En iyi diyet tatil sonrası olur!..

Bayram tatili bitti, gönlünüzce özlediğiniz her şeyi yediniz. Hatta biraz fazla abartmış bile olabilirsiniz. Muhtemelen kilo da aldınız. Peki, şimdi nasıl zayıflayacaksınız?

En iyi diyet tatil sonrası olur!..
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Tatilde fazlaca börek, kek, pasta gibi karbonhidrat içeren besinleri tükettiniz. Bu sizin kan şekerinizin yüksek kalmasına, böylece kilo almanıza sebep oldu. Bu yüzden hemen tatil sonrası diyet yapmak çok işe yarar. Yakın zamanda aldığınız bu kiloyu biraz dikkat ederek hızlıca verebilirsiniz. Çünkü çabuk gelen kilo çabuk gider. Bu yerleşik olmayan dönemsel kilodur. O yüzden en güzeli, arayı açmadan çabucak halletmeniz. Yalnız bu süreyi ne kadar açarsanız, kilo vermeniz de o kadar zorlaşır.“Karbonhidrat ile proteini ayır”, hayatımda duyduğum en saçma cümlelerin başında gelir. Bu bileşenleri besinlerden ancak laboratuvarda ayırabilirsiniz. Örneğin süt hem yağ hem protein hem de karbonhidrat içerir. Dolayısıyla bunları birbirinden siz ayıramazsınız.

KARBONHİDRATI UNUTUN!

Peki, siz ne yapabilirsiniz? Öncelikle yapmanız gereken önümüzdeki 2 hafta yüksek karbonhidrat içeren gıdaları unutmanız. Hangi gıdalar yüksek karbonhidrat içerir?

* Unlu çorbalar
* Pirinçli, unlu gıdalar
* Kek, börek, poğaça gibi hamur işleri
* Baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılar
* Bal, reçel, pekmez
* Her türlü meyve suları


PROTEİNİ ARTIRIN

Sindirimi zor olan protein grubu besinleri artırın. Peki biz nelere protein diyoruz?

Bonfile, tavuk, hindi, balık, ton balığı, somon gibi et türleri Peynir türleri, Yumurta, Süt, yoğurt, ayran, kefir...

KAHVALTIDA YUMURTA

Omlet, menemen, haşlanmış hangisini isterseniz olabilir ama mutlaka yumurta tüketin. Yanında bolca salata olabilir. Hatta yumurtanın yanında yağsız peynir de tüketebilirsiniz. Proteinden zengin bu öğünde yumurtanın içine mantar, biber, domates, soğan, kabak, pırasa gibi sebze de ilave ederseniz tuvalete daha rahat çıkarsınız.

ÖĞLE VE AKŞAM ET

Mümkünse bir öğünde beyaz, diğerinde kırmızı et tüketebilirseniz şahane olur. Böylece sıkılmadan bu iki haftayı geçirirsiniz. Yukarıda sıraladığım, yağsız et seçeneklerini tercih edebilirsiniz. 1 el kadar (200-300g) yeterli olacaktır. Kümes hayvanlarının derisini yememelisiniz. Etleri yağsız olarak, ızgara, fırın, buharda ya da haşlanmış yapabilirsiniz. Kızartma ve kavurma oldukça yağı çeken pişirme yöntemleridir. Bu yüzden bu yöntemi tercih etmeyin. Yemeklerinizi yaparken ilave tuz kesinlikle kullanmayın.

ARA ÖĞÜNLERİNİZİ DÜZENLEYİN

Ana öğünlerin arasını daraltacak, günlük 2-4 adet ara öğün yapmanız kan şekerinizi dengeler. Kan şekerinizi kontrol edebilirseniz daha rahat kilo verebilirsiniz.

Ara öğünlerde ne tüketmelisiniz?

Badem, fındık, ceviz
Süt, yoğurt, ayran, kefir
Salatalık tok tutar
Ara öğünlerinizi desteklemek ve tok kalmak için yanına 1-2 adet salatalık ekleyebilirsiniz eğer tuz koymazsanız günde 5-6 salatalığı rahatça yiyebilirsiniz.


KALORİ DENGENİZİ KORUYUN

Negatif kalori dengesi oluşturmalı ve bunu korumalısınız. Bu da şu anlama geliyor; Günlük 2.000 kalori harcıyorsanız 1.500 kalorilik yemek yemelisiniz demek. Böylece günlük (-)(500 kalori) düşük kalori alacağınız için zayıflarsınız. 1 kilo eşittir 7.000 kalori. Bu demek oluyor ki, 1 kilo zayıflamak için yaşamınızdan 7.000 kalori azaltmalısınız. Bunu ne sürede yaparsanız kilo verirsiniz? Diyelim ki yedikleriniz ve harcadıklarınız arasında her gün (-)(250 kalori) fark oluşturdunuz. Bu, 1 ay sonunda yaklaşık 7.000 kalori yani 1 kilo kaybetmeniz anlamına gelir.

HER YERE YÜRÜYÜN

Her gün 1.000 kalori fark açmanız oldukça zordur. Diyetle 500-750 kalori fark ancak olur. Kalan 250-500 kalori fark için spor yapmalısınız. Ancak bu şekilde 1.000 kalori veya üzerinde bir fark oluşturabilirsiniz. Her zaman aklında tutmanız gerek gerçek şu ‘Vücudunuzdaki fazla kiloyu başka bir şey yiyerek değil, harcayarak azaltabilirsiniz’. Bu da yürümeniz anlamına geliyor. Her fırsatta gidebildiğimiz her yere yürüyerek gidin. Ayrıca bu rutin hareketin dışında, günde ilave 5.000 adım atmalısınız. Rutin işlerinizin dışında haftada 200 dakika yürüyüş kilo vermenizi sağlar. Bunu bir günde yapamazsınız. Haftada 4-5 kez 40-50 dakika yürümeniz sizi kurtarır. Günaşırı yapmanız oldukça yeterli olur. Yürüyüş sırasında elinizde mutlaka su olsun. Diyetle birlikte yapacağınız bu yürüyüşler size kendinizi çok daha iyi hissettirecek. Her şeyden önce kilo vereceksiniz. Sıkı terleyeceksiniz. Moda girecek daha çok hareket edeceksin. Bu arada vücudunuzun elektrolit dengesi bozulursa kramp oluşur. Siz en iyisi kramp olmadan yürüyüş günleri 1 şişe maden suyu içerek tedbirinizi alın.

(SEREN AKSÜS / AKŞAM GAZETESİ)
Konular Kadın / Bakım