Dilek Doğan davasında duruşma salonu karıştı!

Dilek Doğan'ın polis kurşunuyla öldürülmesiyle ilgili davada arbede yaşandı. Duruşma salonunun kapısı yerinden çıktı, mahkeme heyeti salonda yaşanan gerginlik nedeniyle duruşmaların "kapalı görülmesi"ne karar verdi.

Dilek Doğan davasında duruşma salonu karıştı!
Milliyet'te yer alan habere göre kapalılık kararına rağmen duruşma salonundan çıkmayarak slogan atan izleyicilere çevik kuvvet polisi müdahale etti. Aralarında iki avukatın da bulunduğu çok sayıda izleyici, yaka paça gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Sarıyer'de polisin silahından çıkan kurşunla ağır yaralanan ve hastanede hayatını kaybeden Dilek Doğan'ın öldürülmesiyle ilgili İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü'nde polis memuru olan Y.M.'nin yargılandığı davada, güvenlik gerekçesiyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verildi. Bundan böyle duruşmalar, izleyicisiz yapılacak.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci celsesi görülen duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık polis Y.M. gelmedi. Dilek Doğan'ın annesi Aysel Doğan, babası Metin Doğan ve ağabeyi Mehmet Doğan ile bazı avukatlar alındı. Duruşmayı, CHP Miletvekilleri Hilmi Yarayıcı, Gamze Akkuş İlgezdi, sanatçı Pınar Aydınlar, Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan'ın aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi. Duruşmada, önce Mehmet Doğan'ın arkadaşı Tayfun Yücebağ tanık olarak dinlendi.Yücebağ, Y.M.'nin silahı ateşlemekle suçladığı ağabey Doğan'ın alkollü olmadığını, eve daha yeni geldiğini belirterek "Silah sesinden önce bir itiş kakış, arbede olmadı. Ben sadece silah sesini duydum. Ben aramanın yapıldığı odadaydım. Babanın bu odaya girmek istediği doğru değildir, böyle bir şey görmedim" dedi.

Daha sonra operasyonda görevli olan polis memuru G.D. tanık olarak dinlendi. G.D. operasyon sırasında Dilek Doğan'ın "Galoş giyin pis herifler" dediğini, amiri Y.M'nin ise operasyon ekibinin galoş giyemeyeceğini, ancak arama ekibinin giyebileceğini söylediğini anlattı. Kendisinin evin kapısında beklediğini belirten G.D., Dilek Doğan ve ailesinin odadan çıkması üzerine amiri Y.M'nin silahını göğüs hizasında tutarak aileyi içeri ittiğini, itişme kakışma olduğunu söyledi. Avukatın sorusu üzerine G.D., Dilek Doğan'ın ağabeyi Mehmet Doğan'ın itiş kakış sırasında 'Canlı bomba olacağım' dediğini de öne sürdü. G.D. amirinin sırtının kendisine dönük olduğunu, daha sonra silahın patlama sesini duyduğunu belirterek amiri Y.M'nin ambulans çağıralım demesine rağmen ailenin güçlük çıkardığını da iddia etti.

MAHKEME HEYETİ GERGİNLİK ÇIKINCA KÜRSÜYÜ TERK ETTİ

Daha sonra Dilek Doğan'ın avukatlarından Cemal Yücel, olay anına ait video görüntülerinin salonda izlenmesini talep etti. Bunun üzerine olay anına ilişkin polisin kaydettiği görüntüler izlendi. Avukat Yücel, görüntüler üzerinden olayı anlattığı sırada izleyici sırasında bulunan Dilek Doğan'ın ağabeyi Mazlum Doğan "Katil polis hesap verecek. Sizden adalet beklemiyoruz. Suratınızdan belli, katili koruyorsunuz. Burayı başınıza yıkacağım. Onun çocuklarını öldüreceğim, kendisini de. Sizi de öldüreceğim" diye bağırdı. Ağabey Mazlum Doğan güvenlik görevlilerince uyarıldığı sırada salondaki izleyiciler de tepki gösterdi. Mazlum Doğan dışarı çıkarılırken bir kişi duruşma salonunun kapısını yumrukladı. Kapı yerinden çıkınca da izleyici polis tarafından gözaltına alındı. Bu sırada mahkeme heyeti, kürsüyü terk etti.

KAPALILIK KARARI ALINDI, SALONDA MÜDAHALE OLDU

Kısa aranın ardından heyet, salona geldi. Savcının talebi üzerine mahkeme heyeti, slogan atılması, heyetin tehdit edilmesi, kamu güvenliği ve duruşmanın güvenli şekilde yapılmasının mümkün olmaması gerekçeleriyle duruşmaların kapalı görülmesine karar verdi. Heyetin bu kararına hem Doğan ailesinin avukatları, hem de salondaki izleyiciler tepki gösterdi. İzleyicilerin salondan çıkması istendi, uyarıları dikkate almayan izleyiciler salondan çıkmayınca mahkeme heyeti, duruşmayı saat 14.00'a erteledi. İçeride oturup slogan atan izleyiciler, çevik kuvvet polisi ve güvenlik görevlileri tarafından yaka paça dışarı çıkarıldı. Dilek Doğan'ın ağabeyi Mazlum Doğan da gözaltına alınırken duruşma salonunda bulunan avukatları Barkın Timtik ve Günay Dağ da yaka paça çıkarılanlar arasındaydı. Adliye dışına çıkarılan izleyiciler, çevik  kuvvet otobüsüne bindirilerek emniyete götürüldü.

Adliye koridorlarında yaşanan gerginlik, duruşmayı izleyenlerin cep telefonuna yansıdı. Görüntülerde yerinden çıktığı belirtilen kapı da görülüyor.

BU KARAR DOĞRU DEĞİL

Dilek Doğan'ın ailesinin avukatı Cemal Yücel duruşmada yaşananları anlatarak, "Video üzerinde Dilek Doğan'ın nasıl öldürüldüğünü mahkemede anlatıyorduk. Bu arada aileden kardeşi olan kişi malesef görüntüleri izlerken dayanamadı. İnfiale kapılıp bazı sözler söyledi. Mahkemede buna tahammül edemeyip maalesef Dilek Doğan Davası ile ilgili kapalılık kararı verdi" dedi. Davanın kapalı görülmesini eleştiren Avukat Cemal Yücel, "Bu karar doğru değildir" diye konuştu.