El kadar bebekte reflü olur mu?

“El kadar bebekte reflü olur mu?” demeyin. Nitekim reflü yetişkinlerden daha çok bebeklerde görülüyor. Peki neden?..

El kadar bebekte reflü olur mu?
Akşam'dan Pınar Hiçdurmaz'ın haberine göre Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Bölümü’nden Doç. Dr. Nuray Uslu Kızılkan anlattı.

Bebeklerde neden reflü olur?

Reflü, çocuklarda hatta bebeklerde sanılanın aksine yetişkinlerden daha sık görülür. Özellikle ilk altı ayda ortaya çıkan fizyolojik reflüyü, reflü hastalığından ayırmak gerekir. Bebeklerde alt özefagus dediğimiz koruyucu fonksiyonel kapak; nasıl ki ilk doğduğunda bebek başını tutamıyor ya da yürüyemiyorsa bu kapakçık da tam çalışmaz ve reflü ortaya çıkar. Bu durum üç aydan küçük bebeklerin yarısında, dört aylık bebeklerin yüzde 66’sında, 12 aylık bebeklerinse yüzde 10’unda görülür ve büyüdükçe kendiliğinden geçer. Bu yaşlarda görülen kusma çoğunlukla fizyolojikdir ve bebeğin büyümesini etkilemez.

Belirtileri nelerdir?

En belirgin belirtisi kusmalardır. Bunun yanı sıra öğürme, huzursuzluk, sık ağlama nöbetleri, kilo kaybı/kilo alamama, yutma güçlüğü, beslenirken başı geriye atma, hıçkırık, uyku düzensizlikleri, ani bebek ölümleri, tekrarlayan öksürük, ses kısıklığı, kanlı kusma, tekrarlayan orta kulak iltihabı olabilir. Daha büyük çocuklardaysa bulantı ve kusmanın yanı sıra göğüste yanma, ağıza acı su gelme, karında rahatsızlık hissi, büyümede yavaşlama ve ağız kokusu görülebilir.

Nasıl tedavi edilir?

Tedavide öncelik, yaşam koşulları ve beslenmenin düzenlenmesidir. Eğer reflü ciddiyse veya pozisyon verme-beslenme değişikliklerine yanıt vermezse ilaç tedavisi gerekebilir. Mide asidini azaltıcı, asidi tamponlayan, mide boşalmasını hızlandıran ve mide içeriğini koyulaştırıp yukarıya kaçmasının önleyecek ilaçlar kullanılabilir. Ancak bu tedaviler mutlaka hekim önerisiyle olmalıdır!

YEMEKTEN SONRA YATILMAMALI

Yaşam koşulları ve beslenmede ne gibi düzenlemeler yapılmalı?


Öğün miktarlarının küçük tutulması, son yemeğin yatmadan en az iki saat önce yenmesi, yemeklerden sonra en az bir saat yatar pozisyon alınmaması... Bebeklerde doğru emzirme, gaz çıkarma, emzirdikten sonra dik pozisyonda tutma ve sonrasında sol yana baş yukarıda yatırma denenmeli. Ayrıca aşırı beslenmeden kaçınmak da çok önemli... 

Yüksek yastıkta yatmak yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de işe yarar mı?

Bebeklerde başın 30 ile 45 derece yükseklikte ve sol yana yatırmanın reflüyü azalttığı bilinmektedir. Yastıklar yatağın altına konularak başın yükseltilmesi sağlanabilir.

AZ VE SIK BESLEMELİ

Anne sütü ve mama arasında fark var mı?

Anne sütü alan bebeklerde reflu¨ daha az görülür. Mamayla beslenen bebeklerde bu oran artsa da 6. aydan sonra reflu¨su¨ olan bebeklerde katı yiyecekler ve kaşıkla beslenmeye geçildiğinde bu durum düzelmeye başlar. Biberonla beslenmede özellikle doğru teknik uygulanmıyorsa reflüyü artırıcı etken olabilir.

Ek gıdaya geçen bebekler için nasıl bir yol izlenmeli?

Çocuğun alacağı ek gıdalar anne sütü kadar kolay sindirilemez. Anne sütü alan bir çocuk 2,5-3 saatte acıkırken ek gıdaya geçildiği zaman eğer iyi bir kahvaltı ve iyi bir öğle yemeği alıyorsa 4,5-5 saatten önce acıkmayacaktır. Beslenme aralıkları belirlenmeli ve aşırı beslenmeden kaçınılmalı. Kusma sorunu yaşayan ve mama alan bebeklerde doktor tavsiyesine uygun özel mama (antirelü mama) kullanılabilir veya bazı kıvam artırıcı ürünler bebeğin beslenmesine eklenerek mamalar ve anne sütü koyulaştırılabilir. Diyetin protein içeriğinin yüksek olması ve yağ oranının düşük olmasına dikkat edilmelidir. 

SÜREGELEN YANLIŞLAR

Peki, anne sütü alan bebekler gece sık sık emiyorlar...Ülkemizde süt çocuklarına ve daha büyük çocuklara yatmadan hemen önce veya yatakta gece sütü içirilmesi geleneksel bir davranıştır. Hatta bazı anneler gece sütünü pekmez, bal, bisküviyle zenginleştirirler. Bu uygulama gece reflüsüne ve sabahları kusmaya yol açar. Ayrıca dişlerin sürme döneminde, özellikle kesici dişlerde erkenden erozyonlar ortaya çıkar. Bu nedenle reflülü süt çocukları gece, uykuda beslenmemeli ve daha büyük çocuklar en son beslenmeden, iki saat sonra yatırılmalıdır.