Dozunda botoks mimiksiz bırakmaz

Çok kuvvetli bir toksin olan bu madde tıpta sadece estetik amaçlı değil göz hastalıkları, nöroloji, üroloji, genel cerrahi, ortopedi ve fizik tedavide de yaygın olarak kullanılıyor.

Dozunda botoks mimiksiz bırakmaz
Akşam'dan Prof. Dr. Reha Yavuzer'in yazısı...

Bu hafta tüm detayları ile botoks dosyasını açalım istedik. Nedir bu botoks, kadınların daha genç ve güzel kalma iksiri mi yoksa korkulduğu gibi yılandan elde edilen bir zehir mi? Halk arasında ticari ismi Botox olarak bilinen botulinum toksin, clostridiumbotulinum denilen bir bakterinin toksini. Çok kuvvetli bir toksin olan bu madde tıpta sadece estetik amaçlı değil göz hastalıkları, nöroloji, üroloji, genel cerrahi, ortopedi ve fizik tedavide de yaygın olarak kullanılıyor. Bu uygulama sadece kırışıklıkların düzeltilmesi için değil aynı zamanda terleme sorunu ve migren tedavisinde de kullanılıyor. Şaşılık ve spastisite tedavilerinde çok küçük yaşlarda bile güvenle kullanılıyor. Tıbbi amaçlı kullanımında bir alt yaş sınırı yok. Peki estetik de durum ne?

Botoks hangi kırışıklıklar için uygulanır?

Botoks yerleşmemiş, derinleşmemiş kırışıklıklar için idealdir. Kozmetik amaçlarla kullanılan botoksun yüzdeki dinamik kırışıklıkları azaltma ve oluşumunu geciktirme etkisi vardır. Ameliyatsız, basit bir yöntemle kırışıklıkları gözle görülür şekilde azaltan botoksun en çok etkili olduğu yerler iki kaş arasındaki dik çizgiler, alındaki yatay çizgiler ve göz kenarlarında bulunan kaz ayağı çizgileridir. Bu bölgelerdeki kırışıklıkları büyük oranda gidererek, daha enerjik ve parlak bakışlar sağlar; yüzün ifadesini dahacanlı ve genç birşekilde değiştirir.

Botoksa hangi hangi yaşta başlamalı?

Kırışıklıklar çok derinleşip oluk halini aldığı zaman artık dolgu maddeleri de eklemek gerekir. Bu yüzden kırışıklıklar çok derinleşmeden botoksa başlamak doğrudur. Her kişi mimik kaslarının kuvvetine hareketlerine göre değerlendirilmeli. Yirmili yaşların sonuna doğru çoğu kişide yavaş yavaş mimik kırışıklıkları kendini göstermeyebaşlar. Otuzlu yaşların başından itibaren de artık yılda birkaç kez botoksla tanışmak ileriki yıllarda çok daha iyi gözükmek için en önemli yol arkadaşımız.

Botoks ile mimiksiz mi kalacağım?

Tabii ki hayır. Her şeyin olduğu gibi güzel ve genç olma isteğinin de fazlası zarar, ben hep yemek yaparken tuz koymaya benzetiyorum, tam kıvamında olmalı, ne az, ne çok. Botoksda amaç sizi mimiksiz, kızınca kızgınlığı, gülünce güldüğü belli olmayan biri yapmak değil, kendi yaşını dinlenmiş ve mutlu gösteren biri yapmaktır. Doğru uygulandığı takdirde botoks yüzün ifadesini daha genç, enerjik ve dinlenmiş olarak değiştirir. Kırışıklıkların azalmasıyla daha genç ve dinamik bir görünüme kavuşursunuz; aynı zamanda endişe çizgilerinin de yok olmasıyla daha rahat ve sakin bir kişi görünümü elde edersiniz. Kötü örnekler yok mu var, bu yüzden de nerede, kim tarafından yapıldığı çok önemli. Tıbbi estetik işlemler mutlaka konusunda deneyimli bir Plastik Cerrah veya Dermatolog tarafından yapılmalı. Maalesef birçok alanda yerleşen marka ve tüketici bilinci estetik işlemlerde yok, hasta olarak kimse yapılan ilacın ya da malzemenin markasını sorgulamıyor. Ortaya çıkan negatif sonuçlarınçoğu, uygulayıcının tekniği kadar kullanılan üründen de kaynaklanabiliyor.

GEÇİCİ ETKİYE SAHİP

Son yüzyılın estetikte hiç tartışmasız en önemli gelişimi olan botoks geçici bir etkiye sahip. Yaklaşık 4-5 ayda bir tekrar gerektiren bu uygulamazarar vermeksizin, doğal görüntünüzü bozmadan, gençlik ve güzelliğinizikorur; yılların yüzünüzde bıraktığı bir takım istenmeyen izleri silikleştirir.

(Prof. Dr. Reha Yavuzer / AKŞAM)
Konular Kadın / Bakım