Diyet yapmaya hazır mısınız?

Yaz mevsimi yaklaşırken kilo verme derdiyle diyet yapanların da sayısı bir hayli artıyor. Peki diyet yapmanın kuralları, olmazsa olmazları nedir? Üç öğün mü tercih edelim yoksa ara öğün şart mı?

Diyet yapmaya hazır mısınız?
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

ÖĞÜN SAYISINI ARTIRIN


Diyet yapmanın olmazsa olmazları vardır. Bunların başında öğün sayısını artırmak gelir. Yani gün boyu aktif olan vücudunuz için 2-3 saatte bir ara öğün yemeniz gerekiyor. Çünkü ara öğün hayat kurtarır. Nasıl mı? Bir kere kan şekerinin düşmesini engeller. Algınızı, konsantrasyonunuzu ve diyet motivasyonunuzu düzgün yönetmenizi sağlar. Ara öğün seçeneği olarak, tek porsiyonluk barlardan, kuruyemiş seçeneklerinden faydalanabilirsiniz.

DİYETTE DONDURMA YENİR Mİ?

Elbette yenir. Hijyenik olduğu sürece porsiyonları da kontrollü bir şekilde tüketirseniz neden olmasın. Üstelik ara öğün olarak tercih edebilirsiniz. Dondurma açıkta satılmadığı sürece iyi bir ara öğün seçeneğidir. Kahveye düşkün olanlar günde 3-4 fincan içebilirler.  Dilerseniz sütle dilerseniz sade ama mutlaka şekersiz mutlaka kremasız olmasına dikkat edin. Çay içmeyi sevenler de günde 5-6 fincan ya da bardak çay rahatlıkla içebilirsiniz. Bu miktarı 2 siyah, 2 yeşil, 2 bitki ya da meyve çayı olarak çeşitlendirebilirsiniz.

GIDALARINIZI ÇEŞİTLENDİRİN

Sağlıklı seçeneklerle hem yediklerinizi hem öğünlerinizi hem yaşamını renklendirin. Sofraya baktığınızda, tabağınız rengârenk olsun. Hem gıda çeşitliliğini hem de renk çeşitliliği aynı tabakta sağlamalısınız. Biz buna “yeterli ve dengeli beslenme” diyoruz. Öğünlerinizde karbonhidratlara da yer verin. Çünkü vücudun ana yakıtı karbonhidratlardır. Her gün düzenli olarak belli miktarda, çeşitlenmiş kaynaklardan bu ihtiyacınızı karşılamalısınız. Ekmek, makarna bilinen en iyi karbonhidrat kaynaklarıdır.

MEVSİMİNDE TÜKETİN

Yiyeceklerinizi mevsiminde tüketmeye özen gösterin. Bu hem daha doğal ve taze besinleri bulmanızı hem daha ucuza almanızı sağlayacaktır. Bu durum doğal dengenizi koruma yardımcı olacaktır. Çünkü mevsimlerle hareket etmek vücudu rahatlatır. Diyetin en önemli kurallarından biri de mutlaka su içmeniz. Her gün düzenli miktarda su tüketmeniz gerekiyor. Kilonuzu 30 ml ile çarptığınızda ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu bulursunuz. Mesela vücut ağırlığınız 100 kg ise her gün 3 litre su içmeniz gerekir.

DİYETİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ

Yediklerinizi, yaptığınız sporu mutlaka çeşitlendirin ki sürdürülebilir olsun. Diyette en önemli kurallardan biri sürdürebilmektir. Bir de diyetiniz, beslenmeniz ve spor tercihiniz size göre özelleşmiş olmalı. Size en uygun sporun hangisi olduğunu egzersiz uzmanından öğrenebilirsiniz.Hedefinizi belirleyin ve düzenli olarak bu programı uygulayın.

DİYETTE KAÇAMAK OLUR MU?

Diyetinize düzenli uyum gösteren biriyseniz, diyetisyeninizin müsaade ettiği ölçüde kaçamak yapabilirsiniz. Bu kaçamakları evinizde az miktarda yağla hazırlayabileceğiniz gibi güvendiğiniz yerlerden de alabilirsiniz. Yağ vücutta pek çok önemli işleve sahip bir besin öğesidir. Bu sebeple günlük beslenmenizde mutlaka olmalıdır.

(SEREN AKSÜS / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım