Erdoğan-Putin görüşmesinde 'Suriye adımları hızlanacak' mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan-Putin görüşmesinde 'Suriye adımları hızlanacak' mesajı
Habertürk'te yer alan habere göre Erdoğan, yaptığı açıklamada, "Türkiye-Rusya işbirliği her geçen gün daha da güçleniyor. Siyasi düzeyde ahenkli bir çalışma ortamımız var. Rusya ile ikili ticaret hacmimiz 2017'nin ilk 10 ayı itibarıyla yüzde 30 oranında artış göstermiştir" ifadelerini kullandı.

"KUDÜS KONUSUNDA BENZER YAKLAŞIMLAR İÇİNDEYİZ"

Erdoğan, Kudüs konusu ile ilgili olarak, "Ele aldığımız konuların başında elbette Kudüs'le ilgili gelişmeler vardı. Amerika Birleşik Devletleri yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı tüm dünyada büyük bir infial uyandırdı. Karar Müslümanlarla beraber Hristiyanları hatta aklıselim sahibi Yahudileri bile hayal kırıklığına uğrattı. Atılan bu sorumsuz adım nedeniyle yaşanan gerginlikler şu anda ortada. Hafta sonu işgal altındaki topraklarda protestolarda İsrailli askerler dört Filistinliyi şehit etti. Ayrıca yüzlerce Filistinli yaralanmış vaziyette, son aldığım rakam iki bine yakın. Gazze, İsrail uçakları tarafından bombalandı. İsrail adeta yangına körükle gitmeye devam ediyor. İsrail son süreci Filistinlilere yönelik baskı ve şiddet eylemlerini daha da artırmak için bir fırsat olarak görüyor. Vicdan sahibi, ahlak, ilke, değer sahibi hiç kimsenin bu cinayetleri görmezden gelmesi mümkün değildir. Sayın Putin'le benzer yaklaşımlar içinde olduğumuzu gördük, bu konudaki temaslarımızı sürdürme hususunda mutabık kaldık" şeklinde konuştu.

S-400 HAVA SAVUNMA SİSTEMİ ALIMI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, S-400 füze anlaşmasına ilişkin "S-400 konusu ile alakalı ilgili arkadaşlarımız gerekli çalışmayı yapmak suretiyle bu hafta bir araya gelip bu işi neticelendirecektir. Kendilerine başarılar diliyorum" dedi.

"SURİYE'DEKİ DURUMU DA ELE ALDIK"

Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Suriye'deki durumu da ele aldıklarını belirterek, "Bundan sonraki adımımız, en kısa zamanda Soçi'de ikinci görüşmemizi, buluşmamızı yapacağız" şeklinde konuştu.

PUTİN: "KUDÜS'ÜN STATÜSÜ DOĞRUDAN TEMASLARLA ELE ALINMALI"

Rusya Devlet Başkanı Putin de "Kudüs'ün statüsü İsrail ile Filistin arasında doğrudan temaslarla ele alınmalıdır" dedi.

Putin, ''Görüşmelerimiz yapıcı hava içinde gerçekleşti. Uluslararası ve bölgesel gündemin güncel konularını da ele aldık. Moskova ile Ankara arasındaki işbirliği gerçekten başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Ticari ve ekonomik alandaki engeller kalktı. Türk tarım ürünlerinin Rusya'ya ihracatı artmış bulunuyor. İleriki adımların liberalleşmesi konusunu nasıl ilerletebileceğiz bunları görüştük'' ifadelerini kullandı.

AKKUYU AÇIKLAMASI

Rusya Devlet Başkanı Putin, Akkuyu'nun kurulmasıyla ilgili, ''Çalışmalar başlatıldı. Karadeniz'in dibinden 2 ayrı hat kurulacaktır. Bu proje çerçevesinde. Bugünkü çalışmamız esnasına ilgili kredi anlaşmasında mutabık kaldık'' dedi.

SURİYE'DE SİYASİ ÇÖZÜM

Putin, ''Suriye topraklarının neredeyse tamamı teröristlerden kurtarılmış durumda. Suriye'de siyasi çözüm konusunda 22 Kasım tarihinde yapılan görüşmede, mutabıkların yerine getirilmesinin adımlarını konuştuk. Bugün bu konuları Esad ile görüştük. Cenevre konularına hız verecek adımları görüştük. Bu yılın sonunda yapılacak Astana hazırlıklarını görüştük. Sayın Erdoğan'ın Suriye konusundaki çabalarını taktir etmek istiyorum" diye konuştu.

"BARIŞ SÜRECİNİ BALTALAYAN BİR KARAR"

Putin Amerika'nın Kudüs kararına ilişkin, ''Amerikanın Kudüs kararı bölgedeki konuları daha da dengesizleştirmektedir. Barış sürecini baltalayan bir karardır. Sayın Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı hakkında beni bilgilendirdi. Biz iyi komşuluk temelinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz'' sözlerine yer verdi.

PUTİN TÜRKİYE'DEN AYRILDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, resmi ziyaret için geldiği Ankara'daki temaslarını tamamlayarak ülkeden ayrıldı.