim. Fırsat istiyorum yaşadıklarımı gençlerle paylaşmak için fırsat… İbret olarak, günah keçisi olarak değil sosyal sorumluluk projelerinde hatalarımdan ve anlatacaklarımdan istifade edilsin istiyorum. Gençlere gelince; Kendilerini, sevdiklerini, dünyayı tüketmesinler. Aldanmasınlar, çevrelerindekilere, dost sandıklarına, zayıflıklarına aldanmasınlar. Yaşamak, insanın dünyaya kendi gözleriyle, kendi duygu ve düşünceleriyle bakması çok güzel. 'Geleceğim var ve özgürüm' diyebilmek çok güzel. Umarım en kısa sürede adalet yerini bulacak, bu kötü anılar, bir sis bulutu arkasında kalmışçasına, belki şarkılarıma yansımak üzere yalnızca anılarımızda kalacak.
Konular Röportaj