Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Türkiye hukuk devletidir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin skandal vize kararına tepki gösterdi.

Erdoğan: "Türkiye hukuk devletidir"
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, resmi temaslar için gittiği Ukrayna’da Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile bir araya geldi. Ardından Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’na başkanlık eden iki lider, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, “Biz ikili ilişkilerimize hep stratejik bir vizyonla yaklaştık. Ukrayna’yı 2003 yılında öncelikli ortak ülkelerden ilan ettik. 2011’de de stratejik konseyi kurarak ilişkilerimizi en üst seviyeye çıkardık. 2012’de yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşmasının ardından kimlikle seyahat uygulamasını başlattık. Bugün yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi kapsamlı bir şekilde ele alma imkanı bulduk” dedi.

KIRIM’IN İLHAKINI TANIMIYORUZ

Karadeniz havzasının güvenliği dahil olmak üzere bölgesel konuları görüştüklerini belirten Erdoğan, “Bu konularda eşgüdüm halinde hareket etme kararı aldık. Poroşenko’ya Kırım dahil toprak bütünlüğünü destekleyeceğimizi bir kez daha ifade ettim. Kırım’ın yasadışı ilhakını tanımadık, tanımayacağız. Ukrayna’nın Kırım Tatarlarına destekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Kırım’daki yasadışı durumun aşılması için hukuk içinde atılacak adımlarının önemine inanıyoruz” diye konuştu.

REFORMLARI DESTEKLEYECEĞİZ

Ukrayna’nın doğusundaki çatışmaların da sona ermesini dilediklerini vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi: “Sorunun uluslararası hukuk ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü çerçevesinde çözüme kavuşturulabileceğine inanıyoruz. Zorlu bir dönemde ortaya konan reform çabalarını önemsiyoruz. Bu çabaları desteklemeye devam edeceğiz. İkili ticaretimizi 2023 yılı itibariyle yüksek bir seviyeye çıkarma kararı aldık. Arzu ettiğimiz seviyeye çıkarmak için çok çalışacağız. Bu konuda öncelikli olarak serbest ticaret anlaşmasını bir an önce sonuçlandırmalıyız. Bugün ayrıca çifte anlaşmaların imzalanmış olmasından memnuniyet duyuyorum.”

YUNUS EMRE MÜJDESİ


Erdoğan, “Bugün burada bir müjdeyi paylaşmak istiyorum. Ukrayna’da Türk diline ve kültürüne yönelik Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıyoruz. Ukraynalı dostlarımıza desteklerinden ötürü teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi Türk milleti 250 insanını şehit verme pahasına darbe girişimini atlattı. Darbe girişiminin faili olan FETÖ dünyada faaliyet gösteriyor. Eğitim kurumları bu yapının en önemli militan devşirme yapılarından biridir. Bu örgütle mücadele konusunda atılacak adımları da Poroşenko ile konuştuk. Türkiye, Ukrayna ile ilişkileri daha ilerilere taşıma konusunda kararlıdır. Önümüzdeki dönemde iki halkın birbirine daha da yakınlaştığını göreceğiz” dedi.

KARAR ÜZÜNTÜ VERİCİ

Ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını da cevaplayan Erdoğan, ABD'nin skandal vize kararına tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yaşanan vize krizine ilişkin, “Bu karar her şeyden önce çok çok üzüntü verici. Ankara’da büyükelçinin böyle bir kararı alarak uygulamaya sokması üzüntü verici. Dışişleri Bakanlığı yetkilileri bunu duydukları anda gerekli girişimlerde bulunarak muhataplarını aramışlardır. Bakanımız bu konuyu bana ilettiği anda kendilerine şunu söyledim; Türkiye bir hukuk devletidir. Biz bir kabile değiliz. Bir kabile devleti de değiliz. Onların açıkladığı metin ne ise mütekabiliyet esasına dayanarak aynı metni bizim büyükelçimiz anında açıklasın. Süreç bundan ibarettir” diye konuştu.

Arkadaşım notuyla paylaştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Petro Poroşenko tarafından Devlet Başkanlığı İdaresi’nde resmi törenle karşılandı. Ziyarete ilişkin resmi Twitter hesabı üzerinden paylaşımda bulunan Poroşenko, “Arkadaşım, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk heyetini Kiev’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum” ifadelerine yer verdi.