Domuz gribinden korkmalı mıyız?..

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko domuz gribinin aslında mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğini söyledi.

Domuz gribinden korkmalı mıyız?..
Panik yapma, hızlı hareket et!

Yeni Asır'da yer alan habere göre domuz gribi salgını etkisini sürdürüyor ancak birçok kişi hastalıkla karşılaştığında ne yapacağını bilmiyor. Ölüm haberleriyle toplumda korkuya neden olan domuz gribi ile ilgili konuşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko domuz gribinin aslında mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğini söyledi. Dr. Hakko belirtileri, hastalığa yakalananlar ne yapmalı, kimler test yaptırmalı, tedavisi nedir gibi merak edilen birçok soruyu yanıtladı. Dr. Hakko, hastalık nedeniyle paniğe kapılmaya gerek olmadığını ve hızlı hareket etmek gerektiğini söyledi. Bu dönemde ortaya çıkan grip vakalarının yüzde 90'ına domuz gribi tanısı konduğunu ve kontrol altında tutulduğunu söyleyen Dr. Hakko, domuz gribinin öldürücülüğünün düşük olduğuna ve mevsimsel gripten daha hızlı iyileştiğine dikkat çekti.

ATEŞE DİKKAT

Domuz gribi vakalarında yüksek ateşin önemli bir belirti olduğunu söyleyen Dr. Hakko, "39- 40 dereceye varan ateş, kuru öksürük, vücudun geneline yayılan kas ve eklem ağrısı, bazı kişilerde boğaz ağrısı ve burun akıntısı ile yorgunluk domuz gribinin belirtileri arasında sayılabilir. Bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebiliyor" dedi.

ANİ BELİRTİLER

Belirtilerin ani olarak ortaya çıktığını hatırlatan Dr. Hakko, "Ateş, öksürük ya da ağrı şikayetinden ikisi varsa mutlaka bir sağlık kurumuna başvurmak gerekiyor. Risk grubuna girip girmediklerini kişilerin kendileri tespit edemez. Başlangıçta bile zatürre olabileceği için hekim değerlendirmesi önem taşıyor" şeklinde konuştu.

65 yaş üstü daha kolay atlatıyor

Domuz gribinin geniş bir risk grubu olduğunu anlatan Dr. Hakko, "Gebeler, 0-5 yaş arasındaki çocuklar, 65 yaş üzeri kişiler, kronik hastalığı olan herkes; diyabet ve kalp hastaları, astımı olanlar, böbrek hastaları, nörolojik ve romatizmal hastalıkları olanlar, kanser hastaları risk grubunda bulunuyor" diye konuştu. 65 yaş üstü kişilerin domuz gribini daha kolay atlattığına değinen Dr. Hakko "Ancak yine de hekime görünmeleri önemli. Çünkü hastalığı atlatıyor olmaları sekonder enfeksiyonların olmayacağı anlamına gelmiyor. Arkasından zatürre olabilecekleri için kontrol altında tutulmaları gerekiyor" dedi.

Tedavide ilk 48 saat önemli

Domuz gribi teşhisi konan kişilerin ilk 48 saatte tedavi altına alınmasının önemli olduğunu söyleyen Dr. Hakko, "İlaç tedavisine başlanıyor ve özellikle ikincil enfeksiyonlar açısından takip etmek gerekiyor. Hastalar mümkün olduğunca yatırılmadan tedavi ediliyor. Ancak genel durumlarıyla ilgili olarak gerek duyulursa hastaneye yatırılıyor. Hastaların mutlaka hekimleriyle irtibat halinde olmaları gerekiyor. Risk grubunun dışında kalan kişilere ise genellikle ateş düşürücü, ağrı kesici gibi belirtileri giderici ilaçlarla takip ediliyor" dedi.

Yapılması gerekenler

Hastaneye gitmeden önce bir maske edinin
Hasta olan kişi ve ona bakan kişiler de evde maske takmalı
Risk grubunda yer alan kişiler hastayla aynı odada bulunmamalı, mümkünse evden uzaklaştırılmalı
El hijyenini özel önem verilmeli. Su ve sabunla sık sık yıkanmalı, alkol içeren el dezenfektanları kullanılmalı,
Ortak kullanım alanları çamaşır suyu ile temizlenmeli
Hastanın bulunduğu oda sık havalandırılmalı