Erdoğan'dan Trump’a Ortadoğu uyarısı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin yeni lideri Trump’a ilk uyarısını yaptı: “Ortadoğu ile ilgili bazı rahatsız edici söylemler kulağımıza geliyor. Biz parçalı bir Ortadoğu’yu asla düşünmüyoruz. Böyle bir düşünceye biz Türkiye olarak ‘Evet’ diyemeyiz”

Erdoğan'dan Trump’a Ortadoğu uyarısı!
Yeni Şafak'tan Yasin Yılmaz'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'ı kapsayan Doğu Afrika gezisinin ilk durağı Tanzanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

ABD'de başkanlık görevine gelen Donald Trump'ın birçok açıklamalar yaptığını, kendilerinin de bu ifadeleri izlediklerini belirten Erdoğan, Ortadoğu'nun parçalanma planlarından bahsetti, ayrıntı vermedi. Ancak sözkonusu senaryolara ilişkin Trump ve ekibini uyardı. “Bu açıklamaları şu anda izliyoruz. Köprüler, demiryolları vesaire ondan öte biz şu anda Ortadoğu'yu düşünüyoruz. Yani Trump'ın Ortadoğu'daki tavrı ne olacaktır? Çünkü Ortadoğu şu anda kaynıyor. Şu anda Ortadoğu ile ilgili bazı söylemler kulağımıza geliyor ki, bu söylemler doğrusu rahatsız edicidir. Onun için bunları oturup değerlendirmek gerekecek" diyen Erdoğan şu ifadeleri kullandı:

BİR YANLIŞIN İÇİNE DÜŞERLERSE

“Biz toprak bütünlüğüne saygı duyulan bir Ortadoğu'dan yanayız, parçalı bir Ortadoğu'yu asla düşünmüyoruz ve bu doğru olmaz, bu Ortadoğu halklarının bir defa kendisine saygısızlık olur. Böyle bir düşünceye biz Türkiye olarak 'Evet' diyemeyiz. Onunla ilgili de özellikle ben Sayın Trump'a yapacağımız ziyarette ki randevu ne zamana verilir şu anda bilemiyorum, arkadaşlarımız, Dışişleri görüşmelerini, çalışmalarını sürdürüyorlar. O görüşmede bunları tabii A'dan Z'ye kendileriyle müzakere edeceğiz, ele alacağız. Çünkü Ortadoğu'nun en güçlü ülkesi Türkiye'dir ve belirleyici ülkesi Türkiye'dir. Ortadoğu ile yakından, uzaktan ilgisi, alakası olmayanlar kalkıp da Ortadoğu ile ilgili hakikaten çok çok tarihi bir yanlışın içine düşerek bir karar verirlerse bu tabii dünyamız için insanlık için isabetli olmaz diye düşünüyorum."

'Meydanlardayım'


Meclis'te kabul edilen yeni anayasa ve değişen yönetim sistemine ilişkin sorular üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletin 'partili cumhurbaşkanlığı'na sıcak baktığını belirterek, bu durumun 'anketlerde de görüldüğü' mesajı verdi. “Zaten böyle bir şey olmasa, biz böyle bir şeyin içinde de olmayız, onu da çok açık söyleyeyim" diyen Erdoğan, muhalefetin 'rejim değişiyor' şeklindeki eleştirilerine şu cevabı verdi:

“Birileri 'rejim mejim' deyip duruyorsa ki alakası yok, bu bir sistem değişikliğidir. Bu sistem değişikliği de kusura bakmasınlar daha kısa süre önce başlamış değil. Cumhuriyetimizin kuruluşuna dayanır bu iş. Cumhuriyetimizin kuruluşuna baktığımız zaman, hani ikide bir 'tek adam, tek adam' deyip duruyorlar... Cumhuriyetin kuruluşunu bilmezlerse, bunu bilmezler. Bütün bunları şöyle bir elediğimiz zaman, bu işin buralara nasıl geldiği çok açık ve net ortadadır. Şu anda da milletimizin vereceği karar, bizim için baş göz üstünedir. İnşallah bu adımı bu şekilde atacağız. 2019'da seçim yapılır, yeni partili Cumhurbaşkanı seçilir."

