Ebru Yaşar: "Rekabet kıskanarak olmamalı"

Ebru Yaşar anne olduktan sonra hayatında neler değişti, müzik dünyasındaki gelişmeleri nasıl buluyor?..

Ebru Yaşar: "Rekabet kıskanarak olmamalı"
Ebru Yaşar'ın Akşam'da yayınlanan röportajı...

- Sevenleriniz, dönüşünüzü uzun bir zamandır bekliyordu. Duygularınızı anlatabilir misiniz?


4 yıl aradan sonra tabii ki çok heyecanlıyım. Bu albüm üzerinde uzun zaman çalıştım. Güzel bir iş çıkardığımıza inanıyorum, o yüzden mutluyum.

- Albümünüzün hazırlık aşamalarından bahseder misiniz? Kimlerle çalıştınız?

Çıkış şarkımız Gülden Mutlu’ya ait. Düzenlemesini Ozan Doğulu yaptı. Klibi de Murad Küçük çekti. Albümde Gökhan Tepe’nin de çok güzel bir şarkısı var. Bu şarkının düzenlemesini Taşkın Sabah yaptı. İki tane Arapça şarkıya Türkçe söz yazıp yorumladım. Bir Yunan ezgisi üzerine de şarkıcı arkadaşım Emir’in yazdığı sözleri seslendirdim. Aranjörler arasında Febyo Taşel, Ozan Doğulu, Suat Aydoğan ve Taşkın Sabah var. Dediğim gibi albümün hazırlık aşaması gayet uzun sürdü. Tam bitme aşamasına yaklaşmışken hamileliğim yüzünden ara vermek durumunda kaldım. Ama bu süre işe yaradı, şarkılarımı tekrar gözden geçirme fırsatı buldum. Çok heyecanlıyım ve albümün güzel olduğuna inanıyorum.

HİSSETMEDİĞİM ŞARKILARI ALBÜME KOYMAM

- Albümün klip şarkısını seçmeye nasıl karar verdiniz?


Klibi Gülden Mutlu’nun “Nasıl Uyuyorsun” şarkısına çektik. Zaten ilk dinlediğimde “Bu şarkı benim için yapılmış” dedim. Çok benimsedim ve severek seslendirdim. Tabii ki prodüktörümüz Samsun Demir’in yönlendirmeleri de etkili oldu. Albümlerimin süpervizörlüğünü hep kendim yaparım ama mutlaka fikir de alırım.

- Bu şarkının altyapısı popa biraz yatkın gibi. Sizden dinlemeye çok alışık olmadığımız bir tarz var. Siz neler düşünüyorsunuz? Şarkıya kolay adapte olabildiniz mi?

Ben bugüne kadar hep kendi tarzımda şarkılar yaptım. Çünkü benim müzik anlayışımda pek çok müzik tarzının yer aldığına inanıyorum. Şimdiye kadar hiç müzik ayırt etmedim ve her tarz müziği dinledim. Söylediğim her şarkıya kendi yorumunu katmaya çalışıyorum. Fakat bu şarkı biraz daha farklı, popa daha yakın oldu. Albümde de her telden şarkı var diyebilirim. Mesela Zakkum grubunun şarkısını yorumladım. Değişik bir hava yakalandığımıza inanıyorum. Şarkı onlar da ayrı bende ayrı güzel durdu. Yine ‘Güz Gülleri’ şarkısına cover yaptık. Düzenlemeler, şarkılar hepsi çok hoşuma gitti O yüzden adapte olmakta bir zorluk yaşamadım. Zaten ben hissetmediğim şarkıları albüme koymam.

- Müzik dünyasında rekabetin yoğun olduğu bir dönemdeyiz. Bu sezon için iddialı mısınız?

Bu sektörde rekabet olmazsa olmaz. Rekabetin her zaman güzel olduğuna İnanırım. Ama bu saygı çerçevesinde olmalı. Kıskanarak değil, belki bazı şeyleri örnek alarak olabilir. Ben de tabii ki iddialıyım. Çünkü çok emek vererek ve severek hazırladığım bir albüm oldu. Zaten şimdiye kadar her zaman ve her albümde iddiam olmuştur.

