Diyet yapanlar için önemli uyarı

Hangi zayıflama programını uygularsanız uygulayın sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere muhakkak her öğünde salata tüketmeniz önerilir. Ama öyle bol soslu, mayonezli, çok yağlı salatalar aklınıza gelmesin hemen...

Diyet yapanlar için önemli uyarı
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Kış salatası, kış sebzelerinden olsun, havuç, turp, roka, marul, maydanoz, göbek, pancar, lahana, karnabahar, brokoli... İstediğiniz oranda istediğiniz şekilde bir araya getirin bu harika sebzeleri. Zeytinyağı ilave etmeyi unutmayın. Limon, sirke, nar ekşisi gibi kültürümüze özel doğal soslarla zenginleştirin. Kışın kış salatası içinde havuca önemli bir yer ayırın. Havuç kış mevsiminin en iyi antioksidan sebzesidir. Salatalarınıza ilave ettiğiniz, havuç ve turp kış hastalıklarına  karşı vücudumuzu güçlendirir. Vücudumuzu kış mevsimine uyarlar, mevsim yorgunlukları ve sıkıntılardan uzak daha sağlıklı bir kış geçirmemize yardımcı olur. Salatamıza ilave ettiğimiz zeytinyağı; beslenmemizin omega-3,  omega-6, omega-9 yağ asidi dengesini sağlar, metabolizmanızı canlı tutmamızı kolaylaştırır. Tok tutar, kan şekerinin düşmesin engeller; kilo vermenizi kolaylaştırır, kilo alma riskimizi azaltır.

Kış mevsiminde sabah kahvaltıda yediğimiz maydanoz, yeşilbiber, kırmızıbiber, göbek gibi yeşillerle da güne enerjik başlarız. Salata tek başına öğün oluşturmaz. Sakın tek başına salata yedim, yemek yedim saymayın. Salata çok sağlıklı bir yiyecektir lif ve vitamin enzim içerir ancak enerji değil çok düşüktür, protein içermez, karbonhidrat içermez, dolayısıyla ana yemek olarak salata yemek yanlış bir seçim olur. Ancak salatanıza ilave edeceğiniz peynir veya etle protein almış olursunuz. bulgur buğday ilave ettiğinizde de öğününüzdeki ekmek hakkını kullanmış olursunuz. Salataya ekleyeceğiniz, haşlanmış ızgara sebze veya kuru baklagil bitkisel protein ihtiyacını tamamlamanızı sağlar. O zaman zengin ve güçlü bir salata ana öğün olabilir. Salatamızda neden yağ kullanmalıyız?

Yağların vücut çalışmasındaki başlıca görevlerini sıralarsam cevap net olarak anlaşılır.

**Yağlar Enerji ve ısı verirler. Sağlıklı olmak için iyi yağlara ihtiyacımız vardır.

** Yağlar vücudumuz için gerekli olan sadece yağlı ortamlarda sindirilip kullanılabilen, yağsız kullanılamayan; A, D, E ve K vitaminlerinin kullanılması için çok önemlidir.

** Yağlar midede uzun süre kalır, mideyi en geç terk eden besin öğesi yağdır. Bu da uzun süre tok kalmamız, metabolizmamızın hep yüksek ve dengeli olması açısından büyük önem taşır.

** Yağlar hücrelerimizin yapısını oluşturur.

** Özellikle elzem yağ asitleri beyin, göz cilt sağlığıyla fetüs ve bebek gelişimi için gereklidir.

** Çevrenin ısı değişimine karşı vücut ısısını korur.

** Organların çevresinde bulunan yağlar, dış etkilere karşı organları korur.

** Özellikle zeytinyağının sindirim sistemi, bazı kanser türleri ve hücre yıpranmalarına karşı koruyucu etkisi olduğu belirtilmektedir. Onun için mutlaka salatalarımıza yağ kullanmalıyız. 


(NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım