Dev morsun büyük sempatisi

Bodrum Dolfin Deniz Canlıları Merkezi'ne, Ukrayna'dan gösteri amaçlı bir mors ve iki denizaslanı getirildi. Dev mors, sempatik hareketleriyle herkesin ilgi kaynağı oldu..

Dev morsun büyük sempatisi

Bodrum’daki Dolfin Deniz Canlıları Merkezi’ne, Ukrayna’dan gösteri amaçlı bir mors ve iki deniz aslanı getirildi. ’Samson’ adı verilen 300 kiloluk dev mors, sempatik tavırlarıyla ilgi odağı oldu.

Bodrum’un Güvercinlik köyündeki yunus parkının işletmecisi İsmet Parmak, 2005 yılında faaliyete giren merkezin bu yıl yenilendiğini, Bodrum ve Muğla’ya yakışır bir hale getirildiğini söyledi. Tesiste Ukrayna’dan daha önce getirilen 3 yunus ile yeni getirilen 1 mors ve 2 deniz aslanı bulunduğunu belirten Parmak, mors ve deniz aslanlarının merkezde gösteri amaçlı kullanılacağını ifade etti.

ÖZEL BAKICI

Parmak, 4 eğitmen ile bir veterinerin görev yaptığı tesise yeni getirilen mors ve deniz aslanlarının yunuslarla yapılacak gösterilere renk katacağını kaydetti. Merkezdeki canlılar için gerekli izinlerin alındığını, uygun standartlarda kafeslerini yaptırdıklarını söyleyen Parmak, "Ukrayna’dan aldığımız yerde, havuzda, klorlu, tuzlu suda yaşıyorlardı. Burada deniz suyunda yaşatıyoruz" dedi.

Merkezde eğitmen olarak çalışan Atalay Ataman da kısa bir süre önce merkeze getirilen 4 yaşında, yaklaşık 300 kilo ağırlığındaki mors ile 1 erkek, 1 dişi deniz aslanının gayet sağlıklı olduklarını belirtti. "Samson" adı verilen dev erkek mors ise sempatik tavırlarıyla ilgi odağı oldu. Bakıcılığını 3 yıldır Ukraynalı Günne Ostapenko’nun (28) üstlendiği mors, objektiflere samimi pozlar verdi. Ostapenko, Bodrum’un maskotu olmaya aday Samson’un balıkla beslendiğini ve çok duygusal bir hayvan olduğunu söyledi.

Yunus severler isyan etti

Yunuslara Özgürlük Platformu Sözcüsü Derya Özkan ise yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’deki 11 yunus parkında tutulan şişe burunlu yunus türlerinin ve morsların, Türkiye’nin de imza attığı uluslararası Bern Sözleşmesi’ne ve iç mevzuattaki 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu iddia etti.

Bu tür tesislerin kapatılması gerektiğini savunan Özkan, Bodrum sakinlerinin de deniz hapishanesi olarak nitelediği gösteri merkezlerinin kapatılması için süreci sahiplenmesini ve vatandaşlık haklarını kullanarak ilgili kurumlara yönelik baskıyı sürdürmelerini umduğunu kaydetti.

ZEKİ ÖZKESKİN