Dikkat!... Romatizma!...

Bazı hastalıklar romatizmaya benzer şikayetlere sebep olsa da aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka bir romatoloji uzmanına başvurmanız öneriliyor.

Dikkat!... Romatizma!...

Acıbadem Maslak Hastanesi Romatoloji uzmanı Prof. Dr. Nuran Türkçapar, romatoid artritin (romatizma)  en belirgin işaretlerini şu şekilde sıralıyor:

1- Eklem Ağrısı: Her iki eli ve el bileklerini veya ayak eklemlerini simetrik olarak etkileyen ve altı haftadan daha uzun süren ağrı.

2- Eklem Katılığı: Sabahları yarım saatten daha uzun süren eklemlerdeki katılık (tutukluk) hissi, çok sık karşılaşılan şikayetlerdendir.

3- Şişlik: İltihaba bağlı olarak, el bilekleri, küçük el veya ayak eklemlerinde şişmeler oluşur. Bu şişlikler hem eklem aralığında sıvı birikmesine hem de eklemdeki  iltihaba bağlı ödem sebebiyle olur. Bu sıvı, diz ve ayak bileklerinde de görülebilir.

4- Halsizlik: Kronik hastalıklar yorgunluk ve bitkinlik hissine sebep olabilir. Ancak romatizma nedeniyle gelişen yorgunluk çok fazla olur ve genelde hastaları doktora götüren önemli bir şikayeti oluşturur.

5- Hareket Kaybı: Romatizma tedavi edilmezse eklemlerde hareket ve işlev kaybına yol açar. Ancak, doğru teşhis ve tedavi sayesinde bu hastalar normal bir hayat kalitesini yakalayabilir.

ZİYNETİ KOCABIYIK / TÜRKİYE GAZETESİ