Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor!

2009 yılından itibaren uygulanan sigara yasağında olumlu sonuçların yanı sıra bazı sabırsız tiryakilerin yasaklı alanlarda ısrarla sigara içmeleri sigara kullanmayan vatandaşları çileden çıkartmaya başladı. Özellikle metrobüs ve otobüs durakları ile hastane önlerinde ve kapalı alanlarda içilen sigar

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor!
Yeni Şafak'tan Emrah Yeşilduman'ın haberine göre Türkiye'de başlatılan tütün kontrolüne yönelik çalışmalar, Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un 3 Ocak 2008'de kabul edilmesiyle ivme kazandı. Söz konusu kanunun kamuya açık kapalı alanlar ile ilgili hükümleri 19 Mayıs 2008, özel hukuk kişilerine ait olan lokantalar ile kahvehane, kafeterya ve birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde tütün ürünlerinin tüketilmemesi ile ilgili hükmü ise 19 Temmuz 2009'da yürürlüğe girdi.

SİGARA YASAĞI ALENEN DELİNMEYE BAŞLADI

19 Temmuz 2009 yılında başlayan kapalı alanlarda sigara yasağı ilk başlarda bazı kesimlerden tepki çekse de uygulama ile birlikte sağlıklı yaşam alanları arttı ve sigara kullanmayan vatandaşları memnun etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da destek verdiği ve sigara içen birini gördüğünde paketini alarak sigarayı bırakması için büyük telkinlerde bulunduğu medyaya sürekli yansıdı. Ancak son zamanlarda bu sigara yasağı toplu kullanılan alanlarda delinmeye başladı. Kafeler, otobüs, metrobüs, tramvay, taksi, minibüs, büyük iş merkezlerinde ve hastane önlerinde alenen sigara içilir konuma gelindi. Kafelerde müşteri kaybetmemek için sulu küllük uygulamaları yapılırken, metrobüs duraklarında sabırsız tiryakiler diğer yolculara aldırmadan sigara içiyor. Minibüs ve taksilerde ise şoförler yolculuk esnasında sigarasını yakarak kolunu camdan dışarı çıkartarak içerken hastanelerde ise kapı önlerinde hemen hastaların girdiği ve hava almaya çıktığı alanlarda sigara içiliyor. Ayrıca Perpa gibi büyük İşhanlarının ortalarına konulan sigara küllüklü çöp kutuları ile adeta yasak alenen deliniyor.

OTOBÜS BEKLEYENLERİ ÇILDIRTAN SİGARA!

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor!


Sabah işine yetişmek için ya da akşamları işten çıkıp evine gitmek isteyen İstanbulluların yoğun olarak kullandığı Metrobüs duraklarında yaşanan sigara yasağının alenen delinmesi sigara içmeyen yolcuları ve özellikle çocuklu aileleri çileden çıkartıyor. Metrobüs, otobüs, tramvay duraklarında yasak levhalarının bulunmasına rağmen etrafı açık alan olduğu için sigara içen birkaç sabırsız tiryaki nedeniyle bazı yolcular için yolculuk adeta zehir oluyor.

Sigara ve tütün ürünlerinin zararlarının azaltılmasına yönelik Türkiye’de büyük adımlar atıldı. Önce kafe ve restoranlarda ardından da toplu yaşam alanlarında sigara ve tütün ürünleri tüketmek yasaklandı. Bu yasakların başında da toplu ulaşım araçları ve bu araçlara binmek üzere beklediğimiz duraklar da kapsam içine alındı. Ancak İstanbul’da toplu ulaşımı kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağı alenen delerek sigara kullanmayan vatandaşları duraklarda çileden çıkartıyorlar.

Otobüs, metrobüs, tramvay ve metro durakları sigara yasağı kapsamına giren ortamların başında geliyor. İstanbul genelindeki İETT duraklarında sigara içilmesinin yasak olduğuna dair gerekli uyarı yazısı ve işaretler yer alıyor. Buna rağmen gün içinde toplu taşıma araçlarını kullanan bazı sigara tiryakileri bu yasağa uymayarak sigara kullanmayan insanları rahatsız ediyor.

YASA AÇIK VE NET ANCAK ÇOCUKLU AİLELERİN YANINDA BİLE SİGARA İÇİYORLAR

"4207 sayılı yasa gereği topluma açık umumi yerlerde sigara içilmesi yasaktır. Bu kapsamda İETT duraklarında da sigara içilmesi yasaklanmıştır. İlgili yasak toplumun yoğun olarak kullandığı yerlerin içindeki alanlar ile bekleme salonları ve lobi gibi yerlerinde geçerli olup yasak levhasının takılması zorunludur." Yasa bu kadar açık ve netken bazı insanların sadece birkaç dakika daha beklemeden durakların içinde sigara içmeleri yolculuk yapan diğer insanları çileden çıkartıyor. Özellikle otobüs sırası beklerken çocuklu ailelerin yanında veya önünde sigara içenlerin duyarsızlığı artık hat safhaya ulaşmış durumda.