BİR MANİ YOK

Gazetecilerin, Nisan ayı başında yapılacak anayasa değişikliği referandumuna ilişkin başlatılacak kampanyaya katılıp katılmayacağını sorduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Şu anda, bizim meydanlarda yer almamıza mani bir hal yok. Birçok etkinlikler olacaktır ve bu etkinlikler içinde arkadaşlarımla değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra meydana çıkar mıyız, çıkmaz mıyız... Ben şu anda zaten meydanlardayım. Bakın dün de meydandaydım, bundan önce de yine meydanlardayım ama bunun değerlendirmelerini yaptıktan sonra ona göre kararımızı veririz. Nerede ne zaman halkımızla bir araya geleceğiz, buluşacağız, bunları konuşuruz. Kaldı ki bir Cumhurbaşkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı üzerinde bir geleceğin hazırlandığı süreç herhalde bizi de ilgilendirecektir, düşüncelerimizi halkımızla paylaşmayı gerektirecektir diye düşünüyorum."

Katil sürülerini tehdit olmaktan çıkaracağız


Türkiye'nin, 2005'ten itibaren 'Afrika yılı' süreci başlattığına işaret eden Erdoğan, bu kıtadaki büyükelçilik sayısının 39'a ulaştığını hatırlattı. Tanzanya'nın ardından Mozambik'e geçeceğini ve bunun bu ülkeye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret olacağını kaydeden Erdoğan, gezide son durağının ise Madagaskar olacağını ifade etti. FETÖ ile mücadele konusunun ziyaretlerde gündeme geleceğini vurgulayan Erdoğan, “Özellikle de Maarif Vakfımızla, onun temsilcileriyle birlikte FETÖ ile mücadele bağlamında muhataplarımızdan beklentilerimizi dile getireceğiz. Daha sonra da özellikle FETÖ'nün tasfiye edilmesi için neler yapabiliriz bunları konuşacağız" dedi.

HASSASİYET ARTIYOR

Erdoğan, “Şunu memnuniyetle belirtmek isterim, Afrikalı dostlarımız arasında bu örgüte, bu örgütün niyetlerine, yanıltıcı söylemlerine karşı hassasiyet her geçen gün tanıdıkça, derinliğine vakıf oldukça artmaktadır. 15 Temmuz gecesi suçüstü yakalanan bu örgütün, bu katil sürülerinin, artık 'diyalog, hizmet, eğitim' diyerek gizlenme imkanı kalmamıştır. İnşallah Maarif Vakfının, TİKA'nın, Türkiye burslarının ve gönüllü kuruluşlarımızın desteğiyle bu terör örgütünü tehdit olmaktan çıkaracağız" diye konuştu.

Hoşgeldin Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Tanzanya ziyareti ülke basınında geniş yer buldu. Doğu Afrika ülkesinde çıkan İngilizce ve Svahili dilindeki gazeteler son üç gündür Erdoğan'ın yapacağı ziyarete geniş yer ayırdı. Hatta, Al-Huda gazetesi, Erdoğan'ın tam sayfa fotoğrafını kullanarak 'Karibu Erdoğan' (Hoşgeldin Erdoğan) manşetiyle çıktı.

Erdoğan'dan Trump’a Ortadoğu uyarısı!

Uçağın kapısında karşıladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Afrika turunun ilk ayağı olan Tanzanya'ya akşam saatlerinde ulaştı. Erdoğan, başkent Darüsselam'da havaalanında Tanzanya Cumhuriyeti Başbakanı Kassim Majaliwa ve Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Yasemin Eralp tarafından karşılandı. Havaalanından çıkışta da hem ev sahibi ülke vatandaşları hem de bu ülkede bulunan Türkler Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'a yoğun ilgi gösterdi.

Erdoğan'dan Trump’a Ortadoğu uyarısı! - Resim : 2