Ergenlik sivilceleri kâbusunuz olmasın

Ergenlik sivilceleriyle baş etmek hiç de zor değil. Yiyeceklerinize dikkat edin, bitkisel ilaçlara prim vermeyin, en önemlisi doktor kontrolünü ihmal etmeyin. Dermatoloji Uzmanı Profesör Dr. Berna Şanlı anlattı.

Ergenlik sivilceleri kâbusunuz olmasın
SİYAH NOKTALARI SIKMAYIN

Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in haberine göre
aknenin yiyeceklerle ilişkisi kesin olarak kanıtlanmadı. Ancak son yıllarda insülin direnciyle yakından ilişkili olduğunu gösteren araştırmalar var. Bundan yola çıkarak akneyi alevlendirmemek fast-food, işlenmiş yiyecekler, tahıllar, süt ürünleri, rafine şeker ve rafine yağları tüketmemek gerekiyor. Özellikle genetik bir yatkınlık varsa ergen yaş grubunda sivilce kaçınılmazdır. Ama doktor gözetiminde, aknenin şiddetine göre kullanılan ilaçlarla tedavi edilebilir bir hastalıktır. Zamanında yapılan tedaviyle ileriye yönelik iz bırakma riski en aza indirilmiş olur. Sivilce veya siyah noktaların hasta tarafından sıkılması önerilmez çünkü iz bırakma riski artar ve sivilcelerin dağılmasına neden olabilir. Sonuç olarak doktor önerisiyle, geç kalınmadan tedaviye başlanmalı, yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak durulmalı ve sivilceler ellenmemelidir.

BİTKİSEL DİYE ALDANMAYIN

Piyasada satılan kozmetik ürünler akne tedavisine ancak destek sağlar. Özellikle akneli hastalarda bu kozmetik ürünlerin doğru şekilde seçilmesi, doktor önerisiyle kullanılması en uygunudur. Medikal tedaviler sırasında hastanın antiseptik yıkama jelleriyle cildini düzenli temizlemesi önerilir. Bunun yanı sıra cilt yapısına uygun kozmetik kremler ve tonikler kullanılabilir. Aktarlarda satılan birtakım bitkilerin, bitkisel olduğu için masum kabul edilemeyeceği unutulmamalıdır. İlaçlar çok sayıda bilimsel çalışma yapılarak, etkileri, hangi dozda, hangi etkiyi gösterdikleri, yan etki riskleri, kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, bir yan etkisiyle karşılaşılırsa bununla nasıl baş edilmesi gerektiğine varana kadar ince ince araştırılıp sonra piyasaya çıkarılan ürünlerdir. Çok masum gibi görünen bitkisel karışımlarda ise bunların hiçbirini bilemezsiniz.