En eski mineral göktaşında bulundu!..

Bilim adamları, 1969 yılında Meksika'nın kuzeyindeki Chihuahua eyaletine düşen göktaşında şimdiye kadar bilinmeyen bir mineral keşfetti.

En eski mineral göktaşında bulundu!..

LiveScience sitesinin haberine göre bilim adamları, elektron mikroskobu kullanarak Allende adı verilen göktaşına gömülü, son derece dayanıklı bir kalıntı içinde şimdiye kadar ne doğada görülmüş ne de laboratuvar ortamında üretilmiş bir mineral buldu.

Araştırmayı yöneten ekibin lideri Chi Ma, oluşumları sırasında göktaşlarının içinde hapsolan minerallere kalıntı adı verildiğini, son derece dayanaklı kalıntılar sınıfına ise Güneş Sistemi’nin oluşumu sırasında ortaya çıkan aşırı sıcak ve soğuk ortamlara direnç gösterebilen minerallerin girdiğini belirtti.

Laboratuvarda yüksek teknoloji kullanılarak yapılan incelemelerde Allende Göktaşı’nın içinde bulunan mineralin kimyasal bileşimi ve kristal yapısı ortaya çıkarıldı.

Güney Sistemi’ndeki en eski minerallerden biri olan ve yaklaşık 4,5 milyar yaşında olduğu sanılan titanyum dioksit minerale, Çin mitolojisinde yin (yer) ve yang’ı (gökyüzü) birbirinden ayırarak dünyayı yaratan ilk yaşayan varlığın adı olan Pan Gu’dan esinlenilerek Panguite adı verildi.

Chi Ma, Allende Göktaşı’nda keşfedilen dokuz yeni mineralden biri olan Panguite’nin incelenmesinin insanoğlunun Güneş Sistemi’nin kökenlerini anlamasına yardımcı olacağını belirtti.

Uluslararası Mineraloji Derneği tarafından da onaylanan Panguite’nin keşfi, "Amerikan Mineralogist" dergisinin Temmuz sayısında yayımlanacak.