Drone’ları kartal avlayacak!..

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü son zamanlarda pilotların kâbusu haline gelen drone’ları avlamak için Kırgızistan’dan kartal getirmeyi düşünüyor.

Drone’ları kartal avlayacak!..
DRONE’LARI KARTAL AVLAYACAK

Akşam'dan Süleyman Şen'in haberine göre
DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, “Amsterdam Schiphol Havalimanı’nda bu yapılıyor. Biz de acaba Kırgızistan’dan kartal getirelim mi, burada kullanabilir miyiz diye düşündük. Zor ama üzerinde çalışılıyor” dedi.

Atatürk Havalimanı muhabirleriyle bir araya gelen Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul’un yeni havalimanındaki çalışmalardan, bir türlü önlenemeyen kuş ve drone tehlikesine kadar havacılıkla ilgili çeşitli konularda ilginç açıklamalarda bulundu.

DRONE KUŞTAN DAHA TEHLİKELİ

TÜBİTAK’la beraber geliştirdikleri kuş radarının dünyada büyük ilgi gördüğünü, bu radarın kuşların yanı sıra drone’ları da tespit edebildiğini belirten Yıldırım, kuşların tespiti için Atatürk Havalimanı’nda kısa süre içerisinde devreye alacaklarını, radarın ayrıca yeni havalimanında da kullanılmasının planlandığını söyledi.  Kuşlar kadar son dönemde drone meselesinin öne çıktığını hatırlatan Yıldırım, “Drone’lar kuştan daha tehlikeli. Bunun iki savhası var; bir tespiti, bir de önlenmesi. Kuş radarımız bunların tespitinde çok etkili ama bu yeterli değil. Bir de önlenmesi gerekecek. Dünyada birçok yeni sistem geliştiriliyor, biz de onları takip ediyoruz. Drone ile en büyük sıkıntımız kimin elinde ne var bilmemek idi. SHGM’nin son düzenlemesiyle artık kayıt mecburiyeti getirildi ve artık drone alan herkes bunu kaydettirmek zorunda. Artık en azından kimde ne var bileceğiz.“ dedi.

JAMMER, LAZER OLMADI EN ETKİLİSİ KARTAL

DHMİ Genel Müdürü, Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu’nda da ele alınan drone’lara karşı havalimanı çevrelerinde jammer kullanma fikrinin çok yerinde olmadığını belirterek, “Jammer’ların mahsurları da var, başka sinyalleri de bozabiliyor. Bunu deneyenler memnun kalmadıklarını belirtiyorlar. Bunun yanı sıra lazerli bir sistem var. Lazerle drone’un işleyen mekanizmasını işlemez hale getirme şeklinde bir çalışma var. Ama şu anda en etkili olan kartal kullanımı. Hollanda Amsterdam Schiphol Havalimanında kullanılıyor. Kartal gidiyor, yakalıyor drone’u havada, indiriyor yere. Şu anda en etkilisinin bu olduğu görülmüş. Üzerine ağ atan sistemler var. Çeşitli yöntemler geliştiriliyor ama kartalı düşündük.  Kırgızistan’dan getirelim, acaba burada kullanabilir miyiz diye. Tabi kartal işi biraz zor burada. Bunların bakıcıları, barınacağı yerler birçok ilave problemler geliyor. İstanbul gibi bir yerde bu iş kolay bir iş değil. Ama dünyadaki gelişmeleri takip edip hepsini değerlendirdiğimizi söyleyebilirim.“ şeklinde konuştu. Yıldırım, “Somut bir çalışmanız var bu konuda?“ şeklindeki soru üzerine, “Kazakistan, Kırgızistan bölgesi dağlık bölge. Burada kartal yetiştiriciliği çok yaygın. Bu konuda hakikaten çok ustalar, hayvanları çok güzel yetiştiriyorlar ve çok iyi bir şekilde avlanmada kullanabiliyorlar. Türkiye’de kartal kısıtlı. Bizde daha çok atmaca, şahin kullanılıyor Karadeniz bölgemizde. Kartal pek kullanılmıyor, kartal çok iri bir kuş.  Somut bir çalışmamız yok sadece düşünce bazında” cevabını verdi.

YENİ HAVALİMANI 26 ŞUBAT 2018’E YETİŞECEK

İstanbul’a yapılan ve bittiğinde dünyanın en büyüğü olacak yeni havalimanındaki çalışmaların planlanandan önde olduğunu açıklayan Yıldırım, ”Bizim için en hayati olan 1 A etabı. Bu etapta yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli terminal ve iki pist devreye girecek.  Bakanımız net bir tarih verdi Şubat’ın 26’sı dedi. Bu tarihe yetiştirmek için hummalı bir şekilde çalışılıyor ve takvimin önünde gidiliyor. 1 A etabını bu tarihe yetiştireceğiz gibi gözüküyor. Hava şartları bize yardım etti. Başlangıçta yapar mıyız yapamaz mıyız diye projeye kuşkuyla bakan yabancı çevreler, finans bulunup inşaat hızla ilerlemeye başlayınca ’biz bu projenin neresinde olabiliriz’ diye sormaya, danışmaya başladılar” diye konuştu.

TERMİNAL GİRİŞLERİNDE X-RAY’LER KALDIRILACAK 

Yıldırım, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes dış hatlar terminali ve Antalya’dan başlamak üzere havalimanlarında giriş kapılarındaki X-Ray’leri kaldırmaya devam edeceklerini, İstanbul’un yeni havalimanında terminal girişinde X-ray olmayacağını söyledi. Yıldırım, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda ikinci pist çalışması ile ilgili bazı zorluklar olduğunu, bu yaz ve önümüzdeki yazın da tek pistle geçilmek zorunda kalınacağını sözlerine ekledi.