Evlilik obezite riskini artırıyor!

Yapılan araştırmalara göre obezite görülme oranı yüzde 44. Yani her iki kişiden biri obezite riskiyle karşı karşıya. Evli olanlarda ise obezite görülme riski bekârlara oranla 1.5 kat daha fazla!

Evlilik obezite riskini artırıyor!
Akşam'da yer alan habere göre Türkiye Aile Hekimliği Araştırma Geliştirme Eğitim Vakfı (ARGEV), bu yıl ikinci kez Aile Hekimleri Kongresi’ni 700 aile hekiminin katılımıyla geçekleştirdi. Bu yıl kongrenin ana teması ülkemizde görülme sıklığı her geçen gün artan obezite olarak belirlendi. ARGEV Obezite Araştırması’nın sonuçlarını Dr. Murat Girginer ile Doç. Dr. Olgun Göktaş, Dr. Tolunay Demirdamar ve Dr. Alp Oktay açıkladı.

EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR

Araştırmanın sonuçlarına göre; obezite en çok kadınları tehdit ediyor. Kadınlarda obezite görülme riski erkeklere kıyasla 1.9 kat daha yüksek. Araştırmanın ulaştığı bulgulardan bir diğeri ise; evli olanlarda obezite görülme riskinin bekârlara oranla 1.5 kat daha fazla olduğu. Obezite görülme oranı hipertansiyon hastalarında 1.9, kolesterolü yüksek hastalarda 1.2 ve hipotiroidi olan hastalarda 1.2 kat daha fazla. Sigara içen bireylerde obezite görülme sıklığı içmeyenlere göre 1.2 kat daha yüksek olurken, antidiyabetik ilaç kullananlarda 1.6 kat daha fazladır.

Hastalıktan korunmak için tavsiyeler

Dr. Murat Girginer obeziteden korunmak için tavsiyelerde bulundu: "Hareketsiz yaşamdan uzaklaşmak ve beslenmeye dikkat etmek şart. Otobüsten evimizin bir durak öncesinde inip yürüyebiliriz. Bunun dışında öğünlerimizi seçerken çok dikkatli olmalıyız. Güne kahvaltı yaparak başlamak en önemlisi. Karbonhidratı öğle yemeğinde tüketmeliyiz ki gün içinde o enerjiyi yakmak için vücudumuza bir şans verelim. Akşam yemeklerinde protein ağırlıklı beslenmeliyiz. Günde 8 bardak su içmeliyiz. Yemekleri tabağımıza yiyebileceğimiz kadar alıp, yavaş yavaş tüketmeliyiz. Her besin grubundan dengeli bir şekilde beslenmeliyiz."
Konular Kadın / Bakım