Emeklilere ikramiye farkı müjdesi

30 yılı aşkın hizmeti olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden alanlar yakında ikramiye farklarına kavuşacak. Bunun için bazı emeklilerin başvurusu gerekirken bazılarının gerekmeyecek.

Emeklilere ikramiye farkı müjdesi
Takvim'de yer alan habere göre 7 Ocak 2015 öncesi emekli olmuş memurların 30 yılın üzeri hizmetleri için ikramiye almasını sağlayacak kanun tasarısı Meclis'e gelince memur emeklilerini heyecanlı bir bekleyiş sardı.

Şimdi, farkların nasıl ödeneceği, kimlerin ödeme için SGK'ya başvuru yapması gerektiği ve farkın ne kadar olacağı sorularının yanıtları merakla bekleniyor.

30 yılın üzerinde hizmeti olmasına rağmen ikramiyesini 30 yıl üzerinden almış kişilere ikramiye farkları ödenecek.

Ancak bazı emeklilerin başvuru yapması gerekirken bazılarının başvuru yapması gerekmeyecek. Diğer yandan bazı emekliler ikramiye farkı için faiz de alacak...

NASIL HESAPLANACAK?

Normalde ikramiye farkları kişilerin emekli olduğu tarihte geçerli olan gösterge katsayısına göre hesaplanacak ve emekli olunan tarihten bugüne kadar faiz işletilmeyecek.

Dolayısıyla 2005 yılında 40 yıl hizmeti ile emekli olan kişiye o gün 30 yerine 40 yıl üzerinden ikramiye hesaplansaydı ne kadar ödenmesi gerekiyorsa bu rakam bulunacak ve aradaki fark ödenecek...

İkramiye farkına 2005 ila 2016 arasındaki süre için faiz işletilmeyecek.

7.500 TL'NİN ALTINA İLK ÜÇ AYDA

Diğer yandan hesaplanan ikramiye farkları eğer 7 bin 500 TL'nin altındaysa kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki ilk üç ay içerisinde ödeme yapılacak, ikramiye farkı 7 bin 500 TL'nin üzerindeyse, 7 bin 500 TL'lik kısmı ilk üç ay, kalan kısmı bir yıl içerisinde ödenecek...

7 bin 500 TL'nin üzerinde ikramiye farkı alacak kişilerin 7 bin 500 TL'lik kısmı aşan bölümleri için bir yıllık faiz işletilecek.

BU 3 GRUBA DİKKAT

Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası dava açmış veya SGK'ya dilekçe ile başvurmuş kişiler için durum farklılaşabiliyor. İkramiye farkı alacak kişileri üç grupta toplayarak başvuru ve faiz konusunu özetlemek mümkün...

1. SGK'ya başvurmamış, dava açmamış kişiler: Bu kişiler kanun tasarısı hayata geçtikten sonra 1 yıl içerisinde SGK'ya başvuru yapacaklar. İkramiye farklarına faiz işletilmeyecek. Farkları 7 bin 500 TL'den az ise üç ay içerisinde, fazla ise bir yıl içerisinde farkları ödenecek.

2. SGK'ya başvurmuş 'ret' cevabı almış, dava açmamış kişiler: Bu kişilerin fark alabilmeleri için SGK'ya başvuru yapmaları gerekmeyecek. SGK bu kişilerin başvurularını kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yapılmış sayacak ve faiz işletmeksizin ödemelerini yapacak. Farkları 7 bin 500 TL'den az ise üç ay içerisinde, fazla ise bir yıl içerisinde farkları ödenecek.

3. SGK'ya başvurmuş, 'ret' cevabı almış, dava açmış kişiler: Bu kişilerin eğer davaları sonuçlanmamışsa, düşecek. Diğer taraftan dava açmış kişilerin SGK'ya başvurdukları tarihten itibaren de ikramiye farklarına faiz işletilecek.

DAVALAR DÜŞECEK

Kanun tasarısı olumlu ancak ikramiye ödenen tarihten bugüne kadar geçen süreye faiz işletilmemesi ileride sorun yaratacaktır..