Ekonomik diyet!..

Diyet yapmak sanıldığı gibi pahalı bir beslenme biçimi değil. Aksine evde oluşturacağınız mönülerle kesenize uygun hale getirmeniz mümkün.

Ekonomik diyet!..
Akşam Gazetesi'nden Seren Aksüs'ün yazısı...

Spor yapmak için de salonlara para vermenize gerek yok. Evinize yakın civarlarda bir parkur bulmanız yeterli. Detaylara gelin birlikte bakalım...

Yediğinin yarısı

Ekonomiye porsiyon kontrolü yaparak başlayalım. 3-4 kap yemek yemeyi bir kenara bırakalım. Artık 3-4 çeşit yemeyi, azar azar aynı tabakta toplayalım. Böylelikle hem kaloriyi hem maliyeti düşürmüş olacağız. Başlangıçta zorlanacak gibi olsanız da sabredin. 1 haftaya kalmadan alıştığınızı göreceksiniz. Burada hedefimiz, yediğiniz yemeklerin porsiyonunu en azından yarı yarıya azaltmaktır. Miktar olarak yarıya yarıya azaltmanı kaloriyi de aynı oranda düşürecektir.

10 bardak su

Bol miktarda çay, kahve içen bir toplumuz. Çay içmede de dünya lideriyiz. Lakin kilo verme konusu olunca su, çaydan daha çok işe yarar. Hem daha ekonomik hem daha etkilidir. Su içerek metabolizmanızın hızlanması için en az 2 litre yani ortalama 10 bardak limiti doldurulmalıdır. Suyun içine tarçın, zencefil gibi baharatlardan, nane, fesleğen gibi taze otlardan koyabilir, limon sıkabilirsiniz…

2 kez ev yemeği

Şehir koşturması, işler, trafik derken gün geliyor tüm öğünleri dışarıda yemek zorunda kalıyoruz. Şehirli insan olarak bizi en çok şişmanlatan nedenlerin başında dışarıda yemek yemek geliyor. Bu yüzden ivedilikle bundan kurtulmalıyız. Hem ekonomik açıdan, hem diyetsel olarak doğrusu budur. Bu başlıktaki hedefimiz, sabah-öğle-akşam yemeklerinden en az ikisini ev yemeği olarak yiyebilmek olmalıdır. Bu hedefi yakalamaya çalışmak çok önemlidir. Hatta bu hedefe ulaştıktan sonra, öğle yemeklerini bile evden getirenler gördüm. Çok iyi ve kaliteli restoranlar olsa bile, hiçbir lokanta evde yapılan gibi olamaz. Ev yemeğinin hijyeni, kalitesi, yağı ve tadı her zaman çok daha iyidir.

100 kalorilik ara öğün

Yüz kalori veya ortalama 2-3 lirayı geçmeyecek ara öğünleri günde 2-3 kez alabilirsiniz. Kayısı-ceviz, leblebi-ayran veya taze meyve-süt veya galeta-kefir… Her biri ayrı güzel, her biri ayrı besleyici! Maliyetleri de uygun. Toplamda 100 kalori civarı kalması için az miktarda tüketeceğinizden toplu ve daha uyguna alacağınız bu ürünleri, çok daha uzun süre yiyebilirsiniz.

Salona değil parka gidin

Yürüyüş her yerde aynıdır. En pahalı spor salonuna yazılsanız da, sokakta gitseniz de, evin yanındaki parkta olsanız da yürüyecek kişi sizsiniz. O yüzden spor yapmak için spor salonlarına yazılmanız gerekmez.

Kendinize en uygun tempoyu ve saati bulduktan sonra yeterince aydınlık olan, çukur ve sakatlanma riski olmayan bir parkur bulmak yeterlidir. Sonrasında ayırabileceğiniz süreye göre güzergâhınızı belirlersiniz.

En sosyal diyet bu diyet!

Birebir diyetisyene ve doktora danışmak çok daha iyi bir karar ama lakin buna uygun şartlarınız yoksa gazete, internet veya uzmanların sosyal medya hesaplarından pek çok doğru ve yararlı bilgiye ulaşabilirsiniz. Burada üzerinize düşen; çok okuyup bilgi deryasında sağlıklı bilgi kaynaklarını keşfetmek! Sizin yapmanız gereken, kim doğruyu ve günceli söylüyor, kim atıp tutuyor, kim akıllı, kim deli bunları ayırt etmek! Burada size minik bir tüyo vereyim. İşin uzmanı ve tecrübelisi, devamlı manşet olacak cümleler söylemez. “Bu nasıl olur ya” diyeceğiniz “Sınırsız et yiyin” gibi hiçbir bilimsel temeli ve dayanağı olmayan, gerçek dışı ama popüler söylemlerde bulunmaz. Her zaman olması gerekenleri, sakin, kendinden emin ve olması gereken tonda söyler. Uzmanlık alanı dışında konuşmaz. Bilmediği konularda bilmiyorum der. Hiçbir konuda “şunu yaparsanız, kesinlikle şu hastalığa iyi gelir, mutlaka önler, ortadan kaldırır.” demez, diyemez… Aldığı eğitim, etik değerleri, toplum sağlığını yönlendirdiği bilinci bunları engeller. Bir de son ipucu, bilgisinden ve uzmanlığından emin olduğu, atıp tutmadığı, başka uzmanlardan korkmadığı için yayınlara tek başına çıkmaz. Çünkü işini iyi yapan tecrübeli sağlıkçılar multidisipliner çalışmaya, yani takım çalışmasına alışıktır ve bunun doğru olduğuna inanır.

Her öğün salata

Salata, hem her öğün yiyebileceğiniz hem de mevsime göre ekonomik malzeme bulabileceğiniz bir seçenektir. O günkü keyfinize ve bütçenize göre üzerine peynir, ton balığı, mercimek, nohut, tavuk ve hindi gibi lezzetler ekleyebilirsiniz. Hem hazırlaması hem de taşıması çok kolaydır. Rengârenk malzemelerle çabucak hazırlayacağınız salatanız hem gözünüze hem midenize hem de kesenize hitap edecektir.

Minik alternatifler

Öğünü atlamadan, besin değeri yüksek fiyatı uygun bir seçenek tercih edin. Tek kâse salata, tost, ayran, sebze ya da çorba… Bu mönüler ekonomik olmalarının yanı sıra, öğün olarak idare edebileceğiniz alternatiflerdir. Böylelikle hem porsiyon kontrolü hem öğün dengesi aynı anda sağlanmış olur.

Seren AKSÜS / Akşam Gazetesi
Konular Kadın / Bakım