Ekranlarda pazar akşamları dizi şenliği yaşanıyor

"Eskiden pazar sinemalarımız vardı bizim. Her televizyon kanalı iddialı bir filmi mutlaka pazar akşamının yayın akışına koyar ve herkesi ekran karşısında toplardı."

Ekranlarda pazar akşamları dizi şenliği yaşanıyor

Biz de filmlerden film seçer ama reklam arasında öteki kanaldakine de bir göz atmaktan alıkoyamazdık kendimizi. Zamanla pazar akşamlarının alışkanlığı sinema, yerini eğlence ve yarışma programlarına bıraktı.

Acun Ilıcalı öncüsü oldu bunun. Show TV’deki Var mısın Yok musun?’un reytingleri uçunca, Kanal D de BKM Mutfak ekibinin hazırladığı Çok Güzel Hareketler Bunlar’la karşılık verdi Show’a. Uzun süre iki kanalın yarışma ve skeçleri arasındaki rekabete sahne oldu ekran. Ancak zamanla bu moda iyice eskidi. Hafta içi seyircide tiryakilik yaratan diziler, bu sezon hafta sonuna transfer edildi. Kanallar hafta içi şampiyonluğunu ilan eden dizilerin karşısına çıkaramadıkları yeni projelere hafta sonu ekranında şans verdi.

CUMARTESİLERİ SEKİZ DİZİ VAR

Önce cumartesi mesaisi start aldı. Seyirci durumu başlarda biraz yadırgadı. Bu nedenle de Kavak Yelleri gibi yüksek reytingli diziler cumartesiye kaydırıldı ve seyirci hafta sonları dizi seyretmeye hazırlandı. Ardından diğerleri geldi. Bugün 6 kanalda 8 dizi var cumartesi geceleri. Haftanın altı günü dizilerle dolunca, bu defa açığa çıkan pazar oldu, yeni projelerin adresi. Pazar akşamı dizi yayınlama modasını Fox başlattı. Bir lisedeki öğrenciler arasında yaşanan çatışmayı anlatan Arka Sıradakiler’le pazar ekranındaki dizi furyasının fitili ateşlendi.

Cevap hemen atv’den geldi. Aşk Bir Hayal’le geçtiğimiz sezon hem Çok Güzel Hareketler Bunlar’a hem de Var mısın Yok musun?’a ciddi rakip oldu dizi. Show, bu sezon Yok Böyle Dans ve Yetenek Sizsiniz ile yarışma-eğlence tarzını devam ettirirken, Star da modaya uyarak Behzat Ç.’yi ekrana sürdü. Çok Güzel Hareketler Bunlar’le liderliğini ilan eden Kanal D, program ara verince yerine bir süre tekrarlarını koydu. Ama başarılı olamadı. Ve sonunda onlar da bu modaya kendilerini kaptırdı ve geçtiğimiz hafta Meltem Cumbul, Oktay Kaynarca ve Öykü Çelik’in başrollerini paylaştığı Nuri’yi başlattı.

PEKİ YA SİNEMASEVERLER...

Dizi izlemek bir mesai işidir. Nasıl işyerlerinde bir görev alıp, takip edip, sona erdiriyorsak, her hafta da en az iki saatimizi o dizinin karşısında geçirir, karakteri tanımaya çalışır, çatışmalara kafa yorar, üzerine düşünür, konuşur ve yeni bölümünü bekler olduk. İşyerinde hep hafta sonunun gelmesini hayal ederiz ya.... O günü dinlenerek, eğlenerek geçirmek isteriz ya hani... İşte kanallar insanların akşamları çoğunlukla evlerinde geçirdiği hafta sonu günlerinde de ekranı dizi bombardımanına tutarak, izleyiciye hafta sonu da dizi mesaisi yaptırmaya başladılar. Peki kötü mü yaptılar? Dizi tutkunları buna elbette ‘Hayır’ diyecektir... Peki ya sinemaseverler... Görünen o ki, onlar eski filmlerine kavuşabilmek için bir başka baharı bekleyecekler...

Memet Güler