Dershane borcu hapse düşürdü!..

İzmir'de kızının dershane taksitlerini ödeyemeyen baba tutuklanınca 5 çocuğu ve eşi ortada kaldı. Çocuklarıyla birlikte yalnız kalan anne ise elektriği ve suyu olmayan evde yaşam mücadelesi veriyor.

Dershane borcu hapse düşürdü!..
Yeni Asır'ın haberine göre yeni eğitim öğretim yılından itibaren kaldırılmasına karar verilen dershane sistemi, İzmir'de bir ailenin yaşamını alt üst etti. Karabağlar'da 5 çocuk babası Mehmet Ali Geçit, ilkokulda okuyan kızı Buse'nin dershane ücreti için verdiği 1200 liralık senedi işsiz kaldığı için ödeyemeyince hapse atıldı. Eşinin cezaevine girmesiyle elektriği, suyu ve doğru dürüst eşyası olmayan evde 5 çocukla başbaşa kalan Serap Geçit, "Tulumbadan su taşıyorum, içme suyunu da komşulardan alıyorum. Gece ise aküye bağladığım led lambalarla evi aydınlatmaya çalışıyorum. Çocuklar gece korkuyor, perişanız" dedi.

Bozyaka Mahallesi 3271 Sokak'taki evde, Çetin ailesinin yaşadığı dram yürek sızlatıyor. 10 yıl önce evlenen Mehmet Ali ve Serap Geçit çiftinin Buse (9), Berkay (7), Necati (5), Ayşe (3) ve henüz 8 aylık olan Muhammet adını verdikleri 5 çocukları oldu. Şoförlük yaparak geçimini sağlayan Geçit, 3 yıl önce babası Osman Geçit'in evine taşındı. Ancak bir süre sonra babası yatağa bağımlı hale gelince Mehmet Ali Geçit işini bırakmak zorundu kaldı. Çalışamayan Geçit, elektrik ve su faturalarını ödeyemedi. Bu süre içinde elektriği de kaçak kullandı. Geçen yıl Osman Geçit hayatını kaybedince 4 katlı evi çocuklarına miras kaldı.

Evlerini kaybettiler

Kayınpederini kaybettikten sonra daha zor günlerle karşılaştıklarını belirten Serap Geçit yaşadıklarını şöyle anlattı: "Eşimin kardeşi, miras kalan evi üzerine devretmemiz durumunda para vereceğini söyledi. Ancak imzayı verip evi devretmesine rağmen, parayı alamadı. Bu arada, büyük kızım Buse'yi yıllık 1200 TL karşılığında dershaneye yazdırdık. Ayda 100 TL taksitle borcu kapatacaktık. Ancak eşimin işsiz kalması, kayınpederimin ölümü ve evin elimizden gitmesi üst üste geldi ve borcu ödeyemedik. Kurstaki yetkililer de bizi mahkemeye vermiş. Borcu ödeyemediğimiz için eşime hapis cezası verildi. O da teslim olmadı. Ancak polisler yaklaşık 2 ay önce eşimi yakaladı, 2 aydır da cezaevinde."

Elektrik ve su kesik

Eşinin cezaevine girmeden önce birçok yerde çalıştığını anlatan talihsiz kadın şöyle devam etti: "Eşim cezaevine girdikten sonra komşularımın desteğiyle ayakta durmaya çalışıyorum. Evimizin elektrik ve suyu kesik. Elektriği kaçak kullandığımız için mahkemeye vermişler, yaklaşık 6 bin TL'lik borç birikmiş. Eşim o nedenle de hapis cezası aldı. Tulumbadan su taşıyorum, içme suyunu da komşulardan alıyorum. Gece ise aküye bağladığım lambalarla evi aydınlatmaya çalışıyorum. Hem çocuklarımın küçük olması, hem de yıllar önce trafik kazası geçirdiğimde başıma darbe aldığımdan çalışamıyorum. Kaymakamlık çocuklara yardımda bulunuyormuş, oraya başvurdum ancak henüz para almadım. Halimiz ortada, çocuklar gece korkuyor, yalnızca elektrik ve suyumuz olsa, o bile bizim için büyük bir sorunun çözümü demek."

Ödevlerimi yapamıyorum


Hüseyin Akdağ İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi Buse Geçit ise, cezaevindeki babasını çok özlediğini belirtip, "Evimizin elektriği olmadığı için ödevlerimi yapamıyorum. Gece kardeşlerim korkuyor, onlara sarılıyorum, bazen de yanlarında uyuyorum. Babamı çok özledim, keşke yanımızda olsaydı" dedi.