Diyette simit yenir mi?..

Diyet yapıyorsun diye simitten vazgeçme...

Diyette simit yenir mi?..
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Bu coğrafyanın en güzel tatlarından biridir simit… Fırından yeni çıkmış taze bir simide kim "Hayır diyebilir ki"… Peki diyette simit yenir mi? Elbette yenir ama nasıl? Acaba kaç kaloridir? Ne sıklıkla, neyle ve ne zaman yenmelidir?

Kadın mı çok kalori harcar erkek mi?

Kadınlar 1000-1500, erkekler 1500-2500 kalori arası değişen metabolizma hızına sahiptir. Erkekler, kadınlara göre ortalama yüzde 25-50 daha fazla kalori harcar. Kilonun dengede kalmasını istiyorsan, günün toplamında, yediklerin harcadığın enerjiyi geçmemelidir.  Diyelim ki günlük 1500 kalori harcayabiliyorsun. Bu en fazla 1500 kalori almalısın anlamına geliyor. Kalori harcaması kalori alımına eşitse kilo almazsın. Gün içinde aldığınız kalori miktarını 4-6 öğüne paylaştırman gerekir. En istenense sabahtan akşama azalan bir kalori alımıdır. Rutin yaşayan (sedanter) bir bireysen bu azalma önemlidir. Sabah ortalama 07.00 gibi uyanıp gece 23.00 gibi yatıyorsan bil ki akşama doğru metabolizman yavaşlar ve kendini uykuya hazırlar. 16.00’dan itibaren sakinleşmeye başlayan vücuduna, akşam yemeğinde, gün içine göre daha az kalori vermen önemlidir. Akşama doğrukalori alımını yarı yarıya azaltmalısın.

Bir simit kaç kalori?

Peki, bu dengede simidi nasıl bir yere koyalım? Bir simit büyüklüğüne göre 250-350 kalori arasında değişir ama ortalama 300 kaloridir. 4 dilim ekmek+2 tatlı kaşığı katı yağa eşittir. Bir oturuşta kolay kolay 4 dilim ekmek yenmez ama tadı çok güzel olan bir simidi bir çırpıda yiyebilirsin. 300 kalorinin genç bir kadının günlük harcayabileceği enerjinin dörtte birine (çeyreğine) eşit olduğunu düşünürsek, hareketsiz bir ev hanımının hiçbir zaman bir tam simit yemesi önerilmez. Peki diyette kim ne kadar simit yesin? Önerilen miktar kadınlar içinyarım, erkekler için bir simittir. Burada önemli olan simidin kalorisinin aldığın günlük kalorinin altıda birini geçmemesidir. Mesela günlük kalori ihtiyacın 1500 kaloriyse, yediğin simit250 kalori olmalıdır.  Kısacası yarım simit yeter. Yani simidini arkadaşınla paylaşman en iyisi…

Peki, neyle yiyelim?

Bir insanın günlük beslenmesinde alması gereken çok çeşit besin öğesi vardır. Kalori içeren besin öğelerine makro besin öğeleri denir. Bunlar karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır. Dengeli bir beslenme için tüm ana öğünlerde üçünden de alınmalıdır. Simit bizim için karbonhidrat+yağ anlamına gelir. Öğün dengesini sağlamak için yanına protein ve lif eklemek gerekir. Eğer fiziksel olarak aktif, sporunu düzenli olarak yapan biriysen, haftada 2 kez farklı öğünlerde (biri sabah, biri ikindi gibi) simit yiyebilirsiniz.

Diyette simit nasıl yenir?

Yarım simit + Peynir (1 dilim) veya Ayran (1 kutu) + Domates-Salatalık
Basitçe;
** Simit = (Karbonhidrat + yağ)
** Peynir veya ayran = Protein
** Domates-Salatalık = LifBu kadar dengeli bir öğünü, dilersen sabah kahvaltısında, dilersen ikindi ara öğününde yiyebilirsin.


(SEREN AKSÜS / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım