Cevad Zarif: "Endişe verici gelişmeler var"

Körfez krizi ve dün İran’daki patlamaların ardından Ankara’ya acil bir ziyarette bulunan İran Dışişleri Bakanı Zarif, bölgede endişe verici gelişmeler yaşandığını kaydederek “Bu olaylarla ilgili Türkiye ile yakın görüş alışverişinde bulunmamıza ihtiyaç var” dedi

‘Endişe verici gelişmeler var’
Vatan'da yer alan habere göre ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ziyareti ertesinde Arap ülkelerinin Katar’a yönelik diplomatik ilişkiyi kesme ve yaptırımda bulunma kararının ardından körfezde sular ısınırken İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Ankara’ya jet ziyarette bulundu.

Tahran’da gerçekleşen terör saldırılarına rağmen ziyaretini ertelemeyen İran Dışişleri Bakanı Zarif, bölgede endişe verici gelişmeler yaşandığını belirterek, “Bu olaylarla ilgili Türkiye ile yakın görüş alışverişinde bulunmamıza ihtiyaç var” dedi. İlk önce mevkidaşı Çavuşoüğlu ile görüşen Zarif, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da kabul edildi.

‘Karşı koyacağız’

Zarif, Ankara’ya geldikten sonra konaklayacağı Hilton Oteli girişinde, basın mensuplarına yaptığı açıklamada sözlerine ülkesinde yaşanan terör saldırısında hayatını kaybedenler için taziye dileklerinde bulunarak başladı. “Bu saldırı halkımızın teröre karşı duruşunu daha da güçlendirecektir” diyen Zarif, güvenlik güçleri ve İran halkıyla bu tür saldırılara karşı her zaman karşı koyacaklarını söyledi. Zarif, yolculuk nedeniyle Tahran’daki terör saldırılarının ayrıntılarına ilişkin bilgi sahibi olmadığını ifade etti.

55 dakika sürdü

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i dün saat 18:00’de kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 55 dakika sürdü. Kabulde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yer aldı.

Görüşme öncesi Türkiye ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edileceğini belirten Zarif, yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geleceğini ve bu görüşmelerde başta Suriye olmak üzere ikili ve bölgesel konuları değerlendireceklerini dile getirdi.

Katar tezkeresi kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda, AK Parti’nin, Genel Kurul’un çalışma gündemi ve saatlerine ilişkin grup önerisi kabul edildi. Bunu takiben, “Türkiye ile Katar Arasında Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması ile Anlaşmanın Tadili Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” ile “Türkiye ile Katar Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı” gündemin ilk iki sırasına alındı. Tasarıların oylanmasına başlandı. Öte yandan Katar ile ilgili eğitim, deniz taşımacılığı ve gemi adamlarının eğtimine ilişkin üç uluslararası anlaşmanın uygun bulunmasına dair kanun tasarıları da gündemin ön sıralarına çekildi. Tasarılar Meclis’te oy birliğiyle kabul edildi.

Saldırıya kınama

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, İran’daki saldırıyı kınayarak terörün dili, dini, cinsi, ırkı olmadığını belirterek, “Teröre karşı tüm dünyayı ve uluslararası toplumu samimi bir duruşa davet ediyoruz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta da İran’da gerçekleştirilen terör saldırılarını kınadığını belirterek, “Körfez’deki kriz tırmanıyor maalesef. Sayın Cumhurbaşkanı ve hükümetin arabulucu olarak işin diyalogla çözülmesi yönünde gayretleri takdire şayandır. Türkiye’nin böyle bir durumda yok sayılması doğru bir şey değildir” diye konuştu.