Emekli maaşına çifte koruma

Hükümetin 81 milyon vatandaşa nefes aldıran yeni ekonomi paketi ile yaşlılık aylığı ikiye katlanırken, emeklilere yılda verilecek 2 bin liralık ikramiyeye ise hiçbir şekilde haciz uygulanamayacak.

Emekli maaşına çifte koruma
Sabah'ın haberine göre hükümetin ana hatlarını açıkladığı paketin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Bakanlar Kurulu'nda onaylandıktan sonra Meclis'e gönderilen paketle emekliye iki bayramda verilecek 2 bin liralık ikramiyeye hiçbir şekilde haciz konulamayacak. Sağlık hizmetinden yararlanamayan Genel Sağlık Sigortası borçlusu kalmayacak, Bağ-Kur'luya sigortasını canlandırma fırsatı verilecek. Muhtarlar, çiftçiler, kendi hesabına bağımsız çalışanlar prim borcu nedeniyle durdurulan sigortalılık sürelerini canlandırabilecek.

YAŞLILIK AYLIĞI YÜZDE 100 ARTTI

65 yaşını dolduranlara ödenen yaşlılık aylığı iki kat artırılıyor. Emeklilere verilecek 2 bin liralık ikramiyeye hiçbir şekilde haciz konulamayacak, kesinti yapılamayacak. SGK tarafından fazla veya yersiz ödendiği tespit edilen emekli aylıklarıyla ilgili alacaklar da yapılandırılacak. Bu borçlara uygulanan kanuni faizin tahsilinden vazgeçilecek. Bağ-Kur sigortalılarının durdurulan sigortalılık süreleri nedeniyle ödemedikleri prim borçlarını ödeme imkânı sağlanıyor.

CEZALAR SİLİNİYOR

Mart 2018 ve öncesi ödenmeyen bütün primlerin, eğitime katkı payının cezası siliniyor. Yapılandırılan borç dışında 60 günden fazla prim ve prime ilişkin borcu olmayan ya da bunu taksitlendirenler Genel Sağlık Sigortası'ndan yararlanmaya başlayacak. Sosyal Sigorta ve GSS kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borcu bulunanlara da müjdeli haber geldi. Yasada belirtilen şartları taşımaları halinde, düzenlemenin yayımı tarihinden önceki döneme ait prim borçları dikkate alınmadan 31 Aralık 2018'e kadar sağlık hizmetlerinden ve diğer haklardan yararlandırılacak.

31 MART 2018 BAZ ALINACAK

Emekli olduktan sonra vergi mükellefiyeti tesis ettirerek çalışmaya devam edenler, ödemeleri gereken sosyal güvenlik destek prim borçlarını ödemeyecek. Yapılandırmada 31 Mart 2018 tarihi esas alınıyor. Azami süreler aşılmamak kaydıyla yapılandırılan borçlar 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödenebilecek. Borçların tamamının ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenmesi durumunda faizin yüzde 90'ı alınmayacak.