'Diyet mevsimi' açıldı!

Yaza girmeden kışın aldığımız kiloları verme telaşına düşüyoruz.

'Diyet mevsimi' açıldı!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Bahar mevsimi gelince haliyle kilo verme derdi de başlıyor. Yaza girmeden kışın aldığımız kiloları verme telaşına düşüyoruz. Peki, yaz aylarına kadar toparlamak mümkün mü? Gelin birlikte bakalım.

DİYETE 3 AY YETER Mİ?

Diyet sezonluk veya dönemsel bir konu değildir. Diyetin sürdürülebilir olması için bireyin hiç değilse elinden geleni dönem dönemde olsa yapabilmesi çok önemlidir. Bu yüzden bu tarzda hedef konabilecek zamanlar, bireyin öz diyet motivasyonu geliştirebilmesi için biçilmiş kaftandır.  Birey 3 ay dikkat etmesi gerektiğini bilir. Bu süre birey için uygulanabilir bir süredir. Rahatlıkla gerçekçi ve ulaşılabilir hedef koyabilir. Hatta bu zaman zarfında kendini zorlayarak hedeflerinin üzerine çıkması bile mümkündür. Bu durum bireyin sağlığını, yaşama bakışını pozitif yönde etkiler.

KİLO KAYBI HEDEFİ NE OLMALI?

Bireyden bireye değişmekle birlikte abartı olmayan, bedeninize uygun hedef koymak en sağlıklısıdır. Aksi takdirde abartı hedefe ulaşamayan birey demoralize olur. Hepten sağlıksız yaşama geçiş yapabilir. Ya da bu abartı hedefe ulaşmak için uzun süre aç kalma, öğün atlama, laksatif ürünler kullanma,  ne olduğu belli olmayan zayıflama hapı/çayı gibi merdiven altı ürünlere başvurma gibi sağlını riske atıcı yollar deneyebilir. Bu çok tehlikelidir. Bu yüzden bu hedefi koyarken güvendiğiniz bir diyetisyenden yardım almanızı öneririm. Yaza kadar olan 3 aylık dönemi düşündüğümüzde, vücut ağırlığınızın yüzde 5’ini kaybetmek iyi bir hedef olacaktır. Hatta diyetinize, sporunuza yeteri kadar özen gösterirseniz yüzde 10’unu kaybetmeniz işten bile değildir. Yüzde 20 ve üzeri kayıplar sağlığınızı riske atabilir.

DİYET ACELEYE GELMEZ

Örneğin 40 yaşında 100 kg olup, pek iyi beslenmeyen, spor yapmayan, bir bireyin bu yaşına kadar edindiği tüm alışkanlıklarını 3 ayda değiştirmesini beklemek hayal olur. Burada yapılması gereken bu değişimin zamana yayılması gereken bir süreç olduğu bilmek ve bu 3 ayı ilk öğrenme süreci olarak kabul etmektir. Bireyin beslenme alışkanlıklarını kalıcı olarak değiştirebilmesi için adım adım ilerlemesi en doğrusudur. Önce su içmeyi öğrenmesi, yeme hızını azaltması, porsiyonları ayarlaması, öğün saatlerini ve sayısını düzenlemesi gereklidir. Tüm bunlar vakit alır. Emin olun deneye yanıla, deneye yanıla, 3 ayın sonunda hem beslenmeniz hem kilonuz bir raya oturur. Artık mideniz küçülmüştür. Eskisi kadar çok yiyemezsiniz. Uzun süredir yemediğiniz sokak yemeklerini, fast food gıdaları artık canınız istemez. Olurda mahalle baskısı, arkadaş ısrarıyla yemek zorunda kalırsanız size çok yağlı, tuzlu, ağır gelir. Muhtemelen bitiremezsiniz. Ya da yedikten sonra mideniz sindirim güçlüğü yaşar, belki de kusabilirsiniz. Tüm bunların ilk adımı bu 3 ayda atılır.

EVDE YAPMA, DİYETİSYENE GİT

Diyet dediğimiz sağlıklı beslenme uygulaması, tek başına veya kulaktan dolma bilgilerle yapılamaz. Öncelik neden kilo alındığının bulunmasıdır. Bunun için doktor ve diyetisyen yardımı almanız gerekir. Başkasının diyet reçetesi size uymaz. Sağdan soldan duyduğunuzla sağlıklı olamazsınız. Ne yap edin size yakın veya daha önce gittiğiniz/güvendiğiniz diyetisyenden yardım alın. Burada hatırlamanız gereken diyetisyeninizin dediklerini can kulağıyla dinleyerek notlarınızı almanız. Aklınıza takılanları sormanız...

ASLAN PAYI DİYETİN

Bu işin en güzel ve bir o kadar zor yanı, tek bir müdahalenin yeterli olmaması. Yani sadece diyet veya sadece spor veya hastalığınız varsa sadece ilaç işe yaramaz. Bu yüzden tamamını bir ahenk içinde yapabilmeniz gerekir. Bu çok sesli orkestradan en güzel melodilerin çıkmasını sağlayacak şef sizsiniz. Tam bir konsantrasyonla hedef koyduğunuz bu 3 ayı çok başarılı geçireceksiniz. Bu konuda size diyetisyeniniz her zaman destek olacak. Bu sürecin yüzde 60’ı diyet, yüzde 30’u spor, yüzde 10’u ilaç/destektir. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle başlayacağınız sağlıklı beslenme hareketine, kendinizi iyi hissettikçe sporla devam edeceksiniz. İhtiyaç varsa doktorunuzun önereceği ilaçları düzenli almanız ise temel taşlardan biridir. Yaza kadar olan bu süreci en güzel şekilde geçirebilmeniz dileklerimle…

Seren AKSÜS / Akşam