Duayen televizyoncu Jülide Gülizar vefat etti!..

TRT'nin ve Türkiye'nin ilk haber spikerlerinden, usta sunucu, yazar, eğitmen Jülide Gülizar, hayatını kaybetti...

Duayen televizyoncu Jülide Gülizar vefat etti!..

Alınan bilgiye göre, zatürre teşhisiyle bir süredir tedavi gören Gülizar, Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yaşama gözlerini yumdu.

Türkçeyi doğru kullanarak genç kuşaklara örnek olan Gülizar, dil konusunda yetiştirdiği pek çok kişiyi radyo ve televizyonlara kazandırdı.

Gülizar’ın özgeçmişi:

“1929 yılında Adana’da doğan Gülizar, ilk ve ortaokulu Mersin’de, lise öğrenimini ise Ankara Kız Lisesinde tamamladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini 1956 yılında bitiren Gülizar, avukatlık stajının ardından mesleğini tercih etmeyerek aynı yıl Ankara Radyosu’na girdi. 1968 yılında başlayan televizyon yayınlarıyla TRT’de haber spikeri olarak ekranlara çıkan Gülizar, radyo ve televizyonda kadın olarak ’ilk açık havada haber okuma’, ’ilk naklen yayın’ ve ’ilk röportaj’ gibi birçok yeniliğe imza attı.

Yaklaşık 30 yıl çalıştığı TRT’den 1982 yılında emekliye ayrılan Gülizar, emeklilik döneminde de çok sayıda ajans ve yayın kuruluşunda yazar, muhabir ve eğitmen olarak görev yaptı. 1997 yılında kurulan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesinde dersler veren Gülizar, Kanal B televizyonunda da çeşitli programlar yapıp, söyleşiler hazırladı. Çok sayıda kitabı bulunan Jülide Gülizar, pek çok ödülün de sahibiydi.”

BAŞBAKANDAN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin ilk haber sunucularından Jülide Gülizar’ın vefatı dolayısıyla başsağlığı mesajı yayımladı.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Erdoğan’ın mesajı şöyle:

“TRT ve ülkemizin ilk haber sunucularından Jülide Gülizar’ın vefatından büyük üzüntü duydum. Jülide Gülizar, ülkemizde haber sunuculuğunun gelişmesi, Türkçemizin doğru ve titiz kullanımına yaptığı katkılarla meslektaşları ve halkımız tarafından daima saygıyla anılacaktır. Merhume Gülizar’a Allah’tan rahmet, televizyon camiamıza ve yakınlarına başsağlığı diliyorum."

"GÜNAY: GÜZEL TÜRKÇEYİ ONDAN ÖĞRENDİK

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bugün Türkçe bazı kesimlerde bir nebze olsun güzel kullanılıyorsa, televizyonlarda ve radyolarda Türkçenin kullanımına özeniliyorsa bunda Türkçeyi kullanmaktaki hassasiyetiyle Jülide Gülizar’ın büyük etkisinin olduğu açıktır” dedi.

Bakan Günay, TRT’nin ve Türkiye’nin ilk haber spikerlerinden, usta sunucu, yazar, eğitmen Jülide Gülizar’ın vefatı nedeniyle başsağlığı mesajı yayımladı.

Pek çok genç insana mesleği öğreten ve sevdiren Gülizar’ın vefatından derin üzüntü duyduğunu bildiren Günay, mesajında şunları kaydetti:

“Jülide Gülizar, yaşlısından gencine Türk toplumunun öykündüğü insanlardan biri olmuştur. Bugün Türkçe bazı kesimlerde bir nebze olsun güzel kullanılıyorsa, televizyonlarda ve radyolarda Türkçenin kullanımına özeniliyorsa bunda Türkçeyi kullanmaktaki hassasiyetiyle Jülide Gülizar’ın büyük etkisinin olduğu açıktır. Ülkemiz görsel ve işitsel medyasına sağladığı katkılarla her zaman sevgi ve saygıyla hatırlayacağımız Gülizar’a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileklerimi iletiyorum.”