Erdoğan domates sorununa el koydu!

Rusya ile Türkiye arasında çözüm bekleyen domates sorununa el koyan Cumhurbaşkanı Erdoğan bakanlara talimat verdi. Domatesin fiyatını artıran dayanıklılık sorunu soğuk hava depoları ile çözülecek, ihracata bağımlılığı azaltmak için iç piyasaya yönelik çalışmalar yapılacak

Erdoğan domates sorununa el koydu!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yüksek domates fiyatlarına el koyarken, üründe ihracat sorunu yaşamamak için iç piyasaya yönelik çalışmalar yapılması konusunda bakanlara talimat verdiğini açıkladı. Erdoğan, "Hallerdeki olumsuzluklardan kaynaklanan bazı sorunlar var. Soğuk hava depoları noktasında gerekli tedbirler alınmıyor. Domatesin dayanıklılığı yok. Bu sorunlar giderilirse, mesela bugün kilosu 5-6 lira olan domatesi vatandaşlarımıza daha ucuza ulaştırabiliriz." dedi.

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le yaptığı zirvenin ardından Soçi dönüşünde gazetecilerle yaptığı sohbette ele alınan ekonomik konularla ilgili bilgi verdi. Üst Düzeyli İşbirliği Konseyi mekanizmasının bir nevi stratejik ortaklık olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Moskova'da ÜDİK'in altıncı toplantısını yapmıştık. Yedincisi de inşallah bizde olacak. ÜDİK'te siyasi, ekonomik, ticari ilişkilerden, turizm, enerji, savunma sanayiine varana dek ikili konuların tümü ele alınıyor. Soçi ziyaretimizde de, tarım önemli bir yer tuttu. Tarımın yanında özellikle tekstil, konfeksiyonla ilgili konular da konuşuldu. Yaşanan bazı sıkıntıları belgeli olarak kendilerine gösterdik."dedi.

Erdoğan şöyle devam etti: "Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin görüşmelerinde, domates konusu hariç her konuda uzlaşı sağlandı. Bakanlarımıza domates konusunda da çalışma yapalım dedim. Bundan böyle ihracat sorunu çekmeyelim.
Gerektiğinde serayı da tarlayı da iç piyasaya yönlendirebileceğimiz bir sistem kuralım. Biliyorsunuz, hallerdeki olumsuzluklardan kaynaklanan bazı sorunlar var. Soğuk hava depoları noktasında gerekli tedbirler alınmıyor. Domatesin dayanıklılığı yok. Bu sorunlar giderilirse, mesela bugün kilosu 5-6 lira olan domatesi vatandaşlarımıza daha ucuza ulaştırabiliriz. Mesela elmada böyle sorunlar yok. Elmanın yetiştiği yörelerde, genelde soğuk hava deposu vardır. Hemen toplarlar ve depolarlar. Pazar açıldıkça pazara sürerler. Domateste de buna benzer organizasyonlarla bazı adımlar atılabilir. Böylece ihracata bağımlı kalmaktan kurtuluruz. Gerekirse alternatif pazarlar da bulunur. Bugün Rusya'da yetiştirilen domateslerin aslında üç kat daha fazla. Ama oradaki üreticiler bankadan çok kredi aldıkları için, onları koruma adına neticede bu şekilde hareket ediyorlar."

YENİ PAZARLAR BULUNUR


"Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci'nin görüşmelerinde, domates konusu hariç her konuda uzlaşı sağlandı. Bakanlarımıza domates konusunda da çalışma yapalım dedim. Bundan böyle ihracat sorunu çekmeyelim. Gerektiğinde serayı da tarlayı da iç piyasaya yönlendirebileceğimiz bir sistem kuralım. Biliyorsunuz, hallerdeki olumsuzluklardan kaynaklanan bazı sorunlar var. Soğuk hava depoları noktasında gerekli tedbirler alınmıyor. Domatesin dayanıklılığı yok. Bu sorunlar giderilirse, mesela bugün kilosu 5-6 lira olan domatesi vatandaşlarımıza daha ucuza ulaştırabiliriz. Mesela elmada böyle sorunlar yok. Elmanın yetiştiği yörelerde, genelde soğuk hava deposu vardır. Hemen toplarlar ve depolarlar. Pazar açıldıkça pazara sürerler. Domateste de buna benzer organizasyonlarla bazı adımlar atılabilir.

Böylece ihracata bağımlı kalmaktan kurtuluruz. Gerekirse alternatif pazarlar da bulunur. Bugün Rusya'da yetiştirilen domateslerin aslında üç kat daha fazla. Ama oradaki üreticiler bankadan çok kredi aldıkları için, onları koruma adına neticede bu şekilde hareket ediyorlar."

UMUTLAR 22 MAYIS'TA YAPILACAK ZİRVEYE KALDI


Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından tarımsal ürünlerde uygulanan ithalat yasakları Türk ve Rus liderlerin temasları sonucu bir bir kalkarken, çeyrek milyar dolarlık domates ithalatında yasak devam edecek. Domatesteki yasağın kalkması için gözler, 22 Mayıs'ta İstanbul'da düzenlenecek, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılması beklenen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütünün 25'inci kuruluş yıl dönümü zirvesinde olacak.

BAKAN ZEYBEKCİ: 'FİYATLAR DÜŞECEK'

Domates fiyatlarındaki artışla ilgili konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bir hafta 10 gün içinde fiyatlar aşağı doğru gidecek. Hafta sonundan itibaren bu sonucu görürüz" dedi. "Rusya ile domates hariç tüm tarım ürünlerindeki engeller kaldırıldı" diyen Bakan, vize ile ilgili iş dünyasının önündeki engellerin kaldırıldığını ifade etti. Zeybekci, Rusya ile 2015 Kasım öncesine dönüldüğünü belirtti.

Rusya'ya 270 milyon dolarlık domates ihracatı olduğunu belirten Zeybekci şunları söyledi:

"Domates şımardı. Dün çok başarılı bir ziyaret oldu. Espriyle karışık domates ön plana çıkmış gibi oldu. Domates enflasyonun içinde en fazla artış olan ürün oldu. Çünkü sezon geçişi.
Piyasada ürün yok, fiyat yükseldi. Bir hafta 10 gün içinde fiyatlar aşağı doğru gidecek. Hafta sonundan itibaren bu sonucu görürüz"