Deri rengini değiştirmek mümkün mü?

Derimizin rengi ve ışıltısı sadece güzelliğin değil sağlığın da bir göstergesi.

Deri rengini değiştirmek mümkün mü?
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Derimizin rengi ve ışıltısı sadece güzelliğin değil sağlığın da bir göstergesi. Değişik kültür ve coğrafyalarda ideal deri rengi ve tonu konusunda farklı fikirler hâkim. Güzelliğin ikonu olmuş olan Brezilya gibi Latin Amerika ülkelerine baktığımızda güneşin etkisiyle bronzlaşmış bir ten adeta olmazsa olmaz. Öte yandan Kore, Çin, Japonya gibi Uzak Doğu ülkelerine baktığımızda olabildiğince beyaz ve güneşten tamamen korunmuş bir ten asaletin ve güzelliğin emaresi olarak kabul görüyor. Yani dünya güzel deri tonu konusunda ikiye ayrılmış vaziyette, yanık bronz ten taraftarları ve bebek derisi gibi beyaz deriyi sevenler. Türkiye tercihleriyle bu iki uç noktanın ortasında. Eskisi gibi çok yanık koyu bronz ten, deri kanserinin ultraviyole ile olan ilişkisi konusunda farkındalık arttıkça terk edilmeye başlandı.

Şayet yine de bronz bir deriye sahip olunmak isteniyorsa kozmetik dünyası bizlere güneşlenmeden bize bu rengi geçici de olsa sağlayan ürünler sunuyor. Peki ya beyaz ten taraftarları?

KOZMETİK RENK AÇICI KREMLER

Deri rengini açmak amacıyla uygulanabilecek en basit yöntem kremler. Sonuçları sıklıkla yetersiz ve inatla uzun dönem düzenli kullanım gerekir. Az sayıda düzenli ve uzun dönem renk açıcı krem kullananlarda ise renkte açılma görülüyor.

SİLK PEEL

Profesyonel bir cilt bakım sistemi olan bu yöntemde metal başlıklar yardımıyla deri yüzeyinde kontrollü mekanik soyulma elde ediliyor. Ardından püskürtme teknolojisi ve vakum aynı anda uygulanarak derinin alt tabakalarına aktif renk düzenleyici kimyasallar ulaştırılıyor. Derinlemesine bir temizlikle eş zamanlı olarak lekelerde azalma ve deri renginde açılma 5-6 seanslık uygulamayla elde ediliyor.

KİMYASAL PEELİNG

Eski Mısırdan bu yana kullanılan kimyasal peeling işlemi, etkinliği nedeniyle hala güncelliğini koruyor. Sadece meyve asitleriyle yapılabildiği gibi daha kompleks içeriklerle hedefe yönelik uygulamalarda artık söz konusu. Kojik ve retinoik asit kullanılarak leke azaltılması ve deri renginin açılması, retinoik asitle sivilcelerin sakinleştirilmesi, antioksidan içeriklerle kollajen yapımının arttırılması kimyasal peelingle mümkün.

BBL

Geniş spektrumlu ışık teknolojisi yaklaşık 17 yıldan beri başarıyla Amerika da kullanılmakta. Işık enerjisi değişik filtrelerden geçirilerek derinin renk hücrelerine ulaştırılır. Sonuçta deri renginde açılma, lekelerde azalma ve daha parlak bir ten uygulama seansları yapıldıkça karşımıza çıkar.

COOLASER

Yüksek hızla çalışan bu lazer teknolojisinde erbium veya karbondioksit enerjisi kullanılarak derinin üst kısmı sıcaklık hasarı oluşturulmadan yok edilir. Son birkaç yıl içerisinde giderek popülaritesi artan bu yöntem birkaç seans da derinin renginde açılma, kırışıklıklarda azalma, gözeneklerde daralma, eski sivilce izlerinde azalma gibi aynı anda pek çok avantajı beraber getiriyor.

(PROF. DR. REHA YAVUZVER / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım