Evlenmek, ateş pahası!..

2015 yılında dünya evine girip, aynı yastığa baş koymak isteyen çiftleri hayli masraflı bir süreç bekliyor.

Evlenmek, ateş pahası!..
Yeni Asır'dan Fatih Şendil'in haberine göre kına gecesinden, balayına kadar bir düğün için en az 10 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. İşte 'Evet' demenin maliyeti;

NİŞAN EVDE Mİ, SALONDA MI?

Evliliğin ilk adımı olan düğün öncesi nişanı evde yapacaksanız, 300 ile 500 lira arasında pasta, çiçek ve çikolata, bin 500 lira ile 2 bin lira arasında nişanlık ve damadın takım elbisesi tutuyor. Yani sadece bir evde nişan yaparsanız maliyeti 2 bin 500 lirayı buluyor. Eskiden kız evinde olan nişanı şimdilerdeki gibi salon, lokanta, otel gibi alanlarda yapmak isterseniz maliyette kişi sayısı ile birlikte artıyor. Kişi başı 50 liradan anlaşılacak bir mekanda 200 davetlinin katılması halinde maliyet 10 bin lirayı buluyor. Buna nişan için yapılan diğer hazırlıklarda eklendiğinde masraf 15 bin lira oluyor.

DAMATLIK- GELİNLİK

Aynı yastığa baş koymaya niyetlenmişseniz 'Evet' demeden önce alacağınız gelinlik ve damatlık fiyatları alışveriş yapacağınız semte ve yere göre değişiyor. 1 liradan 50 bin liraya kadar değişen fiyat aralığında bazıları gelinliklerini ya da damatlıklarını kiralama yöntemine de başvurabiliyor. Bunun yerine satın almak isterseniz gelinlikler 500 liradan binlerce liraya kadar gidiyor. Damatlık fiyatları ise ortalama 300 liradan 20 bin liraya kadar satılıyor.

DÜGÜN MÜ, NİKAH MI?

Çiftler düğün mü yoksa sade bir nikah mı yapacaklarını düşünürken, çifler arasındaki tartışmaların pek çoğu bu iki seçenekten kaynaklanıyor. Kimileri sadece bir nikahla durumu atlatmak isterken, kimileri de düğün salonlarında eş, dost ve akrabalarının katılımı ile hayatının en anlamlı kararını vermek istiyor. Söz konusu iki tercihe göre de maliyetler değişiyor. Lüks otel ve restoranlar da bu tercihler arasına girdiği zaman fiyatta epey artıyor.

NİKAH SALONLARI

Belediye nikah salonunda sade bir nikahla evlenmeye karar verdiğiniz taktirde aile cüzdan bedeli olarak sizden 69 lira isteniyor. Söz konusu rakamlar 200-300 lira arasında da değişebiliyor. Karşıyaka Nikah Sarayı'nda evlenmek isteyenler, hafta içi 550 lirayı, haftasonu ise 650 lirayı gözden çıkarması gerekiyor. Fuar Evlendirme Dairesi'ni tercih edenlerin 110 lira harcaması gerekirken, diğer ilçelerin nikah salonları ise 200 ile 350 lira arasında değişiyor.

KIR DÜGÜN SALONLARI

Sade bir nikah yerine düğün salonunda ya da kır düğünü yapmak isteyenler içinse maliyet mekana ve içeriğine göre değişiyor. Sadece kır düğün salonunda pasta ve meşrubatlı bir düğün yapmak isterseniz fiyatlar 5 bin ile 15 bin aralığında. İçkili ve yemekli yapmak isterseniz bu rakamlar davetli sayısına göre 35 bin ile 50 bin arasında değişiyor.

LÜKS MEKANLAR

Eğer maddi durumunuz iyi ise lüks otel veya lüks bir mekanda düğün yapmak isterseniz cebinizin oldukça sağlam ve güçlü olması gerekiyor. Bunun için davetli sayısı, yemek mönü listesi ve lüks isteklere göre 100 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor.

EŞYA

Nikah sadece çiftlerin evet demesiyle de bitmiyor. Ev kirası, beyaz eşya, yatak odası, koltuk takımı derken maliyet hayli yükseliyor.

Beyaz eşya markasına ve kalitesine göre 5 bin TL.
Yatak odası 2 bin 500 TL.
Yemek odası 1000 TL.
Salon takımı bin 600 TL.
Küçük ev aletleri bin TL.
Perdeler 500 TL.
Halılar bin 200 TL.
TV bin 400 TL.
Fotoğrafçı bin TL.
Kuaför masrafı 550 TL.
Davetiyeler 1000 kişilik 200 TL