Emine öğretmenin acı ölümü!..

Emine Coşkun geçen yıl mezun oldu ve okul öncesi öğretmeni oldu.

Emine öğretmenin acı ölümü!..

 22 yaşındaki genç öğretmen Malatya Askeri Hastanesi'nde görev yapan Astsubay Kadir Coşkun'la hayatını birleştirdi. Eş durumundan tayin isteği kabul edildi ve Malatya'ya gitti. Ancak bir sorun vardı. Görev yeri merkezde görev yapan eşine çok uzaktaki Doğanşehir Gövdeli Beldesi'ndeydi. Her gün tam 184 kilometre yol katetmesi gerekiyordu.

MEB'LE MAHKEMELİK OLDU

Asker, polis, hakim-savcı gibi kamu görevlilerinin eşlerine, 'güvenlik' nedeniyle öncelikli tayin hakkını yasal olarak veren Milli Eğitim Bakanlığı, Emine Öğretmen'e bu şansı tanımadı. 'Puanı yetersiz' denilerek merkeze tayin yapılmadı. 2 ay önce "Can güvenliğim tehlikede" diyerek tayininin yürütmesinin durdurulmasını istedi. Dilekçesinde, "Anayasa'nın 41. maddesine göre devlet, ailenin huzur ve refahını sağlamakla görevli kılındığı gibi aile Türk toplumunun temeli kabul edilmiştir. Aile kavramı için de eşlerin birlikte yaşaması gerekir. Danıştay'ın da bu yönde örnek kararları var" dedi.

'ZARAR DOĞMADAN DURDURUN'

2 Aralık 2013 tarihinde kararını açıklayan mahkeme, Emine Öğretmeni haklı buldu: "Davacının, norm kadro açığı olup olmadığına ve hizmet puanı üstünlüğüne bakılmaksızın eş durumu özrü nedeniyle eşinin bulunduğu Malatya İl Merkezi'ne atanması gerekirken, Gövdeli İlkokulu'na atanması işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıkca hukuka aykırı olduğu tespit edilen dava konusu işlemin davacının aile düzenini bozacak olması nedeniyle uygulanması halinde telafisi güç zararlara yol açacağı sabittir. Telafisi güç zararlar doğmadan yürütmenin durdurulmasına oybirliğiyle karar verildi."

'BURUK BİR SEVİNÇ'

Sonucu UYAP'tan öğrenen avukat Tevfik Akkılıç, Emine Öğretmeni arayıp müjdeyi verdi: "10 gün içinde karar elimize ulaşır.Allah'ın izniyle eşinizin yanına gidersiniz." Emine Öğretmen'in yanıtı ise şöyle oldu: "İçimde buruk bir sevinç var. Öğrencilerime yine de kıyamıyorum. Ama ben şimdi 10 gün daha bu yollara nasıl gidip geleceğim?"

5 MESLEKTAŞIYLA ÖLDÜ

Sabırla kararın ellerine ulaşmasını bekleyen Emine Öğretmen, mahkeme kararının ulaşmasının beklendiği 10. günde de okuluna gitti, derslere girdi. Okuldan evine dönerken o korkunç kaza oldu. Minibüs, buzlanma nedeniyle kontroldan çıkıp, karşı yönden gelen TIR'la çarpıştı. Kazada Emine Coşkun'un yanısıra, aynı okulda görev yapan Derya Şahin (29), Alişan Ergen (26), Erhan Yaşar(24) ve Çetin Kuşbay (29) ile minibüs sürücüsü Bilal Andıç hayatını kaybetti.

'NEDEN BU HAVADA OKULLARI TATİL ETMEDİNİZ?'

Hayatlarını kaybeden 5 öğretmen ve servis sürücüsü için Malatya Şehir Mezarlığı'nda tören düzenlendi. Tabutları Türk bayraklarına sarılan öğretmenlerin yakınları, meslektaşları ve öğrencileri gözyaşlarına boğuldu. Cenaze töreninde öğretmen Derya Şahin'in kardeşi Hüseyin Toptemir, Vali Vasip Şahin'e "Neden okulları tatil etmediniz bu havada?" diyerek sitem etti.

METİN KAYA - SULTAN UÇAR / AHT