Erken doğumda "darbe girişimi" patlaması!

İzmir’de darbe girişiminin olduğu saatlerde 38 erken doğum meydana geldi, doğumların 8’inde ise bebekler yaşamadı. Geçen sene aynı saatlerde erken doğum için başvuranların sayısı 14’tü...

Erken doğumda "darbe girişimi" patlaması!
Yeni Asır'dan Tansu Edip Gökbudak'ın haberine göre Fethullahçı Terör Örgütü'nün başarısız darbe girişiminin İzmir'de birçok hamile kadına erken doğum yaptırdığı öğrenildi.

İzmir'de özel ve kamu hastanelerde darbe girişiminin olduğu saatlerde 38 erken doğum meydana geldi, doğumların 8'i ölü doğum olarak kayıtlara geçti. Geçtiğimiz yıl aynı saatler arasında ise, İzmir'de erken doğum için başvuranların sayısının 14 civarında kaldı.

Aşırı stres etkiler

İzmir'de, darbe girişiminin başladığı saat 22.00 ile sabah 06.00 saatleri arasında kamu ve özel hastanelere 51 anne adayı doğum sancısı şikayetiyle başvuruda bulundu. Anne adaylarının 38'i erken doğum teşhisiyle acilen sezaryene alındı. Doktorların yoğun çaba harcadığı gece boyunca erken doğan 8 bebek yaşama tutunamadı. Doğum sancısı şikayetiyle başvuran 23 anne adayı da gerekli kontrollerin ardından evlerine yollandı.

15 Temmuz gecesinin herkeste derin bir travmatik izler bıraktığını kaydeden Uzm. Psikolog Şenel Karaman, "Darbe girişiminin olduğu gece hepimizi derinden sarstı. Ancak en çok karnında ufacık bir bebek taşıyan anneleri sarstı. Bu tür travmatik olaylar erken doğum riskini ne yazık ki artırıyor.  Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, yüksek risk altında erken doğum oranı yüzde 35 artıyor. Bu nedenle hamileler kadar onun çevresindeki kişiler de gebeyi sakinleştirmeye çalışsın" diye konuştu.

Karaman, "Gebeliğin son dönemlerinde yaşanan stresin erken doğum ile olan ilişkisini desteklediği söylenebilir. Birçok araştırmada gebelik döneminde stres düşük doğum ağırlığı ve rahim içi gelişme geriliği ile ilişkilendirilmiştir" dedi.

Karaman, annenin psikolojik travma yaşadığında karnındaki çocuğun da etkilendiğini söyledi.

Karaman, "Eğer hamilelik döneminde gebede algı bozukluğu varsa bu dönemde mutlaka bir uzmandan psikolojik destek almalılar. Anne adayları stresle başetmeyi mutlaka öğrenmeliler" şeklinde konuştu.