Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili yeni açıklamalar!

Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nde basın açıklaması yapıldı...

Ege Denizi'ndeki deprem ile ilgili yeni açıklamalar!
Habertürk'te yer alan habere göre Ege Denizi'nde saat 01:31'de, merkez üssü Gökova Körfezi olan 6.6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Yunanistan'ın Kos Adası'nda biri Türk iki kişi hayatını kaybetti. Kandilli'den yapılan açıklamada, Bodrum'da 13 cm tsunami dalgası ölçüldüğü belirtildi.

Kandilli Rasathanesi'nden yapılan açıklamaya göre Ege Denizi'nde 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Kos Adası'nda 2 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden iki kişiden birinin Türk olduğu açıklandı. Depremin ardından 13 cm'lik bir tsunaminin yaşandığı kaydedildi. Deprem ilk olarak 6.3 büyüklüğünde ölçülmüştü.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: 'BİR TÜRK AĞIR YARALI'

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan bilgilendirmede, deprem nedeniyle hayatını kaybeden Türk vatandaşının ailesine ulaşılmaya çalışıldığı kaydedildi. Açıklamada bir Türk vatandaşının da ağır yaralı olduğu ve Atina'ya nakledilmekte olduğu belirtildi.

Dışişleri Bakanlığı, dün gece İstanköy'de meydana gelen deprem hakkında Rodos Başkonsolosluğu'ndan alınan bilgiye göre; bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini, bir vatandaşın da ağır yaralandığını bildirdi. Ağır yaralanan Türk vatandaşının Atina'ya nakledildiği ve Atina Pire Başkonsolosluğu'nun bahse konu vatandaşın durumu ile ilgilendiği belirtildi. Bir diğer Türk vatandaşının ise ayağının kırıldığı, hastanede olduğu ve Türkiye'ye dönmek istediği, İstanköy Müslümanları Kültür ve Kardeşlik Derneği Dernek Başkanı Kadri Memiş'in kendisine refakat ettiği kaydedildi.

Dışişleri'nden şu açıklama yapıldı;

"200'ün üzerinde vatandaşımızın tahliyesi için çalışmalar devam etmektedir. Liman ve Gümrük binası hasar gördüğü için Bodrum'dan veya Yunanistan'ın diğer bölgelerinden gemi seferlerine izin verilmemektedir. İstanköy Liman Başkanı ile görüşülerek yakındaki bir rıhtıma özel sefer yapılması için izin sağlanmıştır. Başkonsolosluğumuzun koordinasyonunda Bodrum'dan yola çıkan yaklaşık 250 kişilik bir yolcu gemisi İstanköy'e varmıştır. Vatandaşlarımızı aldıktan sonra Bodrum'a hareket edecektir. Ardından ikinci bir sefer daha yapacaktır. Depremde İstanköy meydanında bulunan Defterdar Cami'nin minaresinin çöktüğü, karşısında bulunan çeşmenin de kubbesinin zarar gördüğü anlaşılmaktadır. Yakınları hakkında bilgi almak veya yardım isteyen vatandaşlarımız Dışişleri Bakanlığımızın Çağrı Merkezine 24 saat ulaşabilirler."

Kandilli Rasathanesi'nden açıklama:

"Bu sabaha karşı, 6,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem derinliği 5 kilometre olduğundan dolayı geniş bir alanda hissedildi. İstanköy Adası'nda da 2 kişinin can kaybına ve ciddi anlamda hasara yol açtı. Bizde herhangi bir kaybımız yok, 80 yaralımız var. Bölge sismik olarak aktif bir bölge. 160 civarı artçı sarsıntı kaydettik, en büyüğü 4.8 olarak tespit edildi. Bilimsel olarak 5.5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Dolayısıyla bölgedeki yurttaşlarımızın tekrar kendilerine geçmiş olsun diliyoruz, teyakkuzda olmalarını öneriyoruz."

TSUNAMİ AÇIKLAMASI


"UNESCO'nun hükümetlerarası komisyonu tarafından akredite olarak bölgesel denizlerde tsunami servis sağlayıcısı olduk. Bu bölgelerle ilgili uyarı mesajı bizden gidiyor bölgede. Bu deprem sonrası da bir tsunami meydana geldi. Bu tsunaminin Bodrum limanından olan istasyonda maksimum 13 cm olarak kaydedildi. Liman içindeki cihazın konumu gereği çok düşük kaydedildi, Gümbet gibi güney kıyılarda çok daha yüksek su baskınları gözlendi. Akıntılı bir şekilde içerilere kadar girdi. 6.6 büyüklüğündeki depremin Gökova Körfezi'nin batısındaki bir sismik boşluğu doldurduğunu söyleyebiliriz. Tek bilemediğimiz şey zamanı. Dünyanın hiçbir yerinde zamanı konuşmak, bilmek mümkün değildir."

DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ

"İlk veriler geldikten sonra anlık bir çözüm yapıyoruz. Bu çözümde ilksel sonuçları veriyoruz daha sonra gelen bilgiler doğrultusunda bunları revize ediyoruz. Bilimsel olarak bu dünyanın her yerinde böyledir. Bir şiddet haritamız var, deprem olduğu yerde 7'lik bir şiddet ortaya çıktı. 6, 5, 4 olarak devam etti. Her büyük depremden sonra bu raporlar web sayfamıza konularak güncelleniyor."

HAYATINI KAYBEDEN 2 KİŞİDEN BİRİ TÜRK


Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,6 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybeden iki kişiden birinin Türk olduğu bildirildi. Yunanistan Güney Ege Eyaleti Valisi Yorgos Hacimarkos bir televizyona yaptığı açıklamada, deprem sonucu İstanköy Adasında ölen iki kişiden birinin 30 yaşında Türk diğerinin ise 20 yaşında bir İsveçli olduğunu söyledi. Hacimarkos ayrıca, 120 yaralıdan tamamı turist olan 5'inin ağır yaralı olduğunu ifade etti. Kos Adası'ndaki Türkler için, adaya feribot gönderileceği belirtildi.

Muğla Valisi ise deprem nedeniyle düşme ve atlamalar nedeniyle yaralanmaların olduğunu açıkladı.

DENİZ SUYUNUN YÜKSELMESİ NEDENİYLE BİRÇOK İŞYERİNİ SU BASTI

Yaklaşık 3 dakika boyunca gelen dev dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Deprem sırasında 30'a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum'un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlak meydana geldiği belirtildi.

Parklarda, kaldıkları otellerin sahilindeki şezlonglarda ve restoranların masalarında sabahlayan Bodrumlular art arda gelen depremler nedeniyle sabaha kadar uyuyamadı. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de battaniyeleri ve havlularını alarak geceyi dışarıda geçirdi. Bazı turistler valizlerini toplayarak otellerini terk ederken, birçok turist ise tatillerinedevam edeceklerini belirttiler.