Elif İdiz: "Annem ‘tatlı kaçık’ gibidir"

Yakında bir albüm çıkaracak olan Elif İdiz, annesi Nurseli İdiz’in açık sözlü ve dobra biri olduğunu belirterek, “Annem herkese güvenir. Gizlisi saklısı yoktur. Tüm sırlarını anlatır, olduğu gibi bir insandır. Tatlı kaçık bir yanı vardır” diyor...

Elif İdiz: "Annem ‘tatlı kaçık’ gibidir"
Yeni Asır'dan Kahraman Durak'ın röportajı...

Yaşadığı zor günleri bir bir atlatan ünlü sanatçı Nurseli İdiz ve besteleri ile Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera Bale'de yüzlerce eseri bulunan duayen sanatçı Cem İdiz'in kızı Elif İdiz, yaşadıklarını, hedeflerini, annesi Nurseli İdiz'i ve içinde yer aldığı 'İsimsiz Sahne' projesini anlattı.

Baba Cem İdiz, Elif İdiz'in 'Ablam' dediği eski üvey annesi Süreyya Kilimci, sanat dolu serüvenlerini ve soruları samimiyetle yanıtladı.

Baba Cem İdiz, anne Nurseli İdiz. Bu bir avantaj mı?

- İki büyük sanatçının çocuğu olmak büyük avantaj. Onlara yetişebilmek değil, onların gölgesine yaklaşsam benim için başarı. Annem ve babamdan müthiş genler aldım ve sanat adına doğal olarak eğitimliyim.

Ancak onların aynısı olacağım diye bir şey yok. Onlarla mücadelede etmiyorum ama kendime özgü bir tarzım olsun diye çalışıyorum.

KLASİK TÜRK ANNESİ

Şöhretten neden kaçıyorsun?

- Şöhret sanatı deforme etmemeli. Bikinili fotoğraflar çektirip şöhreti yakalamak kolay ancak ben böyle bir yöntemi seçmedim. 16-20 yaşları arasındayken dizi teklifleri geliyordu kabul etmedim şimdide teklif gelmiyor. Ama sorun değil. Karşılaştırmalı edebiyat okudum. Yazarlık, oyunculuk yapıyorum ancak şu ara müzik iki adım önde. Eylül'de bir single çıkıyor. Babam besteledi, hikayesi olan çok nitelikli bir çalışma.

Anneniz Nurseli İdiz destekliyor mu?

- Annem bu konuda beni çok destekliyor elbette. Benim annem klasik bir Türk annesi. Konservatuvara girmek istediğimde destek vermemişti ama.

Neden peki?

- Annem okullu olmanın dezavantajını yaşadığı için benim konservatuvara girmemi istemedi, girmedim. Ona kızmıyorum. Ama Şan okumak isterdim. Sanattaki amacım samimi olabilmek.

Anneniz Nurseli İdiz'e mi yoksa babanız Cem İdiz'e mi benziyorsunuz?

- Sima ve ses tonu olarak anneme çok benziyorum. Annem daha dışa dönük, babam tam tersidir. Babam gece hayatını sevmez, evcimendir, bu yönlerimle babama daha çok benziyorum.
Annem ise gece hayatını sever, gezer. Mutfağım kuvvetlidir. Et yemeklerini babamdan öğrendim.
Annem Trakyalı olduğundan, zeytinyağlı yemekleri müthiş yapar. En çok annemin domatesli pilavını severim favorimdir.

Anneniz zor günler geçirdi neden bu kadar zarar gördü peki?

- Annem çok açık sözlü , dobra ve içten biridir. Herkese güvenir ve herkesi de kendisi gibi sanar.
Gizlisi saklısı yoktur. Tüm sırlarını anlatır olduğu gibi bir insandır. Tatlı kaçık bir yanı vardır annemin ve insanlarla gereksiz bir samimiyet kurar bu yüzden hep zarar görmüştür. Dominanttır, yönetmek ister. Ha bu arada 'İdiz' annemin değil babamın soyadıdır.

Üvey anneniz sizin deyiminizle ablanız Süreyya Kilimci ile nasıl anlaşıyorsunuz?

- İyi anlaşıyoruz diye söze başlayayım. Yaz dönüşü anneannem benim daha disiplinli olduğumu görünce 'Allah Süreyya'dan razı olsun' derdi. Annemde aynı tepkiyi verir, 'İyi oluyor senin için' derdi. Süreyya ablam benim için çok önemli.

'İSİMSİZ SAHNE EĞİTİM VERECEK'

Peki Cem bey çok büyük eserleriniz var, siz kimi dinlersiniz?

Cem İdiz- Ben Türk pop müziği dinlemiyorum 80'ler hariç. Tarkan dinlemem, ön yargılı değil tahammül edemiyorum. Türk halk müziğinin ustalarını dinlerim. Aşık Mahsuni Şerif, Ruhi Su. Sezen'le çalıştım, kişiliğini çok severim ama müziğini sevmem

İsimsiz Sahne gibi bir projede neden yer alıyorsunuz peki?

Cem İdiz- Birçok kuruluşun kurucuları arasındayım. Süreyya Kilimci benim eski eşim sanata ait duyarlılığı ve birikimini çok iyi biliyorum. Bakın kızım yeterli olmasa ona bile beste vermem. İşimde o kadar hassasım. Ama Süreyya, hadi diyorsa varız, İsimsiz Sahne eğitimler bile verecek az kaldı. Süreyya ile Elif birer dost oldular. Hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Süreyya ile ayrıldık, şimdi abla kardeş gibiler.

'BİZİM BİRLEŞTİRİCİ FORMÜLÜMÜZ

Süreyya Kilimci Elif için üvey anne miydi yoksa abla mı?

Süreyya Kilimci - Elif'le 17 yıl boyunca her yazımız birlikte geçti. Yazlık anneydim aslında (Gülerek) 11 yaşından beri birlikteyiz. Cem ile ayrıldık ama Elif benim için hep özel. İsimsiz Sahne'yi kurduk gel dedik yine birlikteyiz bizim birleştirici formülümüz sanat.

Sizin için Elif neydi peki?

Süreyya Kilimci - O benim hem kızım hem de arkadaşım. Hiç unutmam o kadar iyi paylaşımlarımız var ki bir gün bana gelip 'Sen benim üvey annemmişsin' dedi. Elif'in genleri normal değil müthiş sanat alt yapısı var. Tam bir sanat konsantresi bu bizim çok yakın olmamızı sağladı. Elif'i Ben doğurmadım ama o benim kızım, arkadaşım çok bağlıyız birbirimize ve şimdi de 'İsimsiz Sahne'de birlikteyiz.
Konular Röportaj