Diyet fobisine karşı sağlıklı beslenin

Diyetin kelime anlamı beslenme düzeni demektir.

Diyet fobisine karşı sağlıklı beslenin
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Başarılı bir diyet programı başarılı bir başlangıç gerektirir. Sağlıklı beslenme olarak tanımlayacağımız diyet programına başlamadan önce mutlaka kendinizi ve metabolizmanızı tanımalısınız. Peki metabolizma nedir? Metabolizma; besinlerin enzimler ve hormonlar ile vücutta kullanılabilecek yakıtlara dönüştürülmesi ve elde edilen yakıtların kullanılmasıdır. Metabolizma iki ayrı yapılanmadan oluşur. Bunlar; anabolizma ve katabolizmadır. Anabolizma yapım, katabolizma yıkım tepkimeleridir. Fazla alınan enerji kilo olarak depolanırken, fazladan harcanan enerji de yağ depolarının yakılmasını sağlar. Her kesin metabolizması farklıdır ve metabolizma hızını pek çok faktör etkiler, bunlar; yaş, kalıtım, vücut ısısı, vücuttaki kas kütlesi yapısı ve yoğunluğu,  vücut ağırlığı, beslenme şekli, yaşam şekli ve daha birçok faktör.

Diyet fobisini alt etmek için tüyolar;

• Sağlıklı beslenme alışkanlıklarını doğal davranışlar olarak benimseyin.

• Az az ve sık sık beslenin.

• Öğünleriniz ihtiyacınız olan sağlıklı yiyecekler içersin ve öğünler arasında 2–3 saat olmasına ve öğün atlamamaya özen gösterin. Böylece vücudunuz yeterli beslenir ve sürekli çalışır ve kan şekeriniz düşmediği için metabolizmanızda her hangi bir yavaşlama olmaz. 

• Bol bol ve sürekli su için.

• Düzenli egzersiz yapın.

• Ne kadar çok enerji harcarsanız, vücudunuzun oksijen harcama kapasitesi artar ve kısa dönemde harcadığınız enerji miktarı yükselir.  Uzun dönemde de kas dokusu miktarı artar ve metabolizmanız hızlanır.

• Diyet programını hayatınıza uydurun. Normal yaşamınız ve iş temponuz içinde uygulayabileceğiniz beslenme alışkanlıklarıyla hayatınızın gerçeklerini kesiştirerek bir beslenme düzeni oluşturun.

• Yeşil çay için. Yapılan bilimsel araştırmalar yeşil çayın metabolizmayı hızlandırdığını ortaya koymuştur. Günde 1–2 fincan yeşil çay içerek vücudunuzun antioksidan kapasitesini artırabileceğiniz gibi minimal dozda olsa da metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

• Çay ve kahvede doğal olarak bulunan kafeinin de metabolik hızı artırıcı etkisi vardır. Ancak kafeinin aşırı alınması vücuttan su atımını artırır ve doğal dengeyi bozarak metabolizmanızı yavaşlatıcı etki gösterir.  Metabolizmanızı hızlandırmaya çalışırken aşırıya kaçıp yavaşlatmayın.


Acı baharat kullanın

Acı baharatların tüketildikten 30 dakika sonraya kadar metabolizma hızını yüzde 20 arttırdığı bilinmektedir. Ayrıca acı baharat tüketiminin kadınlarda dinlenme metabolik hızını da artırabileceği araştırmalarca gösterilmiştir. Pozitif olun. Ne kadar kiloyu, ne kadar zamanda vereceğiniz, ne zaman ideal kilonuza erişeceğiniz gibi sorulara odaklanmayın. Her işte olduğu gibi diyet programlarında da kendinizi sevmek başarının en önemli mihenk taşlarından biridir. Sağlıklı ve fobisiz günler diliyorum.

Nil Şahin Gürhan / AKŞAM GAZETESİ