Detoks diyetler ömrü törpüler!..

Bilinçsiz yapılan detoks diyetlere dikkat! ‘1 hafta kereviz suyu içip sağlıklı kalmak mümkün değil’ diyen uzmanlar, bu yöntemlerin organ yetmezliği yaptığını söyledi.

Detoks diyetler ömrü törpüler!..
Takvim'den Safure Cantürk'ün haberine göre zayıflamak isteyen ve sağlıklı gıda tüketimini takıntı haline getirenlerde her geçen gün artan sebze-meyve detoksları iç organlarda kalıcı hasarlara, böbrek ve karaciğerlerde kronik hastalıklara yol açıyor. "Detoksu doktor ve hemşire kontrolü olmadan yapmayın" diyen uzmanlar, "1 hafta kereviz suyu içerek sağlıklı kalmak mümkün değil" uyarısı yapıyor.

SONU KÖTÜ

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi'nde mercek altına alınan sağlığı bozan, hormonları altüst eden detoks diyetlerin önemine dikkat çeken uzmanlar, "Kilo vermek için uzun süreli detoks programları kronik hastalarda ölümlere bile sebep oluyor. Vücudun zaten kendi detoks yöntemleri var. Sürekli sebze-meyve püreleri yemek iç organlara zarar verir" diyor.

'KISA SÜRMELİ'

Erciyes Üniversitesi Endokrin Uzmanı Prof. Dr. Fahri Bayram, yediğimiz besinler ve çevresel etkenlerden dolayı vücutta oluşan toksinlerin atılmasına yardımcı olduğu teorisinden yola çıkarak çok sayıda detoks programlarının ortaya çıktığına dikkat çekerek, şöyle devam ediyor: "Bu uygulamalar hormonlarda beklenmedik etkilere sebep oluyor. Detoks mutlaka doktor kontrolünde ve kısa süreli yapılmalı. Kalp, böbrek, karaciğer hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, aktif kanser ve hamilelerde kesinlikle kullanılmamalı."

'HERKES YAPAMAZ'

Detoks kararında öncelikle kişinin sağlık durumunun çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Halil Coşkun ise detoksa karar verilmesinin bazı koşulları olduğunu vurguladı. "Herkes detoks yapamaz. Bunun için öncelikle kişinin sağlık durumunun uygun olması ve doktor kontrolü gereklidir" diyen Prof. Dr. Coşkun, detos koşullarını şöyle anlattı:

ŞEKER-TANSİYON

"Detoks programları bir merkezde uygulanmalı ve kişi gözetim altında olmalıdır. Ani tansiyon veya kan şekeri dalgalanmaları olabilir. Detoks ekibinde örneğin meyve ve sebze suyu ile sadece bir çeşit yemek yeme ve salatalar gibi mönüleri diyetisyen hazırlamalı, sağlık gözlemleri için dahiliye hekimi ve hemşire de bulunmalıdır. Kişi detoksa alınmadan önce rutin kan tetkiklerine (kan şekeri, kolesterol, HbA1c, böbrek fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon testleri) ek olarak vitamin ve mineral düzeylerine de bakılmalı ve detaylı sağlık hikayesi alınmalıdır. Mide hastalığı olanlar, böbrek hastaları, şeker hastalığı olanlar, tansiyon hastaları detoks yapmamalıdırlar. Hele hele kendi başlarına 'sağlıklı olacağım, kilo vereceğim' düşüncesi ile detoks yapmaya kalkışmaları hayati tehlike yaratır."

METABOLİZMAYI HIZLANDIRMA FORMÜLÜ


Sağlıklı kilo vermek isteyenlere Prof. Dr. Fahri Bayram metabolizma hızını artıracak formülü şöyle sıraladı:

Glisemik indeksi düşük gıda tüket
Az ama sık dengeli beslen
Düzenli spor yap
Kafein ve alkolden uzak dur
Uyku kalitesini artır.
Konular Kadın / Bakım