Diyabetlilere kaliteli yaşam için 5 öneri!

Toplumda her 10 kişiden 1’inde görülen diyabetin zararlı etkilerinden korunmak için kan şekerini kontrol altında tutmak, kilo takibi ve göz taramaları büyük önem taşıyor.

Diyabetlilere kaliteli yaşam için 5 öneri!
Akşam'da yer alan habere göre diyabet genetik geçişli bir hastalıktır. Doğru yöntemler ve yaşam tarzı değişiklikleriyle önlenebilir.

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, diyabet hastalarına yaşam kalitesini yükselten 5 altın kuralı anlattı:

1-İdeal kilo için sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz: Sağlıklı beslenmeye önem verilmeli ve özellikle katkı maddeli gıdalardan uzak durulmalıdır. Düzenli egzersiz, günlük fiziksel aktiviteleri artırmak ve sağlıklı beslenme diyabetten korunmak için de önemli faktörlerdir.

2-Düzenli kalp, kolesterol ve tansiyon kontrolü: Hipertansiyon ve yüksek kolesterol, özellikle diyabetliler için sık görülen kardiyak sorunların başında gelir. Sigara kullanımı kalp hastalıklarından ölüm riskini en az 4 kat artırmaktadır.

GÖRME KAYBINA SEBEP OLUR

3-Şeker ve böbrek fonksiyonu takibi: Diyaliz tedavisi gören hastaların yüzde 30-40’ında böbrek yetmezliğinin nedeni diyabete bağlı böbrek hasarıdır.

4-Diyabetik ayak riskine karşı düzenli ayak bakımı: Diyabetik ayak oluşması, uzuv kaybını da beraberinde getirebilir.

5-Görme kusurları oluşmadan düzenli göz taraması: Görme kaybı, retinada yaygın hasar yaparak göz içi kanamaları ve hatta retina ayrışması gibi rahatsızlıklara neden olabilir.

Çok su içmek hastalık belirtisi

Çok su içme, sık idrara çıkma, ağızda kuruluk ve cilt yaralarında geç iyileşme gibi belirtiler, diyabete işaret edebilir.