Egzersizin bir önemi daha!..

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi tarafından 35 yıl süren ve 2 bin erkeğin katıldığı araştırmada, egzersiz yapmanın erken bunama riskini büyük oranda düşürdüğü belirlendi.

Egzersizin bir önemi daha!..

Cardiff Üniversitesi’nde yapılan ve kronik hastalıklara neden olan çevresel faktörleri inceleyen kapsamlı araştırmada erken bunamayı önlemek için egzersiz yapmanın tek başına yeterli olmadığı belirtildi. Ayrıntıları Amerika’nın Sesi Radyosu’nda yer alan araştırmada, hastalıklardan uzak bir hayat için 5 temel sağlıklı davranışın önemsenmesi gerektiğini vurgulandı. Bunlar; düzenli egzersiz, sigara içmemek, fazla kilo almamak, sağlıklı ve dengeli beslenme ve alkol tüketiminin azaltılması olarak sıralandı.

Bu beş temel davranıştan 4’ünün bunama ve zihinsel zayıflıkla ilgili rahatsızlıklarda yüzde 60 oranında azalmaya yol açtığını gören uzmanlar, bu düşüşte en büyük rolü egzersizin oynadığını, bunun yanında egzersizin, şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları riskini azaltma açısından da yüzde 70 oranında etkili olduğunu belirtti.

Sağlıklı bir yaşam seçimi yapmanın en iyi tıbbi tedaviden daha yararlı olduğunu vurgulayan Cardiff Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Peter Elmwood, sigara içenlerin sayısının azalmasına rağmen tam anlamıyla sağlıklı bir yaşam seçimi yapanların sayısının ciddi anlamda az olduğunu vurguladı.

HÜRRİYET İNTERNET SİTESİ