Emlak vergisi sil baştan

Tapu harcı yüzde 2’den yüzde 1’e düşecek. Rayiç bedel yetkisi belediyelerden alınacak. Caddenin iki tarafında vergi değeri aynı olacak...

Emlak vergisi sil baştan
Yeni Asır'dan Hazal Ateş'in haberine göre Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye'nin emlak haritasını çıkardıklarını belirtirken, yeni dönemde Emlak Vergisi'nde yapılacak düzenlemelerle beraber tapu harcını yüzde 2'den yüzde 1'e düşüreceklerini söyledi. Bakan Ağbal, yeni dönemde değerleme işini lisanslı değerleme uzmanları ya da komisyonlar marifeti ile yapmak istediklerini belirtti.

Tespit yöntemi yanlış

Belediyeler eliyle yapılan emlak vergisi tespit yönteminin doğru olmadığını söyleyen Ağbal, "Bazı belediyeler seçmenle karşı karşıya gelmemek için rayiç bedeli düşük tutuyor. Alması gereken vergiyi almıyor. Bazıları da daha çok vergi alabilmek için yüksek gösteriyor. Örneğin İstanbul Sultanbeyli'de 'sanayi büyüyor, ticaret gelişiyor, ekonomi büyüyor' diyerek belediyeler parsel topluyor. Değeri yükseltiyor. Burada olan gariban vatandaşa oluyor" dedi.

Gelir gizleniyor

"Belediyeler rayiç değeri düşük gösterdiği için tapu harçlarını düşük alıyorum, toplamam gereken parayı toplayamıyorum" diyen Ağbal, gayrimenkulün, gelirin gizlendiği sektör haline geldiğini söyledi.

Yetki belediyeden alınacak

Ağbal, "Ankara Ümitköy'de bir bina alıyorsunuz değeri 1 milyon lira ancak tapuda 300 bin lira görünüyor. Bunun iki tarafı var. Satıcı, 'gerçek değerinden gösterirsen yazamadığım giderler var çok vergi öderim' diyor. Giderini faturasız alma yolunu tuttuğu için hasılatı gizlemek istiyor. Bu da alıcının hoşuna gidiyor" diye konuştu.

Ağbal, "Emlak vergisi değerlerini yazmaya başladık. Bir baktık Şanlıurfa'da bir ilçedeki metrekare emlak vergi değeri Şişli'den daha pahalı. Anladık ki orada yoğun bir kamulaştırma var. Belediye emlak vergisi değerini yüksek tutuyor. Vatandaşın arazisi kamulaştırıldığından emlak vergisinden daha düşük olmayacağı için yüksek bedel almak mümkün oluyor. İstanbul, Ankara'da bir baktık caddenin bir tarafı bin lira bir tarafı beş bin lira. Emlak değerleri bırakın ayrı şehirleri aynı caddenin karşı tarafında bile farklı oluyor. Biz de bu işi belediyelerden alarak Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne yetki verelim diyoruz. Memurlar yapmasın, lisanslı değerleme uzmanları yetki alsın. Ya da bir şekilde farklı kurumlardan gelen verilerle komisyonlar marifeti ile yapalım. Ağrı'dan Edirne'ye uyumlu bir gayrimenkul haritası üretilecek. Bu herkes için bağlayıcı olacak" dedi.

Tapu yükü hafifliyor

Bakan Naci Ağbal, gayrimenkulleri gerçek değerine yaklaştırdıklarında tapu harcını yüzde 2 değil yüzde 1 alacaklarını belirterek, "Yüzde 2 efektif vergi oranı değil. Gayrimenkulde kayıtlılığı artırır. Hasılatını gizleyemediğine göre giderlerini faturalandırmaya çalışacak. Müteahhit inşaat mı yapıyor? Hasılat kaygısı olmadığı için fatura almıyor. Fatura kes diyecek. Kişi diyecek artık gayrimenkulde gelirimi, servetimi gizleyemiyorum. Bankaya, sermaye piyasalarına götürüp kayıtlı olayım diyecek" şeklinde konuştu.