- Muhakkak her şarkınızı seviyorsunuzdur. Fakat, bu albümde sizin için farklı olan; sizi çok etkileyen şarkılar var mı?

Mutlaka her albümde diğerlerinden sıyrılmış şarkılarım olmuştur. Bu albümde de olacağına inanıyorum. Eşimi düşünerek yazdırdığım bir- iki şarkı var. Haliyle onlar benim için farklı.

ÖNEMLİ OLAN KALICI OLMAK

- 1995 yılında “Bu Sahilde” albümünüzle kısa sürede geniş kitlelerce tanınmıştınız. O zamandan bugüne, müzik tarzınızda ne gibi değişimler oldu?


‘Bu Sahilde’ albümümün piyasaya çıkmasının üzerinden yirmi iki sene geçti. Bu, eski bir resme bakmak gibi. Nasıl ki yıllar içinde görünüşümüz, tavrımız değişiyor ve gelişiyorsa, müzik tarzında da değişiklikler oluyor. Bu durum besteci arkadaşlarımızın duygularıyla da alakalı. Bu arkadaşlarımızın da duyguları hepimizinki gibi değişti ve gelişti. Değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğuna inanıyorum.

- Son dönemin şarkılarına ve şarkıcılarına bakış açınız nasıl? Yeni jenerasyondan beğendiğiniz, takip ettiğiniz kimse var mı?

Son dönemde müzik camiasında tanınmaya başlayan çok başarılı arkadaşlarımız var. Önemli olan kalıcı olmak. Ben dilerim ki hepsi kalıcı olsun.

- Peki, imkanınız olsa müzik camiasında neleri değiştirmek isterdiniz?

Müzik camiasında -imkanım olsa- daha çok şarkı üretilsin isterdim. Çünkü eskisi kadar fazla üretimin olduğuna inanmıyorum.

DAHA DUYGUSAL OLDUM

- İki evlat sahibi bir anne olduktan sonra, hayata ve müziğe bakışınızda değişimler oldu mu?


Her şeyden önce, hayata daha bağlı oldum. Bazı şeyleri daha az ciddiye almam; bazılarını ise çok fazla büyütmemem gerektiğini anladım. Aile olmanın değerini, kutsallığını bir kez daha kavradım. Şu an sokakta karşılaştığım her çocukta kendi evlatlarımı görüyorum. İnsanı da geçin, hamile bir canlı gördüğümde bile çok duygusallaşıyorum, hepsinin iyi şartlarda olmasını istiyorum. Ben kesinlikle daha duygusal ve vicdan sahibi biri oldum. Müziğe bakış açım hiç değişmedi. Dünyaya tekrar geleceğimi bilsem, yine aynı işi yapmak isterdim. Bence bu  yüzden insanlar hayatta -Bir başkasına zarar vermeden- ne istiyorsa onu yapmalı bence. Başkaları için değil; kendimiz için yaşamalıyız. Her zaman vicdanlı ve adil yaşamalıyız. Çünkü böyle yaşamak daha kolay.

- Son olarak, dinleyicilerinize bir mesaj vermek ister misiniz?

Her şey sevenlerimin gönlünce olsun. Onların müzikal açıdan güçlü bir duyuma sahip olduğuna inanıyorum. Hepsinin çok özel ve kaliteli insanlar olduğunu düşünüyorum. Hepsine sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

ARAP ŞARKILARIN HAKLARINI GEÇ ALDIK

Albüm hazırlık aşamasında sorunlar yaşadık. Zaten bu sektörde sorun yaşamadan iş yapmak mümkün değil. Bizim mesleğimiz araştırmaya ve duygusallığa da dayanıyor. Üstelik sadece yorumcunun kendisine bağlı olmayan bir iş. Albüm çalışmaları çok büyük ekiplerle yapılıyor. Ve mutlaka senkronize bir şekilde çalışmak zorundayız. Ama tabii ki zaman zaman fire verilebiliyor. Mesela albüm yirmi gün kadar önce çıkabilirdi ama Arap şarkılarının hakları geç alındığı için bu süre sarktı.
Konular Röportaj