KAFELERDE SULU KÜLLÜK UYGULAMASI!

Toplu kullanım alanlarında ve toplu ulaşım araçlarında sigara kullanmanın yasak ve cezası olmasına rağmen yasağı her alanda delen işletmeler ya da sigara tiryakileri var. Özellikle bazı kafelerde müşteri kaybını önlemek amacıyla sigara içen bölümler ayrılarak masalara sulu küllükler bırakılıyor. Bazı işletmeciler yönetmeliklere uysa da bazı işletmeciler buna uymayarak yasağı deliyor.

TAKSİLERDE DE YASAK AMA DİNLEMİYORLAR

Toplu ulaşım araçlarından taksilerde ise durum diğerlerinden farksız değil. Taksi şoförleri yoğun çalışma temposu altında araçta sigara içerken bazen yolculardan izin alıyor bazen de hiç sormadan sigarayı yakıyorlar. Bazı taksiciler de ısrarlı müşterilerine sigara kullanması için izin verebiliyorlar.

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor! - Resim : 2

MİNİBÜSLERDE ŞOFÖR VE YAN KOLTUK ARKADAŞI SİGARA YASAĞI DİNLEMİYOR

Türkiye’de toplu ulaşım önemli bir bölümünü oluşturan minibüs ve dolmuşlarda da sigara yasağı şoförler tarafından alenen deliniyor. Trafik yoğunluğunun olduğu saatlerde özellikle sabırsızlanan şoförler camlardan kolunu çıkartarak sigara içiyor. Bazen yolcuların tepkisini çekse de yasak dinlemiyorlar. Bazen de şoförler yan tarafındaki koltuğa oturan arkadaşı ya da tanıdığı ile beraber araçlarda sigara içerek yasağı deliyor.

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor! - Resim : 3

EN İLGİNCİ İSE KALP HASTANESİNİN ÖNÜNDE SİGARA YASAĞINA UYULMAMASI

Durumun en vahim oldu yerler ise hastane önleri. Hasta yakınları ve ziyaretçilerin uzun bekleyişler sırasında kapı önlerinde sigara içmeleri ise içler acısı bir tabloyu ortaya çıkartıyor. Öyle ki hemen hastanenin önünde sigara içenlerin dumanları hastaların bulundukları odaların açık camlarından içeri girebiliyor. Bu durum hem hastaları hem de hasta yakınlarını etkiliyor. En ilginci ise Siyami Ersek Göğüs Kalp Ve Damar Cerrahisi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi gibi yaşam savaşının verildiği önemli bir hastanenin önünde yasağa rağmen sigara içilmesi görenleri hayrete düşürüyor. Bunun gibi her hastanenin önünde neredeyse aynı manzaralar yaşanıyor. Ve çöp kutularının yanları sigara izmaritlerinden geçilmiyor.

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor! - Resim : 4

BÜYÜK İŞ MERKEZLERİNİN İÇİNDE SİGARA İÇENLER İÇİN KÜLLÜKLÜ ÇÖP KUTULARI VAR

Diğer bir durum ise büyük iş merkezlerinde sigara yasağına uyulmaması dikkat çekiyor. Türkiye’nin en büyük iş merkezlerinden biri olan PERPA’da koridorlarda sigara içilmesi ve çöp kutularının üstlerinin sigara izmaritleri ile dolu olması görenleri şaşkına çeviriyor. Sigara yasağı levhasının tam karşısında sigara içenler için konulan çöp kutuları durumun vahametini gözler önüne seriyor.

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor! - Resim : 5

CEZA YAĞDI

Kapalı alanlarda sigara yasağının uygulanmaya başlandığı 2009'dan bugüne Türkiye genelinde 18 milyon 356 bin 892 denetim gerçekleştirdi, 221 milyon 664 bin 685 lira idari para cezası uyguladı.

CEZAYA RAĞMEN SİGARA BAĞIMLISI ARTMAYA BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı'nın son verilerine göre 2008'deki sigara içme oranlarına geri dönmüş durumdayız. Türkiye’de her 10 kişiden 3'ü sigara içiyor. 15 milyona düşen sigara bağımlısı sayısı tekrar 17 milyona yükseldi. Türkiye’de 2008-2012 döneminde uygulanan tütün kontrol politikaları sayesinde tütün kullanma sıklığı yüzde 23'lere kadar düşmüştü ancak şimdi tekrar bir yükseliş trendi girdiği gözlemleniyor.

Dikkat!.. Sigara yasağı alenen deliniyor! - Resim : 6