Dünya 'ev almak' için İzmir'i seçiyor

İngiliz emlak şirketi Knight Frank’ın yaptığı araştırmada dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı 6’ncı kentin İzmir olduğu açıklandı

Dünya 'ev almak' için İzmir'i seçiyor
Yeni Asır'da yer alan habere göre Merkezi Londra'da olan ve dünya çapında 417 ofisi bulunan İngiliz emlak şirketi Knight Frank'ın araştırmasına göre, konut fiyatlarının en çok arttığı 20 şehirden 3'ü Türkiye'de yer aldı. Knight Frank şirketinin, Küresel Konut Şehirler Endeksi'nde 156 kentteki fiyat değişikliklerini hesapladığı raporda, Türkiye'de en çok artışın görüldüğü İstanbul yüzde 25 ile dünyada 3'üncü şehir oldu. İzmir yüzde 16.5 ile Türkiye'de 2'nci, dünyada ise 6'ncı sırada yer aldı. Aynı listede Ankara ise yüzde 12.4 ile dünyada 13'üncü sırada kendine yer buldu. Tüm dünyadaki konut fiyatı artışı ortalaması ise yüzde 4.4 olarak belirlendi.

Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır: "İzmir'de özellikle kent merkezinde mevcut araziler doldu. Yeni arazi üretilemediği için müteahhitler yüksek arsa bedelleriyle karşı karşıya. Dolayısıyla bu durum da fiyatlara yansıyor. Yeni arsa üretilememesi kentsel dönüşüm gerçeğini tekrar karşımıza çıkarıyor."

Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı: "İzmir'de ekonomik ömrünü tamamlamış çok eski bina var. Yeni üretilen konutların fiyatının bu yüzden çok arttığı düşünülebilir ama İzmir uzun süredir bu artışı bekleyen bir kentti. Bugün 350-400 bin TL civarında bulunan yeni konutların fiyatının önümüzdeki 2-3 yıl içinde iki katı olan 400-800 bin TL'ye yükselmesi kaçınılmaz."

Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk: "Bakıldığında İzmir'deki artış hızlı gibi görünebilir ancak İzmir uzun süredir bekleyen bir pazar. Maliyet ve arsa talebinin artması da fiyatlara yansıyor. Ayrıca pazarda üretimi bitmiş, stoğu en minimum kent. Bu da İzmir'deki konut piyasasında fiyat artışının devam edeceği anlamına geliyor. Özellikle önümüzdeki 2-3 yıl içinde önemli artış göreceğiz."

Tanyer İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Münir Tanyer: "İzmirlilerin denize gitmesi için yazlığa gitmesine bile gerek yok. Havası çok iyi. Yaşam ucuz. Sağlık ve beslenme açısından avantajlı. Tüm bu şartları göz önünde bulundurduğumuzda İzmir yaşanacak kentlerin başında geliyor. Daha da gelişeceğini ve fiyatların artacağını düşünüyorum."

Yücesoy Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Cem Yücesoy: "Düzensiz şehir planlaması konut fiyatlarının artmasında en büyük etken. Kentimiz arazi bakımından nüfus artışını karşılayamıyor. Yeterli alan imara açılmadığı ve devamlı nüfus aldığından dolayı arsa fiyatları da buna paralel olarak yükseliyor. 2014'te Seyrek'te 150-250 TL civarında bulunan arazi metrekare fiyatları 2016 yılında 900- 1200 TL'ye kadar yükseldi. Böyle bir artış dünyanın hiçbir yerinde yok."