Diz kapaklarınızla barışma zamanı

Artık eskiden hiç de dikkat etmediğimiz veya önem verdiğimiz bölgelerimizin bile daha iyi olmasını istiyoruz. Diz kapağı da işte böyle bir alan.

Diz kapaklarınızla barışma zamanı
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı..

Estetik uygulamalar yaygınlaştıkça gerek biz doktorların gerekse hastaların beklentileri giderek artmakta. Artık eskiden hiç de dikkat etmediğimiz veya önem verdiğimiz bölgelerimizin bile daha iyi olmasını istiyoruz. Diz kapağı da işte böyle bir alan. Bundan çok değil 10 sene önce diz kapağı estetiği denildiğinde şaka yapıldığı düşünülürken bugün bu bölgenin daha güzel görünmesi için tedavi algoritmaları yaratıyoruz.

DİZ KAPAKLARIMIZIN DEĞİŞİMİ

Diz kapakları aslında oldukça fonksiyonel bölge. Bu alan yürürken koşarken otururken sürekli kullandığımız diz eklemimizin hemen üzerinde. Bu alanda kullanıma bağlı olarak elastikiyet kaybı, kilo alış ve verişlere bağlı hafif sarkmalar, kolajen dokuda azalma ile deride incelme, hyaluronik asit miktarında azalma ile daha kuru, buruşuk ve sağlıksız bir görüntü karşımıza çıkmakta. Yaşlanma sürecinde bu bölgenin etkilenmesi, kimi zamanda genç bireylerde bile arzu edilen diri ve sıkı görüntüye sahip olmaması kadınların yaz aylarında kabusu olması yanında kısa etek veya şort tercih etmemelerinin de en başta gelen nedenlerinden biri. Diz kapağı çevresinin gençleştirilmesi ve güzelleştirilmesinde ilk sırada tercih edilmesi gereken Volite veya benzeri nem enjeksiyonlarıdır. Yirmili yaşların ortasından itibaren tüm bedende hyaluronik asitin azalması özellikle ince bireylerde diz çevresinin daha yaşlı gözükmesine neden olur. Yaklaşık bir yıla yakın süre etkiye sahip nem enjeksiyonlarıyla deri altı tekrar su tutar ve nemini kazanır. Kuru ve buruşuk görüntüsünün giderilmesi diz kapağı güzelliğinde ilk adımdır.

BOŞLUKLARI DOLDURMALI

İlerleyen yaşla birlikte diz kapağı çevresinde tek sorun nem kaybı değildir. Deri altı yağ tabakası belirgin olarak azalır. İlk etapta hazır dolgular yardımı ile bu eksiklik yerine konulur. Bu bölgede arzu edilen uzun vadede kolajen dokunun arttırılması olduğu için kolajen üretimini tetikleyen Radiesse, Ellanse veya Sculptra gibi dolgular daha fazla tercih edilir. Bu bölge uygulamaları özel teknikler gerektirdiği için deneyimli uzmanlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Bölge gençleştirilmesinde dolgular arasında kök hücreden zenginleştirilmiş kişinin kendi yağ dolgusu ise en başarılı sonuçları verecektir. Sıklıkla karın bölgesinden alınan yağlar özel bir işlemden geçirildikten sonra diz kapağı çevresine verilir. Bu işlemin sonuçları uzun yıllar etkisini korur.

DERİSİNİ SIKILAŞTIRMAK LAZIM

Nem ve dolgunluk oldukça önemli olmakla birlikte deri ve deri altının sıkılaştırılması da diz kapağı güzelleştirmede olmazsa olmazlardandır. Bu amaçla enerji bazlı cihazlar kullanılır. Ulthera, Ellipse, Fraksiyonel karbondioksit lazer etkinlikleri açısından en çok tercih edilen işlemlerdendir. Seanslar halinde uygulanan enerji bölgede aşamalı olarak elastikiyet kaybının giderilmesini sağlar. Bu uygulama sıklıkla ya nem enjeksiyonları veya dolgularla birlikte tercih edilir.

Rengini açmak da gerekebilir

Yaşla ve yıpranma ile diz kapağının deri renginde bir koyulaşma ortaya çıkabilir. Kirli bir görüntü veren bu durumun giderilmesinde de yine lazerler tercih edilir. Erbiyum, Tullium veya karbondioksit lazer tedavileri sadece bir iki seanslık uygulama sonrası deri renginin daha güzel olmasını sağlarlar. Diz kapağı güzelliğinizi şayet ince kılcal damarlar bozuyorsa bu takdirde de uygun değerlendirmeyi takiben derin toplardamar sisteminizde bir bozukluk yoksa skleroterapi denilen damar içi enjeksiyonlar veya NdYag lazerler ile bu kılcal damarların yok edilmesi mümkündür.

Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım