Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Safları sıklaştıralım"

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Kudüs’teki Harem-i Şerif, sadece Filistinlilerin değil 1,7 milyarlık tüm İslam aleminin onurudur, namusudur, kutsal mekanıdır. İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez” dedi.

Erdoğan: "Safları sıklaştıralım"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak ben buradan bir kez daha mevcut İsrail yönetimini, yerleşik teamüllere, hukuka ve temel insani değerlere uygun davranmaya davet ediyorum. Bölgede gerilimi daha da tırmandıracak adımlardan kaçınmaları gerektiğinin altını tekrar çizmek istiyorum. Türkiye dün olduğu gibi bugün de bölgede barışın tesisi için çalışmaya, Filistinli kardeşlerimizin özgürlük ve adalet mücadelelerini desteklemeye devam edecektir” dedi.

KADER BİRLİĞİMİZ VAR

Erdoğan, Cidde'ye hareketi öncesi Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında, Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar’ı kapsayan bir Körfez ziyareti yapacağını, Türkiye ile kader biriliği olan bu ülkelerle geçmişte olduğu gibi bugün de siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve beşeri alanlarda yakın ilişkilerin olduğunu söyledi.

İSLAM ALEMİNİN ONURU

Ziyaretin ana gündem maddesini Katar ekseninde yaşanan krizin oluşturacağına işaret eden Erdoğan, “Körfez’deki kardeşlerimiz arasında ne surette olursa olsun sorun ve sıkıntı yaşanmasını doğru bulmuyor, son hadiselerden büyük üzüntü duyuyoruz. Bugün Müslümanlar olarak her zamankinden daha çok birbirimize kenetlenmemiz, safları sıklaştırmamız gereken bir zaman dilimi içerisindeyiz. Suriye’de, Irak’ta, Libya’da, Filistin’de yaşanan sıkıntılar, acılar ortadadır. Tüm dünyanın gözü önünde Mescid-i Aksa’da yaşananlar bunun bir örneğidir. Mescid-i Aksa’ya karşı özellikle son bir kaç gündür sergilenen pervasızlıklar, İslam dünyasını derinden üzmektedir. Kudüs’teki Harem-i Şerif, sadece Filistinlilerin değil 1,7 milyarlık tüm İslam aleminin onurudur, namusudur, kutsal mekanıdır. Harem-i Şerif’e yönelik kısıtlamalar ile Müslümanlar’ın onurlarının incitilmesi karşısında, İslam dünyasının tepkisiz kalması beklenemez” diye konuştu.

SÜKUNET HAKİM OLMALI

Erdoğan, “Kudüs’teki hak ihlalleri Müslümanların da başkalarının hakkını ihlal etmesine asla bir gerekçe olamaz, olmamalıdır. Tepkiler hukuk çerçevesinde ve ölçülü olmak zorundadır. Bu anlayıştan hareketle Kudüs’te yaşanan gerilimin bir an önce nihayet bulması, Mescid-i Aksa çevresinde yeniden sükunetin hakim olması için yoğun çaba sarf ediyoruz” dedi.

HUKUKA DAVET EDİYORUM

Filistin Devlet Başkanı Abbas, İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin ile telefonla görüştüğünü, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile durumu ele aldıklarını hatırlatan Erdoğan, ilk durağının “bölgenin büyüğü, akil ülkesi” Suudi Arabistan olduğunu dile getirerek, "Bu krizi çözebilecek isimlerin başında Kral Selman geliyor” dedi. Erdoğan, Almanya ile krize ilişkin de, "NATO’da beraberiz. Uzun zamandır ortaklığımız var. Bu ortaklığa gölge düşürecek bir adım atılmamalıdır. Ve 100 yılı aşkın süredir Türkiye’de faaliyette bulunan Alman şirketleri var. Siemens, Bosch gibi. Bunlara en ufak bir şey yapıldı mı? Yok böyle bir şey” diye konuştu.

Ha Ali ha Veli..

Cumhurbaşkanı, “YPG, ismini Suriye Demokratik Güçleri olarak değiştirdi. ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas’ın açıklamasıyla, aslında onların tavsiyesiyle olduğunu öğrendik. Siz bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu, şöyle yanıtladı: “Ha Ali ha Veli, değişen bir şey var mı? Yok. Biz kimin kim olduğunu gayet iyi biliyoruz. Her ikisi de aynı ve bunların nerede, nasıl cirit attığı hepsi zaten ortada. Aslolan tabelayı değiştirmek değil, içeride ne var, budur. Bunları zaten istihbaratıyla her şeyiyle takip eden bir Türkiye var. Biz bunların hepsinin resimlerini, videoyla vesaireyle hepsine bunları gösterdik. Bunları yutmak mümkün değil. Dostlar birbirini aldatmamalı.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Safları sıklaştıralım"

Emir havaalanında karşıladı

Kral'la baş başa

Körfez’de yaşanan kriz için devreye giren Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Suudi Arabistan ve Kuveyt’i ziyaret ederek kritik görüşmelerde bulundu. Erdoğan’ın ilk durağı Cidde oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’a ziyarette, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Berat Albayrak, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan eşlik etti. Erdoğan’ı Havalimanı Kraliyet Terminali’nde Mekke Emiri Prens Halid el-Faysal karşıladı. Burada bir süre dinlenen Erdoğan, ardından Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile öğle yemeğinde bir araya geldi. Erdoğan ile Kral Selman yemeğin ardından heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı da kabul eden Erdoğan, Kuveyt’e geçti. Erdoğan, havalimanında Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah tarafından karşılandı. Buradan Dar Salwa Sarayı’na geçen Erdoğan ve Kuveyt Emiri, basına kapalı olarak 1 saatlik bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan’ın son olarak da Doha’ya geçerek, Katar Emiri ile bir araya gelecek.