Doğru beslenin, cildiniz parlasın!..

Güzellik denilince akla artık cildinizin güzelliği ve pürüzsüzlüğü geliyor.

Doğru beslenin, cildiniz parlasın!..
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Bakın çevrenizde güzellere, tek bir ortak özellikleri var: canlı parlak ve pürüzsüz bir cilt. Peki o zaman derimizin bu özelliklerini ortaya çıkartmak için neler yapabilirsiniz, neler yaptırabilirsiniz? Bu hafta sizin yapabileceklerinize haftaya ise yaptırabileceklerinize bakacağız. Su olmazsa olmazınız.

Günde en az iki litre su tüketimi önemli. Yeterli su içmeye başladığınızda bir hafta içerisinde deriniz parlaklık kazanmaya başlar. Kuruluğun önüne geçtiğinizde ince kırışıklıklar da azalır. Doğru beslenme deri sağlığınız için şart.Yeşil sebze, salata, domates, omega 3 den zengin somon balığı, avokado, zeytin yağı pürüzsüz cildinize giden yolda yanınızda. Yaban mersini, böğürtlen, çilek,portakal, limon, antioksidan ve C vitamini içerikleriyle yardımcı. Yediklerinizin yüzde 40 ını proteinler oluşturmalı. Proteinlerden alacağınız amino asitler kolajen üretiminizi artırır. Ek olarak probiyotikler tercih edilebilir. Yemeyeceklerinizi bilmek de önemli. Yemeklerinizdeki tuz oranını azaltmak sadece tansiyonunuz için değil cildiniz için de değerli. Bol tuzlu beslendikçe bedeniniz susuzluğu hisseder ve derinizdeki suyu iç organlara doğru çeker. Bu da derinizin hızla kurumasına neden olur. Yüksek glisemik indekse sahip şeker ve karbonhidrat yoğun gıdalar kortisol salgınızı arttırır. Aldığınız bu gıdalardaki şekerler kolajene bağlanarak onu dayanıksız hale getirir.

Güzellik uykusuna yatın!

Evet güzellik uykusu dedikleri gerçekten doğru. Uykusuzluk göz çevresi morluk ve kırışıklıklarında artışa neden olur. Düzenli 8 saatlik uyku derinin çok daha parlak ve canlı gözükmesini sağlar. Yastık kılıfı her hafta değiştirilmeli. Üzerine yattığınızda yastığınız yüzünüzdeki kirleri, yağı ve kılları toplar. Bir sonraki sefer ise deriniz bunlarla ve mikroorganizmalarla karşılaşır. Düzenli yastık kılıfı değişimi cildinizin temizliği için şart. Sağlıklı, parlak bir cilt isteyenler haydi spora. Hedef en az 30 dakika haftada 5 kez egzersiz. Ancak hafta da 2 de kan akımının artışına ve derinize daha çok oksijen gitmesine yeter. Spor sırasında bedeninizin bakteri ve toksinleri attığını ve stresi azalttığını da düşünürsek pürüzsüz, sivilcesiz ve parlak bir cilt için neden önemli olduğunu kolayca anlarız. Bilimsel çalışmalar düzenli egzersize başlayanlarda aylar içerisinde derideki yaşlanma bulgularının geriye döndüğünü göstermiş. Stresinizi azalttığınızda derinizde mutlu olacak. Aşırı stres hızla kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olur. Yoga, müzik, spor veya sizi rahatlatan bir hobi derinize de iyi gelecek. Stres azalması ile kortisol hormonu salgısı azalacak ve böylelikle kollajen ve elastin yıkımınız yavaşlayacak. Günde en az iki kez yüzünüzü sabun olmayan yüz temizleyicileriyle yıkayın.Yüzünüzü yıkamadan önce ellerinizi yıkayın. Ellerinizdeki bakteriler yüzünüzün pürüzsüz kalmasını engeller. Gün içerisinde ellerinizle yüzünüze çok dokunmamaya çalışın. Yüzünüz için el ve banyo havlunuzdan farklı bir havlu kullanın.

Makyajınızı mutlaka temizleyin

Yanınızda her zaman nemlendiricinizi bulundurun. Nemlendirici sadece yüzünüz için değil bedeniniz içinde kullanılmalı. Tüm derinizin nemli tutulması önemli. Güneş koruyucuyu unutmayın. Güneş ışınları deri yaşlanmasında ve yıpranmasında en etkili düşmanımız. Daha hafif makyaj yapmaya çalışın. Tüm yüzünüze fondöten kullanmak yerine sadece gereken yerlere kapatıcı tercih edin ve gece yatmadan mutlaka makyajınızı tamamen temizleyin. Aslında çoğumuzun bildiği ama önemsemediği basit ama bilimsel olarak geçerli birtakım şeylere dikkat ettiğinizde haftalar içinde cildinizin ışıldamaya başladığını göreceksiniz.

(PROF. DR. REHA YAVUZER / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım